Άτακτη υποχώρηση για την HTC

Δεν μπόρεσε να κοντράρει Apple και Samsung, τώρα αναδιπλώνεται στο χαμηλό κομμάτι της αγοράς

Σημειώνοντας 27 απανωτούς μήνες όπου καταγράφει συνεχώς ζημιές και μην μπορώντας να αντεπεξέλθει στη ζήτηση, η HTC αποφασίζει ότι είναι καιρός να σαλπίσει αποχώρηση και να αποτραβηχτεί από τα high-end smartphones. Η πέτρα του σκανδάλου αποδειχθηκε ότι ήταν το HTC One, ίσως το καλύτερο μοντέλο της εταιρείας, το οποίο απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, αλλά τελικά δεν κατέστη δυνατό να αναστρέψει τν ήδη φθίνουσα πορεία τη εταιρείας.

Η HTC είχε ποντάρει πάρα πολλά στο HTC One και αφενός δεν κατάφερε ποτέ να παράξει αρκετά κομμάτια ώστε να έχει κερδοφορία από τις πολλές πωλήσεις, αφετέρου δε παραμέλησε το χαμηλό κομμάτι της αγοράς, αφήνοντας τη Nokia, τη Huawei, τη ZTE και άλλους κατασκευαστές να κυριαρχήσουν. κάνοντας μια στροφή 180 μοιρών, η HTC δηλώνει επισήμως ότι θα επκεντρωθεί στα φτηνά κινητά, τα οποία έχουν μεν μικρό περιθώριο κέρδους, αλλά έχουν πολύ περισσότερους εν δυνάμει αγοραστές.

htc-share

Είναι λυπηρό να βλέπεις μια εταιρεία με μεγάλη πείρα και τεχνογνωσία να συρρικνώνεται, καθώς ζούμε στην εποχή των ολιγοπωλίων. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και ανελέητος και η HTC πλήρωσε επιπλέον ακριβά το διπλό πλήγμα απαγόρευσης κκλοφορίας συσκευών της στις ΗΠΑ, λόγω καταπάτησης πατεντών. Τελικά, μάλλον η HTC προσπάθησε να γίνει κάτι μεγαλύτερο απ’ ότι μπορούσε ποτέ να υπάρξει, θεωρώντας ότι ήταν σε θέση να φτάσει τα μεγέθη της Apple ή της Samsung. Προσπάθησε να έχει διπλή παρουσία, τόσο στα Windows, απ’ όπου και ξεκίνησε, όσο και στο Android και να φτιάξει υπηρεσίες που θα έτρεχαν αποκλειστικά στα δικά της μοντέλα.

Κάπου χάθηκε όμως η μπάλα. Όχι τόσο στο τεχνολογικό κομμάτι, όσο στο οργανωτικό και στο κανάλι διάθεσης. Ενδεικτικά στην Ελλάδα, η κατάσταση έγινε ιδιαίτερα ομιχλώδης, από τότε που σταμάτησε η αντιπροσώπευση από την Ace Hellas, το 2011 και η εταιρεία άνοιξε δικά της γραφεία. Η καλύτερη περίοδος για την εταιρεία ήταν η πενταετία 2007-2011, όταν τα μοντέλα της HTC ήταν σημεία αναφοράς και πόλος έλξης των power users και όχι μόνο. Αλλά, δυστυχώς, έχει ο καιρός γυρίσματα…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.