Η φορολογία πάει σύννεφο!

Όχι, δεν πρόκειται να κράξουμε το Στουρνάρα, αλλά τη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Δεν είναι κρυφό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα μπάχαλο και μισό, κάτι με το οποίο έχουμε ασχοληθεί κάπως περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Η τελευταία πράξη που σηκώνει πολλές καρπαζιές είναι η επέκταση του παλιού και αναχρονιστικού νόμου, ο οποίος επιβάλει τέλη πνευματικής ιδιοκτησίας πάνω σε οποιαδήποτε συσκευή μπορεί να καταγράφει και να αποθηκεύει δεδομένα.

Με ψήφους, λοιπόν, 252 ένανι 122 και 19 αποχές, η Ευρωβουλή αποφάσισε να ανανεώσει τη ντιρεκτίβα πνευματικών δικαιωμάτων της Ε.Ε. και να μεγαλώσει τη λίστα συσκευών, αλλά και υπηρεσιών που θα ενταχθούν στην έμμεση φορολόγηση. Σήμερα, όταν αγοράζουμε κάποια συσκευή, εκτυπωτή, DVD recorder, κινητό, USB flash drive και οτιδήποτε, εν πάση περιπτώσει, μπορεί να καταγράψει και να αποθηκεύσει ήχο και εικόνα, πληρώνουμε ένα μικρό “χαράτσι”, το οποίο αποδίδεται – υποτίθεται – στις εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα του διακινούμενου περιεχομένου. Ασχέτως αν το χρησιμοποιούμε για αντιγραφή ή αναπαραγωγή “προστατευμένου” περιεχομένου!

Το μεγάλο θέμα είναι – εξ ου και ο τίτλος μας “η φορολογία πάει σύννεφο” – ότι τώρα ενδέχεται να επιβληθούν φόροι και στις υπηρεσίες cloud storage και streaming (με έμφαση σε υπηρεσίες όπως iTunes, Spotify κλπ), δηλαδή ακόμη κι αν χρησιμοποιούμε ένα άυλο μέσο για τη μουσική μας ή τις ταινίες μας, θα πρέπει να υπάρχει κι εκεί η επιβολή ενός τέλους για copyrights. Αυτό σημαίνει ότι α) οι ετιαρείες που παρέχουν υπηρεσίες cloud θα αναγκαστούν να αυξήσουν το κόστος των συνδρομών τους και β) οι free υπηρεσίες θα περιοριστούν είτε σε αριθμό, ή σε λειτουργικότητα και εξυπηρέτηση καθώς θα είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες να τις συντηρούν.

Υπογραμμίζω ότι κανείς δε λέει να μην αμείβονται οι δημιουργοί, αλλά να πάψει το κομφούζιο με την είσπραξη τελών πνευματικών δικαιωμάτων από άσχετες εταιρείες (βλ. ΑΕΠΙ στη χώρα μας), να εκλείψουν οι στρεβλώσεις από άδικους αυτοματισμούς (βλ. αυτόματο σύστημα flagging στο YouTube) και να υπάρξει μια εκλογίκευση στο όλο σύστημα.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.
 • ducklord

  Να έρθουν να μου φορολογήσουν το προσωπικό, βασισμένο σε open Source τεχνολογία, owncloud, με το οποίο έχω πρόσβαση από παντού στα αρχεία μου, φιλοξενώντας τα στον προσωπικό μου Server, που έχω πληρώσει από την τσέπη μου.

  Να δω τι θα φορολογήσουν σε αυτό. Την (απίθανη) ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να αποφασίσω στο μέλλον να στήσω μουσικό κατάστημα σε αυτόν; Με την ίδια λογική, μπορώ και εγώ να απαιτήσω να φορολογηθεί η ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να τρελαθούν κάποιοι πολιτικοί στο μέλλον και να μας φέρουν τον πυρηνικό όλεθρο. Άσχετο, αλλά αφού μιλάμε για απίθανες πιθανότητες, θέλω από τώρα τα χρήματα της ασφάλειας για την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ επίθεσης του Γκοτζίρα στο σπίτι μου, που ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ θα το μετατρέψει σε γιαπί. Απαιτώ χρήματα για την ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ να γίνει το σπίτι μου γιαπί.

  Γιατί δεν προβλέπουν οι φωστήρες και για τέτοιες “πιθανότητες”; Δεν συμφέρει, ε;

  “Φορολογία του cloud”, my ass…

 • galacticusX

  Η ουσία είναι ότι αντί να καταργηθεί αυτό το αναχρονιστικό τέλος εντελώς, αυτό διευρύνεται για να συμπεριλάβει στη λίστα του όσο το δυνατόν περισσότερα μέσα, υλικά και άυλα. Ήδη, εδώ και πολλά χρόνια, η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί και στη χώρα μας. Πολλά εμπορικά επιμελητήρια ανά την Ελλάδα διαμαρτύρονται επειδή οι νταβατζο-εταιρείες, απαιτούν καταβολή τελών ακόμη κι από τους καφενέδες των επαρχιακών πόλεων, απαιτώντας τρελά ποσά, ειδικά σε τέτοιες εποχές δεινής κρίσης. Δεν ξέρω κιόλας πόσο νόμιμες είναι αυτές οι εταιρείες ή αν καταχρώνται διατάξεις του νόμου. Θα μου πεις, εδώ έχει ξεχαρβαλωθεί το σύμπαν, δεν υπάρχει υγεία, δεν υπάρχει παιδεία, τι συζητάμε τώρα. Αλλά δεν είναι έτσι. Είναι κι αυτό ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί.