Επόμενη στάση: Amazon Νομισματοκοπείο

Πώς είναι το Bitcoin; Καμία σχέση!
amazon-coins
Η Amazon προωθεί με τα μπούνια το δικό της ψηφιακό “νόμισμα”, το Αmazon Coin, το οποίο, στην πραγματικότητα, δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με τα κρυπτονομίσματα, όπως το Bitcoin, αλλά παρόλα αυτά επιφέρει σύγχυση στα άτομα που δεν κατέχουν και πολλά γύρω από το θέμα.

Tα Amazon Coins δεν είναι τίποτε άλλο από συναλλακτικές μονάδες, οι οποίες χρησιμοποιούνται όπως πάρα πολλές αντίστοιχες (βλ. Microsoft Points), σε κλειστά εταιρικά συστήματα online συναλλαγών. Ένα Amazon Coin ισοδυναμεί με ένα cent αμερικανικού δολλαρίου και χρησιμοποιείται για αγορές από τις υπηρεσίες της Amazon, η οποία διεισδύει και στο χώρο των Android apps, προσπαθώντας έτσι να μαντρώσει και τους developers.

Φυσικά η Amazon κρατά μια προμήθεια της τάξης του 30% σε κάθε αγορά, κι έτσι το νταβατζιλίκι, πολύ γνώριμο σε κάθε μεγάλο Appstore, διαιωνίζεται. Σε αντιδιαστολή, έχουμε τα πραγματικά κρυπτονομίσματα, όπου οι συναλλαγές γίνονται απευθείας, χωρίς ταυτοποίηση των συναλλασσομένων και χωρίς προμήθειες και έλεγχο από κεντρική αρχή. Βεβαίως τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούνται και για ένα πλήθος παράνομων συναλλαγών (ναρκωτικά, λαθρεμπόριο, όπλα και πάει λέγοντας), αλλά αν θυμάμαι καλά, όλα αυτά υπήρχαν πολύ πριν εφευρεθεί το Bitcoin…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
  • spiros

    Το γραφουν ή το αναπαραγουν ολοι.Κατι που εκανες κι εσυ.Εσενα ομως μπορω να σε ρωτησω,μιας και το εγραψες.

    Θαθελες λοιπον να μου δωσεις ενα παραδειγμα του πως γινεται αγορα οπλων ή ναρκωτικων με bitcoin?Σε τι εξυπηρετει και πως παραμενουν κρυφοι οι εμπλεκόμενοι?

  • galacticusX

    Ειλικρινά δε γνωρίζω τη μέθοδο, ούτε έχω ασχοληθεί επισταμένως. Η μόνη πληροφόρηση που έχω, όπως και κάθε απλός αναγνώστης, είναι κυρίως γύρω από το Silk Road και το ότι – όπως λένε οι διωκτικές αρχές – είναι θέατρο παράνομων συναλλαγών, κυρίως ναρκωτικών αλλά και ψευδεπίγραφων υπηρεσιών που στην πραγματικότητα ξεπλένουν βρώμικο χρήμα. Μου φαίνεται λογικό ένα συναλλακτικό σύστημα, το οποίο δεν υφίσταται στενού ελέγχου από κεντρικές ελεγκτικές υπηρεσίες, να είναι ελκυστικό για παράνομες συναλλαγές. ΟΜΩΣ, αν πρόσεξες, υπιογραμμίζω στο τέλος, ότι λαθρεμπόριο και μαύρη αγορά υπήρχαν πολύ πριν εφευρεθεί το Bitcoin, όπως πορνογραφία υπήρχε πολύ πριν δημιουργηθεί το Internet. Το πρώτο εξυπηρετείται, ως ένα βαθμό, από το δεύτερο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αλληλένδετα.