Γράψτε μουσική με το PC ή το smartphone

Χρήσιμο software που θα βοηθήσει τόσο τους μουσικούς, όσο και τους ερασιτέχνες
imitone
Πολλοί θεωρούν ότι έχουν ταλέντο στη μουσική σύνθεση, αλλά δεν έχουν την κατάλληλη παιδεία και τα εργαλεία για τη μουσική σύνθεση ή σημειογραφία. Ίσως τα προγράμματα που κυκλοφορούν για υπολογιστές και smartphones να βοηθήσουν πολλούς να απελευθερώσουν τις εκφραστικές τους δυνατότητες.

Καταρχήν υπάρχουν τα ολοκληρωμένα εργαλεία μουσικής σημειογραφίας, από τα οποία ξεχωρίζουν σαφώς τα Avid Sibelius και MakeMusic Finale, δύο δοκιμασμένα και καταξιωμένα εργαλεία μουσική σύνθεσης.

Υπάρχουν όμως και λιγότερο πολύπλοκα και πιο προσιτά προγράμματα, που απευθύνονται περισσότερο στον ερασιτέχνη. Υπάρχει για παράδειγμα το desktop πρόγραμμα Digital Ear, το οποίο δέχεται ήχο από την είσοδο εγγραφής και παράγει ένα αρχείο MIDI, το οποίο μπορεί να επεξεργαστεί κανείς εν συνεχεία και ενδεχομένως να το ενορχηστρώσει, να δημιουργήσει παρτιτούρα, οτιδήποτε.

Ιδιαίτερα απλό, αλλά και εντυπωσιακό είναι το ScoreCloud Express, μια εφαρμογή για iOS, η οποία δημιουργεί μια παρτιτούρα απευθείας από τα ακούσματα που δέχεται από το μικρόφωνο του iPhone! Έτσι μπορείτε να σιγοτραγουδήσετε εκείνον τον σκοπό που σας έχει κολλήσει στο μυαλό τις τελευταίες ημέρες και να δημιουργήσετε τα θεμέλια της μουσικής σύνθεσης που θα ξεσηκώσει όλον τον πλανήτη (λέμε τώρα…).

Στα σκαριά, τέλος, βρίσκεται το Imitone, μια desktop εφαρμογή που αναμένεται να κυκλοφορήσει για Mac και Windows, και η οποία λειτουργεί με παρόμοιο τρόπο, δηλαδή παίρνει την ηχητική είσοδο και τη μετατρέπει σε επεξεργάσιμα δεδομένα MIDI. Το πρόγραμμα αναζητά χρηματοδότηση μέσα από το Kickstarter, αλλά θα προχωρήσει ούτως ή άλλως, με το τελικό πρόγραμμα να έχει ένα κόστος στα $60, με περισσότερες λειτουργίες για όσους βάλουν λεφτά στο Kickstarter. H εικόνα στην αρχή του post προέρχεται από το περιβάλλον χρήσης της συγκεκριμένης εφαρμογής.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.