Φτερά και πούπουλα

Το εμπόριο φόβου με την κατασκοπεία στο Internet καλά κρατεί.
Rovio_Angry_Birds_Hack
Παρακολουθούμε το πανηγύρι που έχει στηθεί στα media γύρω από τις νέες διαρροές του Edward Snowden γύρω από τις δυνατότητες των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, να υποκλέπτουν τα προσωπικά μας στοιχεία μέσω των mobile apps που χρησιμοποιούμε. Και παρότι το θέμα φαίνεται να είναι συνολικό και να αφορά όλες τις εφαρμογές που αντλούν δεδομένα και τα χρησιμοποιούν για διαφημιστικούς λόγους, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η Rovio με τα Angry Birds.

ΟΛΟΙ, μα ΟΛΟΙ οι τίτλοι των ειδήσεων γύρω από αυτό το θέμα αναφέρουν το Angry Birds και τίποτε άλλο, ενώ μέσα στην είδηση, κάποιες φορές δεν υπάρχει καν το διαζευκτικό “ή”, ότι δηλαδή όσοι χρησιμοποιούν Angry Birds ή άλλα παρόμοια applications, είναι ενδεχομένως ανοικτοί σε υποκλοπή των προσωπικών τους δεδομένων. Και φυσικά το άλλο ιδιαίτερα γαργαλιστικό σημείο, που φρόντισαν να μεγενθύνουν x1.000 τα ΜΜΕ δεν είναι άλλο από τις σεξουαλικές προτιμήσεις των χρηστών, οι οποίες και αυτές γίνονται βορά των μυστικών υπηρεσιών.

Το Angry Birds δέχτηκε τέτοια επίθεση και αμαυρώθηκε τόσο πολύ που γρήγορα έγινε στόχος hackers, οι οποίοι έκαναν deface στην homepage του, όπως βλέπετε από την εικόνα επάνω, κάτι το οποίο διόρθωσαν γρήγορα στη Rovio. Η Rovio ανακοίνωσε επίσημα ότι ουδέποτε συνεργάστηκε με την NSA είτε άλλη μυστική υπηρεσία για τη διαβολή των προσωπικών δεδομένων των πελατών της. Και δεν έχουμε λόγο να μην την πιστέψουμε, καθώς τα διαρρεύσαντα έγγραφα κάνουν λόγο για συνολική παρακολούθηση και εκμετάλλευση των κενών ασφαλείας του δικτύου διακίνησης δεδομένων από τις ad-enabled apps μέχρι τα υσστήματα των διαφημιστικών εταιρειών που αξιοποιούν αυτά τα στοιχεία.

Ο απαράδεκτος τρόπος που προσεγγίζουν το θέμα τα mainstream media είναι χαρακτηριστικός: οι ειδήσεις τελειώνουν με το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας που δεν είναι άλλο από το “από εδώ και πέρα, όταν παίζετε Angry Birds, να έχετε στο μυαλό σας όλα αυτά που σας είπαμε”. Το οποίο μεταφράζεται σε “συνεχίστε να παίζετε, κι ας μην καταλαβαίνετε τι συμβαίνει ακριβώς, άλλωστε ούτε εμείς το καταλαβαίνουμε, αλλά δεν πειράζει να ζείτε μέσα στη νεύρωση, τη δυσπιστία και στο φόβο και καλού κακού κλείστε το κινητό όταν κάνετε σεξ, γιατί με ένα μαγικό τρόπο, η NSA έχει μάτια και μέσα στην κρεβατοκάμαρα”.

Όσοι έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει, δε σταματούν να παίζουν Angry Birds ή να χρησιμοποιούν smartphones, smart TVs ή ad-enabled apps. Απλώς είναι πιο προσεκτικοί και δεν ανεβάζουν στο Facebook όλο το οικογενειακό τους άλμπουμ ή τις τρυφερές περιπτύξεις τους στην παραλία με το έτερον ήμισύ τους. Και από τη στιγμή που μπαίνουν σωρηδόν σε social media, σχολιάζουν σε blogs, βρίζουν και κοπανιούνται και βγάζουν το άχτι τους, μην περιμένουν ότι όλα αυτά αποτελούν πλέον μυστικό, σε έναν κόσμο που κοι καρφίτσες έχουν το δικό τους IP address…

Ίσως αποτελεί και δείγμα της μεγάλης ιδέας που έχει ο κοινός άνθρωπος για τον αυτό του. Καθώς “όλοι είμαστε εν δυνάμει στόχοι”, η NSA, η GCHQ (η αντίστοιχη βρετανική υπηρεσία κατασκοπείας) δεν κάνει τίποτε άλλο από το να παρακολουθεί νυχθημερόν την κυρία Σούλα από το Μπραχάμι που σερφάρει από το tablet που της έχει αγοράσει ο γιός της. Με πολύ σεβασμό σε όλες τις Σούλες, καθώς και το ηρωϊκό Μπραχάμι που το αγαπώ, καθώς εκεί διαμένει παιδιόθεν κολλητός μου. ΚΑΙ ΑΥΤΟ είναι ένα προσωπικό δεδομένο που διέρρευσα μόλις αυτή τη στιγμή! Gome get me NSA bitches!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.