Απανωτά πλήγματα για τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα

Υποκλοπές χιλιάδων προσωπικών δεδομένων και απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων
chocolate-bitcoins-large
Τα νέα δεν είναι και πολυ καλά για όσους εμπιστεύονται τα ψηφιακά κρυπτονομίσματα για τις συναλλαγές τους. Πολύ αρνητική εξέλιξη είναι σαφώς η αναστολή της λειτουργίας του MtGox, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου συναλλάγματος μεταξύ Bitcoin και κανονικού ρευστού, μετά τις αποκαλύψεις ότι έγιναν καπνός πάνω από $350 εκατομμύρια δολλάρια. Προς το παρόν φαίνεται ότι οι πελάτες που είχαν μετατρέψει τα λεφτά τους σε Bitcoins, έχασαν όλα τα χρήματα που έχουν μέσα στο σύστημα του MtGox.

Αυτό το πολύ άσχημο σκηνικό έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο η αναφορά της εταρείας ασφαλείας Trustwave, σύμφωνα με την οποία, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοχοι κρυπτοσυναλλάγματος προσβλήθηκαν από το botnet “Pony”, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την υποκλοπή στοιχείων λογαριασμών, οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 700.000. Οι πληττόμενοι χρήστες δεν είναι δυνατόν να υπολογιστούν με ακρίβεια και κυμαίνονται μεταξύ 100 και 200 χιλιάδων. Τα παραπάνω δείχνουν με πολύ γλαφυρό τρόπο ότι τα κρυπτονομίσματα δεν καλύπτονται με απολύτως ασφαλές software, άλλωστε είναι ακόμη πολύ καινούρια στο παγκόσμιο σκηνικό και ότι, όπως και κάθε άλλο λογισμικό, χρειάζεται να θωρακιστούν καλύτερα απέναντι στο malware. Δυστυχώς δεν μπορούν να αποκλειστούν και στοχευμένες επιθέσεις με ποικίλα κίνητρα, από την “απλή” περίπτωση κλοπών με στόχο τα ίδια τα χρήματα, μέχρι και τα υποκινούμενα πλήγματα με στόχο την αποδυνάμωση του συστήματος p2p συναλλαγών και τη δημιουργία κλίματος φόβου και δυσπιστίας απέναντι στα κρυπτονομίσματα.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.