Τέλος και για το Schemer

Για ακόμη μία φορά η Google αποφάσισε να δώσει τέλος σε μια υπηρεσία της, αν και ευτυχώς, στην προκειμένη περίπτωση, μάλλον όντως λίγοι την χρησιμοποιούσαν, η… γνώριζαν κάν την ύπαρξή της! Μιλάμε για το Schemer. Το ξέρατε; Δεν το ξέρατε!google_schemer.jpg

Ουσιαστικά, το Schemer θα μπορούσε να περιγραφεί ως μια υπηρεσία διαχείρισης υποχρεώσεων, όπως λέμε task management, η ακόμη καλύτερα, “ορισμού στόχων”.

Η διαφορά του σε σχέση με παραπλήσιες λύσεις και υπηρεσίες είναι πως αυτό δήλωνε εξαρχής δικτυωμένο, βάζοντας τον χρήστη να ορίζει κοινούς στόχους μαζί με άλλους, να βλέπει τους δικούς τους, ενώ προφανώς συνέβαινε και το αντίστροφο, με τους άλλους να μπορούν να δουν τους στόχους του χρήστη.

Θεωρητικά, αυτό θα βοηθούσε τον χρήστη να παλεύει περισσότερο για να πετύχει τους στόχους του,αφού… τον έβλεπαν και άλλοι, ενώ πάντα βοηθάει να έχεις και παρέα όταν προσπαθείς για κάτι.

Πρακτικά, το σημαντικότερο πρόβλημα με την υπηρεσία, είναι πως, όπως και με το παλαιότερο Wave, βασιζόταν στην επικοινωνία με άλλους για την σωστή χρήση της. Και δυστυχώς οι χρήστες που έμπαιναν σε αυτή δεν ειχαν επαφές με την οποία να τα χρησιμοποιήσουν, δεν μπορούσαν να βρουν σε αυτήν επαφές που ήδη είχαν αλλού, και καλούνταν να αναζητήσουν αγνώστους και να μοιραστούν τους προσωπικούς στόχους τους μαζί τους.

Το να μίλας με αγνώστους σε Facebook και twitter περί ανέμων και υδάτων σίγουρα δεν είναι το ίδιο με το να ορίζεις προσωπικούς στόχους, να αναλύεις τα projects σου, να ορίζεις “δράσεις” – π.χ. βάσει της μεθόδου Getting Things Done του David Allen – της καθημερινότητάς σου, όπως το να θυμηθείς να αγοράσεις γάλα και ψωμί. Και μάλλον δεν υπάρχουν και πολλοί που θα ήθελαν να τα μοιραστούν αυτά με αγνώστους.

Έτσι, το Schemer ηταν απο την φύση του εξαρχής περιορισμένο σε πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως, για παράδειγμα, “να πάω ταξίδι στο τάδε μέρος”, “να αυξήσω τη συλλογή των DVDs μου για να μπει στο βιβλίο Γκίνες” κτλ. Και, αλήθεια, ποιός έχει σήμερα τόσο μακροπρόθεσμους στόχους, και μάλιστα τόσο πολλούς ώστε να μην μπορεί να βγάλει άκρη μαζί τους, αναγκαζόμενος να τους καταχωρήσει σε μια online υπηρεσία όπου… τους βλέπει ο κάθε άσχετος;

Αποτέλεσμα, το Schemer να παραμείνει μια σχετικά άγνωστη πρόταση, με λίγους χρήστες, που μάλλον δεν θα είχαν να πουν και τα καλύτερα για αυτό (αλλιώς θα είχε επεκταθεί και από χρήστη σε χρήστη, όπως λέμε “word of mouth”), σχεδόν κανέναν να μη γνωρίζει την ύπαρξη του, και μια συνεχώς πτωτική πορεία μέχρι σήμερα.

Οπότε, ειδικά στην συγκεκριμένη περίπτωση, μάλλον το τέλος από πλευράς Google ηταν αναπόφευκτό.

Η υπηρεσία θα κλείσει επίσημα τις πύλες της στις 7 Φεβρουαρίου, ημερομηνία κατόπιν της οποίας όλα τα εκεί δεδομένα θα διαγραφούν. Όποιος έχει καταχωρήσει κάτι σε αυτήν, το οποίο θα ήθελε να το διατηρήσει, καλό θα ήταν να βρει τρόπο να πάρει τα δεδομένα του από εκεί.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.