Τι είναι το XDA και γιατί σου χρειάζεται!

Σίγουρα έχεις ακούσει για το πόσο “ελεύθερο” είναι το android αλλά και το πώς μπορείς “να το φέρεις στα μέτρα σου”. Χρειάζεσαι, όμως, όρεξη και γνώσεις. Αν έχεις το πρώτο, την όρεξη, ένα είναι το σημείο στο οποίο μπορείς να βρεις συγκεντρωμένο και το δεύτερο, τις γνώσεις: το XDA-Developers forum.
xda_wallpaper.jpg

Το xda-developers λοιπόν είναι η μεγαλύτερη κοινότητα στον κόσμο που ασχολείται με το ξεκλείδωμα, την παραμετροποίηση αλλά και το… οτιδήποτε άλλο σχετικά με τα smartphones – με Android και όχι μόνο! Το forum ξεκίνησε την πορεία του ως ένα στέκι στο οποίο συγκεντρώνονταν όσοι ήθελαν περισσότερα από τις συσκευές με “τα παλιά” Windows Mobile της HTC, και όσο αυτές αυξάνονταν – και η HTC μετέβαινε στο Android – τόσο και αυτό εμπλούτιζε την ύλη του για να καλύπτει καλύτερα τις ανάγκες των χρηστών του. Σήμερα, ο συνδυασμός των όρων “smartphone” και “χακιά” είναι… ταυτόσημος με το όνομα του!

Αν λοιπόν είσαι και εσύ ανάμεσα σε όσους παραπονιούνται πως το λειτουργικό τους “κολλάει” συχνά, του λείπουν κάποια πράγματα “που έχεις δει αλλού” ή πως, απλά, θα σου άρεσε σε πιο γαλαζούλι με μωβ και πράσινους κόκκους, με μια επισκεψούλα στο XDA “ίσιωσες”! Εκεί μπορείς να αναζητήσεις (και πιθανότατα βρεις) τη συσκευή σου, και μέσα από εκεί να εντοπίσεις είτε μια διαφορετική ROM, μια διαφορετική, τροποποιημένη και βελτιστοποιημένη εκδοχή του λειτουργικού του συστήματος, η να προσθέσεις δυνατότητες που δεν είχε πριν με τη μορφή αυτόνομων εφαρμογών και “tweaks” (“πειραγμάτων” σε ρυθμίσεις). Βέβαια, αρκετές φορές, αν-όχι τις περισσότερες, η εγγύηση της συσκευής ακυρώνεται (εξαρτάται από το πόσο φιλικός είναι ο κατασκευαστής προς το… “χάκεμα” των προϊόντων του), αλλά, κατα την προσωπική μου άποψη πάντα, αξίζει να το δοκιμάσεις.

Εαν λοιπόν θέλεις περισσότερα από το κινητό ή το tablet σου χωρίς να χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη, μην διστάσεις να κάνεις μια επίσκεψη στο XDA Developers.