Το σημαίνει η συμφωνία Comcast – Netflix

Ένα δυσοίωνο μέλλον διαγράφεται για την περίφημη “net neutrality”
Η είδηση ότι η Netflix αναγκάστηκε να συμφωνήσει με την Comcast ώστε να την πληρώνει, προκειμένου να αναμεταδίδει σε καλή ταχύτητα streaming video μέσα από το δίκτυο της τελευταίας, μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις απ’ ότι νομίζει κανείς.
Καταρχάς βέβαια πρέπει να πούμε δύο επεξηγηματικά πραγματάκια, όπως ποιος είναι ποιος, τι είναι αυτή η συμφωνία, ποιον αφορά και τι προεκτάσεις έχει. Η Netflix, γνωστή σε πολλούς, παρέχει on-demand streaming video με ποικίλο περιεχόμενο, από ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μέχρι και αποκλειστικές παραγωγές, όπως το πολυδιαφημισμένο House of Cards.

Από την άλλη, η Comcast, είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών στις ΗΠΑ, προσφέροντας πρόσβαση στο Internet, καλωδιακή τηλεόραση και άλλα στα εκατομμύρια πελατών της. Μάλιστα έχει στην κατοχή της τηλεοπτικά κανάλια, όπως το NBC, αλλά και το κινηματογραφικό στούντιο της Universal. Πρόκειται για έναν κολοσσό των media, με τα μεγαλύτερα έσοδα από κάθε άλλη παρόμοια επιχείρηση, στον κόσμο. Μάλιστα, στα σκαριά είναι και μια συμφωνία ύψους άνω των $45 δις για συγχώνευσή της με το Νο.2 ανταγωνιστή της, την Time Warner, κάτι που θα την καταστήσει μια πανίσχυρη δύναμη.

Η Comcast, όπως δείχνουν τα πράγματα, έχει ξεκινήσει, εδώ και 4 τουλάχιστον χρόνια, να απαιτεί όλο και μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από εταιρείες που χρησιμοποιούν τις υποδομές Internet για τη βιωσιμότητά τους. Μια από αυτές είναι και η Netflix, η οποία βγάζει τεράστια κέρδη από τις υπηρεσίες video streaming που διαθέτει. Η Comcast δεν είναι διατεθμένη να δέχεται όλο και μεγαλύτερο όγκο data να εισέρχεται στο δίκτυό της, χωρίς να παίρνει μια σχετική προμήθεια. Στο παρελθόν έχει απαιτήσει την καταβολή χρηματικού αντιτίμου από ενδιάμεσες εταιρείες διακίνησης δεδομένων, όπως η Level 3 και η Cogent. Αν θα θέλαμε να αναπαραστήσουμε σχηματικά το ρόλο αυτών των εταιρειών, θα λέγαμε ότι αυτές παίζουν το ρόλο των “λεωφόρων” στο Internet, ενώ η Comcast και οι λοιποί ISPs, ελέγχουν τη διακίνηση των δεδομένων στους τοπικούς δρόμους των πόλεων, φέρνοντας τα data στην πόρτα των σπιιών των πελατών.

Page 1 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.