Η αποκάλυψη του Samsung Galaxy S5

Η Samsung αποκάλυψε την πέμπτη έκδοση του πιο πετυχημένου smartphone με Android στον πλανήτη. “Τι λέει”; Καλό, αλλά όχι και κάτι συνταρακτικό, τελικά.samsung_galaxy_s5_008.jpg

Το νέο Galaxy S5 της Samsung δεν είναι μια επανάσταση, αλλά περισσότερο μια εξέλιξη σε σχέση με τους άμεσους προγόνους του. Άν και από άποψη χαρακτηριστικών πρόκειται για ένα απ’ τα κορυφαία κινητά της εποχής μας, δεν είναι τόσο εξωφρενικά εξελιγμένα ώστε να αφήνουν στη σκόνη όλο τον ανταγωνισμό.

Με άλλα λόγια, δεν θα σε κάνει να πεις “Γουάου, ΠΡΕΠΕΙ να το αποκτήσω”!

Όπως και το Galaxy S4, έτσι και το S5 είναι ολίγον τι… παντόφλα, ένα κινητό που θα λέγαμε ότι απευθύνεται κυρίως σε άντρες, αφού μάλλον δύσκολα θα μπορεί να χωρέσει στο χέρι της μέσης γυναίκας (όχι, όχι όπως λέμε “Μέση Γη” Μπάμπη, άλλο αυτό). Έκτος αν πάσχει από γιγαντισμό ή ασχολείται εδώ και 30 χρόνια με την κωπηλασία. Βλέπετε, η συσκευή “παίζει” στα 142mm x 72,5mm x 8,1mm, μέγεθος αρκετά μεγάλο για να γεμίσει οποιανδήποτε παλάμη, ενώ το βάρος του κυμαίνεται σε ένα αναμενόμενο 145g.

samsung_galaxy_s5_001.jpg

Η οθόνη του είναι Full HD, δηλαδή ανάλυσης 1920 x 1080, τύπου Super AMOLED, αλλά η Samsung έχει κάνει έξυπνες πατέντες ώστε το χρώμα, η ένταση, η αντίθεσή της να αλλάζουν ανάλογα με τις συνθήκες του χώρου όπου βρίσκεται ο χρήστης, για να παρουσιάζει πάντα το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και, από ότι λένε όσοι το έχουν δει από κοντά, τα καταφέρνει πάρα-πάρα πολύ καλά.

Ο επεξεργαστής του είναι τετραπύρηνος, στα 2,5GHz, ενώ διαθέτει 2GBs RAM. Με άλλα λόγια, είναι ικανό να τρέξει – με έμφαση στο “τρέξει” – οτιδήποτε του πετάξεις. Το δε λειτουργικό του σύστημα, όπως μάλλον ήταν αναμενόμενο, είναι η τελευταία έκδοση του Android, 4.4.2 Kitkat.

samsung_galaxy_s5_002.jpg

Αντιγράφοντας την Apple και το πιο ανούσιο χαρακτηριστικό που έβαλε στο τελευταίο iPhone της, τον αναγνώστη αποτυπωμάτων, και το Galaxy S5 διαθέτει αυτή τη δυνατότητα, αν και στην δική του περίπτωση δεν αφήνεις το δάχτυλο σου ακίνητο επάνω στο βασικό του πλήκτρο, αλλά καλείσαι να το κυλήσεις σε αυτό. Κατά τα άλλα, όμως, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: ένας και-καλά ασφαλής τρόπος το κινητό αναγνωρίζει ποιος είσαι, όμως όπως έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, είναι τραγικά εύκολο να παρακαμφθεί.

Η Samsung φαίνεται πως έδωσε περισσότερη έμφαση στην εμπειρία της χρήσης της συσκευής, και όχι στα ίδια τα τεχνικά χαρακτηριστικά της. Η κάμερα της συσκευής παίζει στα 16 megapixel, αλλά η έμφαση δεν δίνεται στον ίδιο τον αριθμό – που, ναι, είναι από τους υψηλότερους – αλλά στο ότι μπορεί να συλλαμβάνει video Ultra HD στα 30 καρέ, να τραβάει φωτογραφίες πριν προλάβεις να ανοιγοκλείσεις το βλέφαρο σου κ.λπ. Όχι, αυτή η προσέγγιση δεν περιορίζεται μόνο στην κάμερα, αφού και παράδειγμα και η πρόσβαση στο Internet δίνει έμφαση στην ταχύτητα: η συσκευή χρησιμοποιεί παράλληλα τα δίκτυα WiFi και LTE, πλέκοντας τις δύο συνδέσεις σε μια, αθροίζοντας τις συνολικές επιδόσεις τους, ώστε να παρουσιάζει ταχύτητες πρόσβασης που η συσκευή δεν θα μπορούσε να παρουσιάσει αν χρησιμοποιούσε μόνο τη μία από τις δύο.

samsung_galaxy_s5_004.jpg

Φυσικά, αυτό έχει και το μειονέκτημα ό,τι εκεί που χρησιμοποιείς το τζάμπα WiFi του σπιτιού σου, παράλληλα χρεώνεσαι επειδή η συσκευή χρησιμοποιεί και την ίδια την σύνδεση του κινητού σου. Είδες, όμως, τι γρήγορα που πηγαίνει; (Εντάξει, σίγουρα θα υπάρχει κάποιος τρόπος απενεργοποίησης αυτής της δυνατότητας). Σύμφωνα, πάντως, με την ίδια της Samsung, ακριβώς χάρη σε αυτή το Galaxy S5 μπορεί να πιάνει ταχύτητες μέχρι και 650Mb το δευτερόλεπτο.

Ody's thoughts

Με άλλα λόγια, γρηγορότερο από την σύνδεση ADSL που έχω στο σπίτι μου. Θέλω να κλάψω!

Κατά τα άλλα, η συσκευή θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις με 16GBs και 32GBs αποθηκευτικού χώρου, επεκτάσιμου μέχρι τα 128GBs με τη χρήση πρόσθετης κάρτας microSD, θα υποστηρίζει Bluetooth 4.0 LE, NFC, IR, WiFi a/b/g/n/ac, ενώ η θύρα USB της βασίζεται στην τρίτη, γρηγορότερη και πλέον εξελιγμένη εκδοσή της τεχνολογίας. Ναι, Μπάμπη, αυτό θα πει “USB 3.0”, Για να μπορείς να γράφεις και διαβάζεις στα πρόσθετα φλασάκια που θα της χώνεις με ειδικό καλώδιο-μετατροπέα με ταχύτητες μέχρι και εκατοντάδων MBs το δευτερόλεπτο.

Η “σούμα” της όλης υπόθεσης, τελικά, είναι η εξής απλή: πρόκειται για την καλύτερη συσκευή που θα κυκλοφορήσει στο πολύ κοντινό μέλλον, το καλύτερο smartphone σε σχέση με οτιδήποτε κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην αγορά, και μια καλή, αλλά όχι και συνταρακτική, εξέλιξη σε σχέση με τον άμεσο πρόγονο του, το Samsung Galaxy S4.

samsung_galaxy_s5_006.jpg

Το οποίο σημαίνει το εξής: αν έχεις χρήματα για σκότωμα, και θέλεις την καλύτερη συσκευή της αγοράς, καλό είναι να το έχεις στα υπόψιν σου. Αν θέλεις ένα πολύ καλό καινούριο smartphone, αλλά δεν σε καίει να έχεις και το καλύτερο δυνατό για να πουλάς μούρη στους γύρω σου, υπάρχουν πιο οικονομικές, παραπλήσιες σε “τελική εμπειρία” προτάσεις, που θα μπορούσες να κοιτάξεις – για παράδειγμα, το Moto X, αλλά και πολύ καλά μοντέλα που εξαιτίας της κυκλοφορίας του νέου Galaxy S5 θα δούνε την τιμή τους να πέφτει, όπως τα μοντέλα της οικογένειας HTC One. Της HTC ντε! Και αν έχεις ήδη το Galaxy S4, και δεν σου περισσεύουν λεφτά για κάψιμο, αντί να πάρεις το επόμενο, νέο μοντέλο, ίσως να ήταν καλύτερα να πάρεις μια… σκέτη φωτογραφική μηχανή.

Άν, όμως, τα θέλεις όλα αυτά, θέλεις να έχεις το καλύτερο κινητό του πλανήτη, και δεν σε πειράζει να σκάσεις έναν – δύο μισθούς, για κάτι που θα έχει ξεπεραστεί μέσα στο επόμενο εξάμηνο, ναι, το Galaxy S5 είναι ό,τι σου χρειάζεται.

samsung_galaxy_s5_009.jpg

Ody's thoughts

Σημειώνω πως τα παραπάνω τα γράφω μη γνωρίζοντας το κόστος του, αλλά εκτιμώντας ότι θα είναι από τα υψηλότερα της αγοράς, όπως είχε συμβεί και με κάθε προηγούμενο μοντέλο της οικογένειας. Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για συσκευές που προσδιορίζουν την κορυφή των συσκευών Android. Εκτιμώ, λοιπόν, πως και το κόστος του θα είναι χαρακτηριστικό αυτού: δύσκολα θα το δούμε κάτω από τα €500. Τουλάχιστον, για τους πρώτους μήνες μετά την κυκλοφορία του.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.