Αντίο SkyDrive, Hello OneDrive. Ή κάτι τέτοιο.

Όπως είχε υποσχεθεί, η Microsoft άλλαξε το όνομα της υπηρεσίας αποθήκευσης αρχείων της στο cloud, που τώρα πια από SkyDrive θα είναι γνωστή ως OneDrive. Όχι και τόσο μεγάλη αλλαγή, αλλά συνοδεύεται από ενδιαφέροντα καινούργια… bonus!OneDrive_0003.jpg

Πρώτα από όλα, προφανώς από εδώ και πέρα η υπηρεσία είναι προσβάσιμη μέσα από τη νέα διεύθυνση OneDrive.com και όχι SkyDrive.com. Η αλλαγή του ονόματος αναμένεται πως θα είναι σύντομα – αν οχι ήδη – ορατή και στις εφαρμογές της για τα iOS, Android, Windows Phone και Windows 8.1.

Περισσότερο ενδιαφέρον, όμως, έχει πως μαζί με την αλλαγή του ονόματος το OneDrive αποκτά και νέες δυνατότητες. Πρώτη από αυτές, αν και αναμενόμενη, το ότι και η έκδοση για Android αποκτά τη δυνατότητα αυτόματο backup των φωτογραφιών που έχουν ληφθεί με την κάμερα της συσκευής, κάτι που ήδη υπήρχε στις εκπτώσεις για iOS και Windows Phone.

OneDrive_0001.jpg

Επιπλέον, η υπηρεσία αποκτά υποστήριξη για video transcoding, που σημαίνει ότι θα μπορεί να ανασυμπιέζει τα βιντεάκια που ανεβάζουν σε αυτήν οι χρήστες, ώστε να μπορεί να παρουσιαστούν σωστά μέσα από διάφορες συσκευές, η μέσω συνδέσεων χαμηλών ταχυτήτων. Ανάλογα με τις ανάγκες θα εφαρμόζεται και η κατάλληλη συμπίεση, που προφανώς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και την αυξομείωσή του μεγέθους τους.

Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον από όλα αυτά, πάντως, έχει το… τσάμπα της υπόθεσης! Που στην προκειμένη περίπτωση αφορά στα GBs αποθηκευτικού χώρου που μπορούν να αποκτήσουν οι χρήστες κάνοντας διάφορες κινήσεις. “Κινήσεις” όπως το να προσκαλέσουν φίλους και γνωστούς στην υπηρεσία, με κάθε επαφή που γράφετε σε αυτήν να “χαρίζει” 500MBs επιπλέον στον χρήστη που την προσκάλεσε, ή με την πρώτη χρήση της υπηρεσίας backup των φωτογραφιών από την κάμερα να δίνει 3GBs πρόσθετου χώρου.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.