Τα golden boys της Silicon Valley

Πιο πρόσφατο παράδειγμα αστρονομικού bonus είναι η περίπτωση του CEO της Google, Eric Schmidt, ο οποίος έλαβε $100 εκατομμύρια πέρσι, ως αναγνώριση των κοπιωδών συζητήσεών του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στα θέματα απορρήτου και σχετικών νομοθετικών φραγμών που απαιτούν οι Ευρωπαίοι. Για αυτή την εξωφρενική αμοιβή, πέραν του τακτικού μισθού, δεν έπεσε καρφίτσα, ωστόσο στην περίπτωση του μεγαλοτραπεζίτη της JPMorgan, Jamie Dimon, ο οποίος έλαβε $20 εκατομμύρια (από τα οποία τα περισσότερα ήταν μετοχές, αποδιδόμενες σε ένα χρονικό διάστημα 3 ετών), έγινε ο κακός χαμός.

fortune-mark-zuckerberg-larry-page

Παρομοίως ο Larry Ellison, CEO της Oracle, έλαβε πέρσι $78,4 εκατομμύρια. Η Marissa Mayer, πρόεδρος της Yahoo!, τσίμπησε, παρομοίως, €129 εκατομμύρια. Ας μην ξεχνάμε επίσης το 1 εκατομμύριο μετοχές που αποδώθηκε στον Tim Cook, όταν ανέλαβε την προεδρία της Apple το 2011, μετοχές που τότε άξιζαν $378 εκατομμύρια και τώρα πλέον έχουν φτάσει ta $530 εκατομμύρια! και φυσικά από τον κύκλο δε θα πρέπει παραλείψουμε τον αγαπημένο μας Mark Zuckerberg, ο οποίος έκανε το colpo grosso, το 2012 και τσέπωσε $2,12 δις δολλάρια, διαθέτοντας 60 εκατομμύρια μετοχές της Facebook στο κοινό, στα πλαίσια του ανοίγματος της εταιρείας για διάθεση των μετοχών της στο ευρύ κοινό. Αυτό ερμηνεύεται σε $6,2 εκατομμύρια “μεροκάματο”, Καλή μπάζα, n’est pas?

COV.W.06.11.12.FINAL.indd

Το ωραίο της όλης υπόθεσης είναι ότι η κοινή γνώμη – πολύ περισσότερο φυσικά στις ΗΠΑ -, θεωρεί ότι δεν τρέχει τσάι με τους μεγιστάνες της Silicon Valley, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι η ενσάρκωση του Αμερικανικού Ονείρου, έστω κι αν αυτό περιορίζεται πλέον σε μια ελίτ οικονομικής ολιγαρχίας. Το πόπολο ενθουσιάζεται και εκστασιάζεται στο άκουσμα ειδήσεων για το πόσα εκατομμύρια tablets έχει πουλήσει η Apple στο τελευταίο οικονομικό τρίμηνο, ή για την τελευταία συγκλονιστική εξέλιξη γύρω από το Google Glass ή τα ηλεκτρικά αμάξια του Elon Musk. Καμία ένσταση για το ότι συγκεντρώνεται τόσος μεγάλος πλούτος γύρω από τόσο λίγα άτομα, ούτε από την δυσανάλογη οικονομική, κοινωνική και, κατά προέκταση, πολιτική επιρροή που έχουν αυτές οι εταιρείες, αλλά και τα συγκεκριμένα άτομα που τις καθοδηγούν.

Page 2 of 212
Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.