Λιγοστές οι γυναίκες στα e-sports

Είναι θέμα κουλτούρας, ή σεξιστικών διακρίσεων;
gamer_girl_by_capamerica13-d5oknfd
Πολλά κορίτσια παίζουν games, αλλά ελάχιστα αποφασίζουν να παίξουν σε αντγωνιστικά τουρνουά και να ασχοληθούν σοβαρά με τα e-sports. Αυτά προκύπτουν από απλές παρατηρήσεις στη σύνθεση των ομάδων που απαρτίζουν τα rosters των μεγάλων διοργανώσεων: όπως χαρακτηριστικά έδειξαν τα στοιχεία μια τέτοιας διεθνούς συνάντησης, 2.040 παίκτες ήταν άντρες και μόνο 69 γυναίκες. Ασφαλώς τα επαγγελματικα τουρνουά ηλεκτρονικών παιχνιδιών έχουν και μια άλλη, φυλετική διάσταση: οι περισσότεροι συμμετέχοντες είναι είτε λευκοί Βορειοαμερικάνοι, ή Ασιάτες και δη Κορεάτες και Ιάπωνες. Ειδικά στη Ν. Κορέα, όπου γίνεται ο κακός χαμός με τις διοργανώσεις διαγωνισμών e-sports (κυρίως σε παιχνίδια RTS όπως Starcraft και League of Legends).

Από την άλλη πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχει και ένας άλλος μεγάλος αρνητικός παράγοντας που αποτρέπει τις γυναίκες από την ενεργό συμμετοχή και προβολή τους ως επαγγελματίες gamers. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχονται από τα ξελιγωμένα αγοράκια που συνήθως ασχολούνται με το σπορ. Είναι γεγονός ότι μετά μανίας ασχολούνται με τα e-sports τα παιδαρέλια στις εφηβικές ηλικίες και άντε και λίγο παραπάνω. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της γνωστής κορεάτισσας παίκτριας Kim “Eve” Shee-Yoon, πρωταθλήτριας στο Starcraft II, η οποία έκλεισε το λογαριασμό της στο Twitter, επειδή δεχόταν βροχή από προσβλητικά μηνύματα και φωτό από γουρουνοειδή αυνανιζόμενα λιγούρια.

Τώρα, αν θέλουμε να περάσουμε στο άλλο, μεγάλο θέμα, αν είναι πραγματικά άθλημα, να παίζεις video games ανταγωνιστικά, θα περάσουμε σε εντελώς διαφορετικό επίπεδο. Απλώς θα ήθελα να κάνω την εξής ερώτηση: είναι άθλημα να σέρνεις στον πάγο κοτρώνες με χερούλια, ενώ οι άλλοι συμπαίκτες σου τρίβουν τον πάγο με παρκετέζες;

Olympic_Curling,_Vancouver_2010_crop_sweeping
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.