Και συνεχίζουμε το θάψιμο με το… TechRadar!

Πριν λίγες ημέρες είχα… κράξει το Lifehacker. Σήμερα είναι η σειρά του Tech Radar. Μα, πάνε καλά οι άνθρωποι “κατακείθε”;film.jpg.jpg

Με μια επισκεψούλα στην πηγή μας θα μπορέσετε να διαβάσετε ένα άρθρο του Tech Radar στο οποίο θα μάθετε ποιος είναι ο καλύτερος media player. Ποιο είναι το πιο ελαφρύ πρόγραμμα, όσον αφορά στις απαιτήσεις του σε επεξεργαστική ισχύ και μνήμη, με το οποίο θα μπορείτε να παίζετε videos και μουσική. Και καλά.

Αν μιλούσαμε για ένα θέμα που θα περιέγραφε ποιος Media Player αρέσει περισσότερο στον συντάκτη, και γιατί, το όλο άρθρο, ετσι όπως εχει γραφτεί, θα ήταν απόλυτα αποδεκτό. Το πρόβλημα είναι πως παρουσιάζεται ως άρθρο που εκτιμά και-καλά τις επιδόσεις διαφορετικών λύσεων software για να προτείνει την καλύτερη όσον αφορά στο φόρτο που επιφέρει στον υπολογιστή κατά την λειτουργία της. Και, κατ’ επέκταση, κάτι που σχετίζεται άμεσα με το πλήθος δυνατοτήτων της, τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά της και το πόσο καλοπρογραμματισμένη είναι. Γιατί είναι προβλημά, λοιπόν, το να ασχολείται κανείς με αυτά τα θέματα;

PINEAPPLE EXPRESS

Διότι ο συγκεκριμένος συντάκτης ΔΕΝ ασχολείται. Αλλά, κατά τα άλλα, το θέμα του δηλώνει πως ΑΥΤΑ είναι αυτά με τα οποία ασχολείται. Ή, αλλιώς, ο ίδιος δεν καταλαβαίνει τι διάολο γράφει. Και αυτά διότι, όπως γράφει ο συντάκτης, δεν ασχολήθηκε με το να πειράξει τις ρυθμίσεις του κάθε player.

Matrix Code

Ας προσπαθήσουμε να το χωνέψουμε για λιγο αυτό.

Όλες οι εφαρμογές χρησιμοποιήθηκαν με τις προκαθορισμένες ρυθμίσεις τους.

Το χωνέψαμε, ή να το επαναλάβουμε;

Δεν άλλαξε την παραμικρή ρύθμισή.

Αυτό είναι το πρόβλημα.

Fish_Barcode.jpg

Διότι, βλέπετε, ένας Media player μπορεί να αξιοποιεί και την κάρτα γραφικών παράλληλα με τον κεντρικό επεξεργαστή για την αποκωδικοποίηση του video, την προβολή του και την εφαρμογή φίλτρων σε αυτό. Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, λογικό δεν είναι ο επεξεργαστής να έχει λιγότερο φόρτο – αφού τον μοιράζεται με την κάρτα γραφικών;

Πως μπορείς να γράφεις “θα σου πω ποιος είναι ο πιο ελαφρύς media player” και να αγνοείς πως μπορεί, π.χ., μια άλλη λύση – που επίσης παρουσιάζεις, στην ίδια καταραμένη σελίδα – μπορεί “με ένα κλικ σε μια επιλογή” να έχει τις μισές απαιτήσεις από αυτή που βραβεύεις;

Έτσι, ο ένας media player μπορεί να έχει 50 φίλτρα βελτίωσης της εικόνας και να κάνει αποκωδικοποίηση – κρύσταλλο, για τα οποία ο συντάκτης δεν λέει ούτε κουβέντα. Ο άλλος media player, όχι.

Nvidia GeForce GTX Titan - Wallpaper

Για να το θέσουμε αλλιώς, και να το καταλάβει και ο Μπάμπης, είναι σαν να έγραφε ένα άρθρο με θέμα “10 αυτοκίνητα για να πας στο βουνό”. Και να μην διαλέξει αυτοκίνητα της ίδιας κατηγορίας, για παράδειγμα τζιπάκια, αλλά απόλυτα στην τύχη: ένα Mini Cooper, έναν Σκαραβαίο, ένα Lada που είχε η κουμπάρα κ.λπ.

supercars2.preview

Και να καταλήγει καταχαρούμενος στο συμπέρασμα πως, για δες, το τζιπάκι 4×4 είναι καλύτερο για να πηγαίνεις στο βουνό απ’ ό,τι μια φόρμουλα 1 της McLaren.

Σώπα, ρε παλικάρι, σοβαρά;

Fail_001.jpg

Έτσι, ο VLC player που φημίζεται για το πόσο ελαφρύς είναι αλλά και το ότι εμπεριέχει τρόπους αποκωδικοποίησης για όλα τα κυρίαρχα format αντιμετωπίζεται ως πιο βαρύς απο άλλες λύσεις που δεν έχουν τις δικές τους δυνατότητες και που, για παράδειγμα, δεν μπορούν να σου παίξουν τα ημιτελή αρχεία που δεν κατάφερες να κατεβάσεις ολόκληρα.

Αυτά είναι θέματα ποιότητας.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • George Lolas

  Σιγά μωρέ μην ασχοληθεί τώρα να δει τι προσφέρει ο κάθε player. Απλά είναι από τα άρθρα που τα γράφεις μόνο και μόνο για να εμφανιστεί το site σου στο gougourou όταν πάει ο άλλος και γράψει “best media player” ;)

  Θα τα πάρει τα hitάκια του όπως και να έχει. Εγώ πάλι χρησιμοποιώ εδώ και αρκετό καιρό το KMP. Δεν ψάχτηκα για τον καλύτερο, απλά κάνει αυτά που θέλω και… αυτό :P

  Edit: Καλή Χρονιά :)

  Edit 2: Super Cars 2… θα με αφήσεις να κοιμηθώ; Μπα :/

 • spiros

  km και ξερο ψωμι.
  Καποιος player που κανει strech σε full screen το 3d,γνωριζουμε?

  Super cars 2,τερματιστηκε προσφατα!

 • George Lolas

  Τι εννοείς stretch; Αν έχεις borders στην TV επέλεξε “just scan” και δες αν σου έφτιαξε αν αυτό εννοείς.

 • siongr

  Εγώ πάντως δικαιολογώ σε ένα βαθμό τον συντάκτη του Tech Radar (χωρίς να έχω διαβάσει το άρθρο) και τον δικαιολογώ γιατί πολύ απλά το 95% (να μην πω και παραπάνω) των χρηστών δεν ξέρουν καν ότι τα προγράμματα έχουν ρυθμίσεις. Download->install->play. Επειδή δουλεύω στον κλάδο και συναναστρέφομαι με (ας μου επιτραπεί η έκφραση) “απλούς” χρήστες, ξέρω ότι δεν μπαίνουν στον κόπο να διαβάσουν τα μηνύματα που βγάζουν τα προγράμματα, όχι να τα ρυθμίσουν κιόλας. Φυσικά ο συντάκτης θα έπρεπε να το τονίσει στο άρθρο του ότι συγκρίνει τα προγράμματα σε OoBE

  Εγώ 90% χρησιμοποιώ VLC ενώ για “δύσκολα” αρχεία MPC HC x64 με FFDshow. Δεν είμαι φανατικός των ταινιών και συναφή οπότε αυτά τα δύο με καλύπτουν.

  Μήπως ήρθε η ώρα το unregistered να ανεβάζει και how to’s…;;;;