Ο νέος CEO της Microsoft θα σκοτώσει το PC

Θα είναι μια πράξη συμπόνοιας, όπως η ευθανασία σε ένα γέρικο σκυλί.
Το καινούριο αφεντικό της Microsoft, ο Setya Nadella, υπήρξε ίσως η πιο άχρωμη, άοσμη και άγευστη επιλογή, από όσους φημολογούνταν ότι θα έπαιρναν τα ηνία της εταιρείας. Είναι μια εσωτερική μεταγραφή της ομάδας, στο ποδόσφαιρο θα λέγαμε περίπου ότι “προέρχεται από τις ακαδημίες της”. Εκείνο που προξενεί εντύπωση είναι ότι είναι περισσότερο τεχνοκράτης και χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία στην καταναλωτική αγορά. Η προϊστορία του στη Microsoft είναι χαρακτηριστική: ο ίδιος επέβλεπε μέχρι σήμερα, από τη θέση του Αντιπροέδρου, τους servers και τις υπηρεσίες cloud, από το Office 365 και το Bing, μέχρι και το Skydrive και το Xbox Live. Κατέχει τίτλο MBA ως μηχανικός ηλεκτρονικών και επικοινωνιών όπως επίσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Εντελώς τυπική περίπτωση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του κλάδου στον οποίο βρίσκεται.

satya-nadella-01

Εκείνο που έχει σημασία, είναι η ρότα που θα τραβήξει το καράβι της Microsoft από εδώ και στο εξής. Και αν κρίνουμε από τις πρώτες του συνεντέυξεις και δηλώσεις, η φράση κλειδί είναι “mobile first, cloud first”. Είναι προφανές ότι οτιδήποτε κάνει από δω και πέρα η Microsoft θα γίνει με γνώμονα τη σύγκλιση των τεχνολογιών στην κατεύθνση του mobile computing και της απαγκίστρωσης από το legacy desktop. Μια άλλη δήλωσή του είναι χαρακτηριστική των προθέσεών του: το PC υπήρξε “one of the broadest, most open ecosystems there ever was” – προσέξτε τον αόριστο χρόνο. Παραδέχεται εμμέσως, πλην σαφώς, ότι το PC, ως έννοια, τόσο σημειολογικά, όσο και πρακτικά, είναι υπό προθεσμία. Ο Bill Gates και ο Ballmer αρνούνταν κατηγορηματικά να παραδεχτούν ότι βρισκόμαστε σε “post-PC” εποχή, ισχυριζόμενοι ότι τα πάντα είναι PC, το οποίο απλώς μετασχηματίζεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες των καιρών. Ο κόσμος, παρόλα αυτά, δε συμμερίζεται την ίδια άποψη και έχει συνδέσει το PC με τα Windows, και τα Windows με το παραδοσιακό desktop. Για αυτό ακριβώς η νέα άσκηση της Microsoft που ακούει στο όνομα Windows 8 έχει καταμπερδέψει τους απλούς καταναλωτές αλλά έχει προβληματίσει σοβαρά και τους επιχειρηματίες, αλλά και τους developers.

Δίνοντας περισσότερη έμφαση στο mobility και στο cloud, ο Nadella θα “παίξει τα ρέστα του” στα Windows Phone, στο Modern UI των Windows 8, στα cloud services και θα δούμε τα πάντα να περιστρέφονται γύρω από αυτό. Και μάλλον καλά θα κάνει, αφού όσοι σνομπάρουν το cloud οδεύουν προς εξαφάνιση. Ακόμη και στο gaming, η Microsoft χρωστά σχεδόνα τα πάντα στο Xbox Live και στις καινοτομίες που έφερε στο multiplayer, στις online αγορές, στην προσφορά streaming video on-demand μέσα από την κονσόλα και ήταν εκείνο που πραγματικά απογείωσε το Xbox 360. Προσωπικά δε με χαλάει καθόλου να δω τη Microsoft να επιτυγχάνει την πολυπόθητη σύγκλιση, εγκαταλείποντας όλο και περισσότερο το legacy desktop. Με τα iPad από τη μία και τα φτηνά Chromebooks από την άλλη, ο πολύς κόσμος, που θέλει υπολογιστή για τα βασικά, χάνει πλέον σχεδόν όλους τους λόγους για να αγοράσει ένα Windows PC. Χώρια που τώρα πια “φοβάται” τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα και μόλις βλέπει το νέο interface ψελλίζει έντρομος “αυτά τα χρωματιστά κουτάκια είναι τα καινούρια Windows;;;”

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.