Nokia X: προσιτά smartphones για νέους

Τρία νεανικά Android smartphones από τη Nokia, με UI δανεισμένο από τα Windows Phone
android-on-lumia
Αυτά είναι τελικά τα πρώτα smartphones της Nokia με Android: είναι φτηνά, έχουν μεγάλες οθόνες, αν και με μειωμένη ανάλυση, αλλά φέρνουν και προς τα Windows Phone, της μαμάς Microsoft, με τη Nokia να υπόσχεται ότι 3 στις 4 εφαρμογές Android είναι απευθείας συμβατές. Πρόκειται για το Nokia X, το Nokia X+. και το Nokia XL. Τα πρώτα δύο κινητά έχουν οθόνες 4 ιντσών, ενώ το XL έχει 5άρα οθόνη. Αν δείτε το promo βιντεάκι παρακάτω, θα δείτε ότι είναι ξεκάθαρα για τους νέους που δεν έχουν πολλά φράγκα, αλλά θέλουν στα χέρια τους ένα αξιοπρεπές smartphone για την καθημερινότητά τους.

nokiax-001
Και τα τρία στηρίζονται σε SoC με dual-core Qualcomm Snapdragon 8225 στο 1GHz και με 512MB μνήμης RAM (768MB στο Χ+ και στο XL), αλλά και 4GB εσωτερικού χώρου αποθήκευσης. Το καλό είναι ότι η εξωτερική μνήμη είναι επεκτάσιμη μέσω υποδοχή κάρτας microSD και υποστηρίζει καρτούλες μέχρι 32GB. Τα Nokia Χ και Χ+ διαθέτουν οθόνη 4″ ανάλυσης 800×480 και τεχνολογίας IPS LCD capacitive, κάτι που μεταφράζεται σε μια αρκετά καλύ πυκνότητα pixels – 233ppi.

Μην περιμένετε θαύματα και στα υπόλοιπα τμήματα του hardware, έπρεπε να γίνουν πολλές θυσίες για να κρατηθεί το κόστος χαμηλά: στο πίσω μέρος υπάρχει μια κάμερα 3MP σταθερής εστίασης και προκειμένου να διατηρηθεί το βάρος στα 129 γραμμάρια η μπαταρία περιορίζεται στα 1.500mAh. Υποτίθεται ότι κρατά για 10,5 ώρες χρόνο ομιλίας σε 3G mode και μέγιστο χρόνο αναμονής 17 ημερών. Τα κινητά μπορούν επίσης να παίζουν συνέχεια μουσική επί 26 ώρες, ή βίντεο επί 8,4 ώρες. Πάντως το XL είναι πιο καλά εξοππλισμένο με κάμερα 5MP με LED flash αλλά και εμπρόσθια κάμερα 2MP.

nokiax-000
Το μεγαλύτερο θέμα βέβαια είναι ότι τα περίεργα αυτά κινητά τρέχουν μια ειδικά διαμορφωμένη έκδοση του Android με live tiles πολύ παρόμοια με εκείνα των Windows Phone. Δεν υπάρχει Google Play, αλλά ειδικό store της Nokia, αλλά και συμβατότητα με άλλα περιφερειακά app stores, όπως το Yandex που είναι δημοφιλές σε ασιαατικές χώρες. Φυσικό είναι, αφού πλέον η Nokia ανήκει στη Microsoft, να υπάρχουν έτοιμα apps για πρόσβαση στις υπηρεσίες της MS, όπως το Skype και το OneDrive.

Το Nokia X θα κοστίζει 89 ευρώ, το Nokia X+ 99 και το XL 109! Από τη στιγμή, πάντως που τα κινητά τρέχουν ένα είδος Android, μάλλον θα πέσουν οι devs με τα μούτρα για να τους βάλουν “καθαρό” Android OS. Αν το δει κανείς το πράγμα συνολικότερα, αυτή πρέπει να είναι η πιο περίεργη γκάμα κινητών των τελευταίων χρόνων: κινητά από τη Nokia, μια εταιρεία που είχε κάποτε ως σημαία της το Symbian, τα οποία τρέχουν μια παραλλαγή του λειτουργικού της Google, το οποίο το έκαναν να μοιάζει με το mobile λειτουργικό της Microsoft!

Galacticus's thoughts

Εντάξει, πείτε με γκρινιάρη και εμπαθή, αλλά πάλι δεν μπορώ να μην κάνω παραλληλισμούς με τα χλιδάτα iPhone. Εντάξει είναι κορυφή από design, τεχνολογία, κατασκευή, πολυτέλεια, και τα Nokia X είναι πολύ μέτρια από άποψη χαρακτηριστικών. Αλλά όταν έχεις μια εταιρεία σαν τη Nokia να σου προσφέρει smartphone στις 5 ίντσες, έστω και μειωμένης ανάλυσης, στα 109 ευρώ, με στόχο το νέο άνθρωπο, ε, δεν μπορείς να μην υπογραμμίσεις την παραφωνία. Ο μαθητής δηλαδή, ο φοιτητής και γενικά ο νέος που ζει σε μια χώρα με χάλια οικονομικά, αλλά διψάει για ζωή και προσπαθεί να δρέψει τους καρπούς της εποχής των social media και του παγκόσμιου δικτυωμένου χωριού, πρέπει να πουλήσει το ένα του νεφρό; ΟΚ, όλες οι εταιρείες τον παρά έχουν στο κατόπι, αλλά το θέμα είναι τι προσφέρεις και πόση επαφή έχεις με την πραγματικότητα. Πόσα πια περιθώρια κέρδους θέλουν εκεί στο Cupertino; Τους έχει βγει το ξύγκι από τον κώλο – σόρι για τα… γαλλικά!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.