Έλα UAV μου να σου δείξω τ’ αμπελοχώραφά μου

Τα αυτόνομα ελικοπτεράκια της 3D Robotics για τη μοντέρνα αγροτιά

Διαβάζουμε σε αυτό το αναλυτικό άρθρο για τις καινούριες καινοτομίες και τα σχέδια, αλλά και τις εφαρμογές των αυτόνομων εναέριων σκαφών (UAV ή “drones” όπως συνηθίζονται να αποκαλούνται) της 3D Robotics. Η εταιρεία εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο, στα μέρη δηλαδή όπου αναπτύσσονται αυτή την εποχή γενικά όλα τα “cutting edge” μεγαλόπνοα σχέδια που… ναι, και πάλι σωστά μαντέψατε, θα αλλάξουν τον πλανήτη.

Για να είμαι ακριβοδίκαιος, δεν υπάρχει κάτι αντικειμενικά αρνητικό με τα αυτόνομα αεροπλανάκια. Ίσα-ίσα που τα σκαφάκια της 3D Robotics βασίζονται σε μια ειδική πλατφόρμα Arduino, το ArduPilot, το οποίο παρέχει διάφορα σχέδια πλακετών, ειδικά για πειραματισμό και ενσωμάτωση σε τέτοια ρομποτικά ιπτάμενα αντικείμενα. Μέχρι πρότινος επρόκειτο για open-source πλατφόρμα, τώρα δεν ξερω τι παίζει. Δείτε ένα απτό παράδειγμα τώρα, του πως, με απλό τρόπο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα UAV στη γεωργία:

Γενικά, πολύς ντόρος με τα drones, ανακαλύψαμε πλέον το “new frontier”, τώρα που λύσαμε όλα τα άλλα προβλήματα! Θυμάστε ασφαλώς τις ενθουσιώδεις νακοινώσεις της Amazon για τα σχέδιά της να χρησιμοποιεί ελικοπτεράκια για την παράδοση των αγαθών της. Κάτι το οποίο πριν από λίγες μέρες διακωμώδησε η Netflix με το παρακάτω διασκεδαστικό κλιπάκι:

Το ερώτημά μου είναι, εδώ στην Ελλάδα, τι περιμένουν οι νέοι φωστήρες κατσαβιδολόγοι και ρομποτάκηδες; Ειλικρινά δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και πιθανόν να υπάρχει κάποια πρωτοβουλία σε ερευνητικό ή ερασιτεχνικό επίπεδο από κάποια πολυτεχνική σχολή. Όμως βλέπω ότι όλοι έχουν πέσει στα apps και τα σμαρτφόνια. Άντε ρε παιδιά να αναδειχτεί και η ελληνική ιδιοφυία, μας φάγανε λάχανο!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.