Τα Τρίκαλα ζούνε το μέλλον!

(σε demo έκδοση)
Μαθαίνουμε σε εφημερίδες, ΜΜΕ, μπλογκόσφαιρα και δε συμμαζεύεται, σχετικά με το πιλοτικό πρόγραμμα αυτοκινούμενων αστικών λεωφορείων στα Τρίκαλα. Η συγκεκριμένη πόλη έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων 4 για να δοκιμαστεί η λειτουργία ενός συστήματος μετακίνησης των δημοτών της σε μια περίοδο 6 μηνών, αν δεν απατώμαι, από ηλεκτροκίνητα πουλμανάκια χωρίς οδηγό.

bus-no-driver

Η είδηση, αυτή καθ’ αυτή είναι ασφαλώς θετικότατη και οι αρμόδιες τοπικές αρχές της πόλης αξιέπαινες. Παρόλα αυτά, επειδή η απόσταση μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας είναι συχνά πολύ μεγάλη, καλό είναι να θυμηθούμε ότι τα Τρίκαλα έγιναν γνωστά ως η πρώτη “ψηφιακή πόλη της Ελλάδας”, επειδή εν έτει 2004 ήταν η πρώτη που παρείχε open WiFi γύρω από το κέντρο της πόλης. Σε μια χώρα χαρακτηριστικά υπανάπτυκτη, από κρατικής πλευράς, σε θέματα υποδομών και τεχνολογίας.

Αν παρατηρήσει κανείς τα διάφορα προγράμματα Πληροφορικής που έχουν τρέξει στην πόλη τα τελευταία χρόνια, τα πιο σοπυδαία από αυτά είναι είτε πιλοτικά, είτε αφορούν ένα μικρό κλάσμα του πληθυσμού και σε κάθε περίπτωση δε θα πρέπει να περιμένει κανείς μια πόλη βγαλμένη από το Blade Runner! Η αλήθεια είναι απλώς ότι υπήρξε μια ευνοϊκή συγκυρία και την κατάλληλη εποχή βρέθηκαν στα κατάλληλα πόστα κατηρτισμένοι και έξυπνοι άνθρωποι που ανέπτυξαν ασύρματο δίκτυο, έστρωσαν οπτικές ίνες μέσα στην πόλη και δημιούργησαν μερικές, απλές, αλλά πρωτοφανείς, για τα μετριότατα Ελληνικά δεδομένα, εφαρμογές, που διευκολύνουν, μέχρις ως ένα βαθμό, τους πολίτες με την καθημερινή τους τριβή με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Τα πουλμανάκια που θα φτάνουν τα 20km/h και θα κάνουν τον κύκλο του κέντρου της πόλης, σε δρόμο ήπιας κυκλοφορίας, για μια διαδρομή περίπου 1,2km, σίγουρα θα τραβήξουν τα φώτα της δημοσιότητας, θα γίνουν ρεπορτάζ στα Καλά Νέα του ΣΚΑΪ και θα γίνουν αφορμή για πολλά ρομαντικές βολτούλες από παπούδες και ζευγαράκια. Από κει και πέρα όμως, τι;

route-trikala

Το μύθο της “έξυπνης πόλης” έχει διογκώσει το γεγονός ότι τα Τρίκαλα, αλλά και το Ηράκλειο, έχουν συγκαταλεγεί, όχι μόνο μια φορά, μέσα στις 21 “εξυπνότερες” πόλεις του κόσμου, από τον διεθνή οργανισμό Intelligent Community Forum. Ωστόσο, σε αυτή τη λίστα συνυπάρχουν πόλεις με εντελώς ετεροβαρή κριτήρια, και για το Ηράκλειο, π.χ., σημειώνεται, στο αιτιολογικό της απόφασης, ότι η πόλη είναι εξολοκλήρου καλυμμένη από ευρυζωνικό δίκτυο, παρέχει free Internet γύρω από 2 καφετέριες (…) και επίσης διαθέτει πρόγραμμα επιμόρφωσης πολιτώμ στις “ψηφιακές δεξιότητες”. Παράλληλα παρουσιάζονται και μεγαλουπόλεις, όπως το Τορόντο του Καναδά, στρατηγικής σημασίας και επιχειρηματικά κέντρα εταιρειών όπως η Cisco, η Toshiba ή η Cisco στη Βόρεια Αμερική.

Άλλο, λοιπόν “έξυπνη πόλη” αντικειμενικά και άλλο “έξυπνη πόλη στην Ελλάδα”. Οι βραβεύσεις και οι δημόσιες σχέσεις καλές είναι, αλλά η πόλη γίνεται εξυπνότερη όταν κάνει πολύ πιο ουσιαστικά πράγματα από το να δίνει free wifi στα πάρκα και μοιράζει πιεσόμετρα και σπιρομετρητές σε μερικούς ηλικιωμένους, ή δίνει την εξαιρετικά προηγμένη (;) δυνατότητα να παραπονεθείς για τον κάδο των σκουπιδιών με ένα e-mail. Γιατί, θεωρώ, ότι δεν είναι τόσο σημαντικό αν θα πας αυτοπροσώπως στο Δήμο, ή αν θα στείλεις το παράπονό σου με SMS, αλλά το χρόνο αντίδρασης, αλλά και το πότε και με ποιο τρόπο θα ανταποκριθούν στο αίτημά σου.

Έτσι, λοιπόν, κλείνοτας ακόμη ένα post με e-grinia, θα ήθελα να δω την Ελλάδα και τους κατοίκους των πόλεών της να μην παραμυθιάζονται και να μη θεωρούν ότι ζουν το μέλλον, ενώ στην πραγματικότητα βιώνουν μόνο το demo περιορισμένης διάρκειας. Ήδη στα Τρίκαλα, η τοπική κοινωνία αναδιοργανώνεται και επιζητεί τον πραγματικό δρόμο στη νέα e-ποχή, γνωρίζοντας ότι η τεχνολογία πρέπει να βοηθά ουσιαστικά την οικονομία και τις ανάγκες των πολιτών και όχι μόνο για να κόβονται “έξυπνα” εισιτήρια για στάθμευση.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.