Σχεδόν τριπλάσιοι χρήστες στην DuckDuckGo μετά τις αποκαλύψεις για την NSA

Η DuckDuckGo ήταν μια όχι και τόσο δημοφιλής υπηρεσία αναζήτησης, παραπλήσια της Google search, μέχρι τις αποκαλύψεις για την NSA. Μετά από αυτό, τα πάντα άλλαξαν!duckduckgo.jpg

Ενώ η DuckDuckGo έβλεπε μια μικρή αλλά σταθερή βελτίωση, μία σταδιακή αύξηση των χρηστών της, πού, όμως, δεν ήταν και συνταρακτική, μέσα στον μήνα μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden σχετικά με τις πρακτικές της NSA, η δημοτικότητα της εκτοξεύτηκε στα ύψη και ο αριθμός χρηστών της διπλασιάστηκε!

Τι είναι, όμως, η DuckDuckGo, Μπάμπη που δεν έχεις ακούσει ποτέ για αυτήν;

Πρόκειται για μια μηχανή αναζήτησης που βάζει πάνω απο όλα την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών της, και δηλώνει πως δεν παρακολουθεί τις κινήσεις τους σε αυτήν. Αντίθετα με τις περισσότερες παραπλήσιες υπηρεσίες, η DuckDuckGo θέλει να παράσχει στον χρήστη ότι και όλες οι ανταγωνιστικές προτάσεις, δίχως, όμως, να θέλει και να “βάλει χέρι” στα δεδομένα του. Οι δημιουργοί της θεωρούν πως ακόμη και έτσι μπορεί να είναι προσοδοφόρα και βιώσιμη, δίχως να είναι αναγκαίο να καταφύγει σε αμφιλεγόμενες τακτικές.

Αυτός είναι και ο λόγος που αποτελεί την προεπιλεγμένη μηχανή αναζήτησης και σε κάποιες διανομές του Linux, αφού παρουσιάζεται σαν να έχει “ανοιχτή”, συμβατή με αυτές λογική.

Η αλήθεια, βέβαια, παραμένει πως, δυστυχώς ή ευτυχώς, όπως λένε πολλοί – και έχουμε παρατηρήσει κι εμείς ως ένα σημείο – η βάση δεδομένων της δεν φαίνεται να είναι τόσο εκτενής όσο αυτή της Google, κι έτσι σε πολλές περιπτώσεις δεν παρουσιάζει και τόσο καλά αποτελέσματα. Τις περισσότερες φορές, όμως, αποδεικνύεται το ίδιο αξιόπιστη, ενώ όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας της είναι σχεδόν πανομοιότυπος, οπότε σίγουρα δεν πρόκειται να ξενίσει τον αρχάριο επισκέπτη.

Μετά από τα παραπάνω, όπως καταλαβαίνετε, είναι μια πρόταση που σίγουρα αξίζει να έχετε κατά νου και να την τιμήσετε με, έστω, μια επισκεψή, ενώ δεν αποκλείεται και να μετατραπεί στην αγαπημένη σας λύση αναζήτησης, ειδικά αν έχετε αρχίσει να αμφιβάλλετε για το πόσο ισχυει το σλόγκαν “do no evil” της Google, και να απογοητεύεστε απο τη στάση της απέναντι στους χρήστες της, τον μη σεβασμό της ιδιωτικότητας τους και τους… συχνούς τερματισμούς των λιγότερο δημοφιλών υπηρεσιών της. “Δείξτε της, για να μάθει”, επιλέγοντας DuckDuckGo!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.