Το ύπουλο Facebook

Σας κάνει να τα βγάζετε όλα στη φόρα.
Το Facebook ισχυρίζεται ότι απλώς ακολουθεί πιστά τις τάσεις και τις αλλαγές στην κοινωνική συμπεριφορά των ανθρώπων. Ισχυρίζεται επίσης ότι η ίδια η κοινωνική νόρμα είναι το να μοιραζόμαστε τα πάντα με όλους και πως η διαφάνεια έχει γίνει πλέον κοινός τόπος. Εκείνο που δε μας λέει όμως είναι ότι χρησιμοποιεί πλάγιους και όχι ιδιαίτερα τίμιους τρόπους για να μας πείσει να εισάγουμε όλο και περισσότερα προσωπικά δεδομένα.

Τελευταίο δείγμα αυτής της “υπόγειας” τακτικής είναι το νέο σύστημα που χρησιμοποιεί, όταν κάποιος αναζητά πληροφορίες για κάποιο “φίλο” του στο Facebook: το σύστημα δίνει τη δυνατότητα στο άτομο να ρωτήσει για το e-mail, το τηλέφωνο και τη διεύθυνση του φίλου, ο οποίος καλείται να απαντήσει, συμπληρώνοντας τα ανάλογα πεδία. Εκείνο που γίνεται ωστόσο στην πραγματικότητα είναι να συμπληρώνονται τα πεδία όχι μόνο προς γνώση του φίλου τον οποίο εμπιστευόμαστε και θέλουμε να ξέρει αυτά τα στοιχεία, αλλά και κάθε άλλου “φίλου” μας, κάτι που μάλλον δεν επιθυμούμε. Και το Facebook γνωρίζει ότι είναι αρκετά πολύπλοκο να πηγαίνουμε συνεχώς στα settings και να περιορίζουμε την πρόσβαση σε συγκεκριμένα άτομα και για συγκεκριμένα στοιχεία.

Οι ιθύνοντες στο Facebook ξερουν πολύ καλά ότι αν έβγαινε εκ μέρους του ένα παράθυρο, το οποίο θα μας προέτρεπε να εισάγουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, οι περισσότεροι δε θα το αποδέχονταν. Όταν όμως το “request” γίνεται μέσω ενός φίλου, μάλλον θα το κάνουμε. Κι αυτό είναι έξυπνο για να πετύχει το facebook το σκοπό του. Μερικοί ίσως κάποιοι να το χαρακτήριζαν… διαβολικό!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.