Εξωφρενικές ταχύτητες από τον καινούριο εξωτερικό σκληρό της LaCie

Δυστυχώς ο LaCie Little Big Disk 1ΤΒ είναι διαθέσιμος μόνο για Mac…
lacie-tb2-drive
…και μάλιστα μόνο για τα τελευταία μοντέλα MacBook Pro και τον πρόσφατο Mac Pro (ναι αυτόν που μοιάζει με… κάλαθο αχρήστων). Δηλαδή με τους νέους Mac που διαθέτουν το νέο τύπο σύνδεσης Thunderbolt 2. Χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο τρόπο σύνδεσης, ο νέος δίσκος υπόσχεται πρακτικές ταχύτητες μεταφοράς της τάξης των 1,375 MB/s, δηλαδή πάνω από δεκαπλάσιες επιδόσεις σε σύγκριση με έναν τυπικό εξωτερικό δίσκο που συνδέεται σε USB 3.0. Μάλιστα, αν συνδέσουμε παράλληλα, σε συνδεσμολογία daisy chain κι έναν δεύτερο ίδιο σκληρό, τότε η συνολική ταχύτητα μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 2.600MB/sec!

Το κουτί του LaCie Little Big Disk 1ΤΒ περιλαμβάνει δύο SSD 500GB έκαστος, οι οποίοι είναι ρυθμισμένοι σε τοπολογία RAID 0. Ασφαλώς μερικοί ίσως να προβληματιστούν για την ακεραιότητα των δεδομένων, ειδικά όταν μιλάμε για δίσκο που προορίζεται μάλλον για επαγγελματικούς σκοπούς. Το κόστος του πάντως, δεν φαίνεται να είναι αυξημένο σε σχέση με το τωρινό μοντέλο που αντικαθιστά και το οποίο λειτουργεί με Thunderbolt 1ης γενιάς. Έτσι η τιμή του στην Αμερική είναι $1.300. Να σημειώσουμε ότι ο LaCie Little Big Disk 1ΤΒ για TB1 πωλείται στην Ελλάδα με τιμές που ξεκινάνε λίγο κάτω από τα €900.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.