Η Google επεκτείνει το δίκτυο οπτικών ινών της

Το πειραματικό δίκτυο πρόσβασης στο Internet με υψηλές ταχύτητες της Google περνάει στο επόμενο στάδιο.Google_Fiber_0002.jpg

Η κυρίαρχη εταιρεία του Internet ανακοίνωσε τα σχέδιά της να επεκτείνει το δίκτυο υψηλών ταχυτήτων της, Google Fiber, σε 34 επιπλέον πόλεις της Αμερικής.

Το δίκτυο της, που όπως προδίδει το όνομα του βασίζεται σε οπτικές ίνες, παρέχει πρόσβαση που φτάνει σε ταχύτητες της τάξης του Gigabit. Μέχρι σήμερα, ήταν διαθέσιμο μόνο σε δύο πόλεις, και ακόμη κι εκεί περιορισμένα: στο Kansas και στο Provo της Utah.

Το πιο πρωτότυπο χαρακτηριστικό του, πέρα από τις ασύλληπτες ταχύτητες του, ήταν το κόστος του, που κυμαίνονταν στα $120 δολάρια το μήνα για όποιον ήθελε να έχει μέσω αυτού πρόσβαση στο Internet αλλά και καλωδιακή τηλεόραση, $70 το μήνα για όποιον ήθελε μόνο πρόσβαση στο Internet σε ταχύτητα Gigabit, και ενώ αυτά φαίνονται “τσιμπημένα”, πάμε στο καλύτερο, μηδενικό κόστος για όποιον δεν πολυνοιαζόταν για τις ταχύτητες του στο Internet και μπορούσε να αρκεστεί “στα βασικά”.

Google_Fiber_0004.jpg

Όπου “βασικά”, αφού μιλάμε για δίκτυο οπτικών ινών, πολλά – πολλά mbps.

Τώρα, η Google ανακοίνωσε πως σκοπεύει να επεκτείνει το project της σε 34 νέες πόλεις, σε εννέα μητροπολιτικές περιοχές της Αμερικής, ανάμεσα στις οποίες οι Atlanta, Charlotte, Nashville, Phoenix, Portland, Raleigh-Durham, San Antonio, Salt Lake City και το San Jose.

Δυστυχώς για όσους ζουν εκεί, αυτό δεν σημαίνει και πως όντως η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη κάποια στιγμή στο πολύ κοντινό μέλλον σε αυτούς, αφού η Google θα πρέπει πρώτα να τα βρει με τους υπεύθυνους κάθε πόλης, για να μπορέσει να πληρώσει το δίκτυο οπτικών ινών της σε αυτές. Διότι, χωρίς υποδομή, δίκτυο… γιοκ.

Ody's thoughts

Άντε, με το καλό, να έρθει και σε εμάς. Με τους ρυθμούς που εξαπλώνεται, παίζει και να το δω πριν πεθάνω. Να κλείσουμε ραντεβού για 50 χρόνια από τώρα;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.