Τέλος το film για την Paramount

Το Anchorman 2 είναι η τελευταία ταινία που το μεγάλο κινηματογραφικό στούντιο διέθεσε στην παραδοσιακή μορφή του film. Από εδώ και πέρα, όλα ψηφιακά!film.jpg.jpg

Από τις αρχές του κινηματογράφου και μέχρι και σήμερα, οι ταινίες κυκλοφορούσαν με τη μορφή film. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία, όμως, κατέστησαν δυνατή την διάθεση τους σε ψηφιακή μορφή, δίχως να υπολοίπονται σε ποιότητα σε σχέση με τις κλασσικές… κορδέλες film στις στρογγυλές μπομπίνες. Ήταν, λοιπόν, θέμα χρόνου το πότε κάποια εταιρεία θα αποφάσιζε, επιτέλους, να αφήσει το film πίσω της και να στραφεί αποκλειστικά στην ψηφιακή διάθεση των ταινιών της. Και να που η πρώτη απο αυτές είναι η Paramount.

Ίσως… δυστυχώς για το film, ως format, η τελευταία ταινία που θα διατεθεί σε αυτό από την συγκεκριμένη εταιρεία είναι το Anchorman 2: The Legend Continues, ενώ η πρώτη ταινία που διατέθηκε σε απολύτως ψηφιακή μορφή από αυτήν ήταν το Wolf of Wall Street του Martin Scorsese.

Η μετάβαση από το ένα format στο άλλο αφορά, για την ώρα, την αγορά της Αμερικής, αλλά η ολική εξαφάνιση του film από τους κινηματογράφους του… πλανήτη μάλλον αποτελεί πια απλά θέμα χρόνου. Και αυτό διότι η διάθεση μιας ταινίας σε ψηφιακή μορφή από ένα studio του κοστίζει περίπου 100 δολάρια, ενώ η διάθεση της σε παραδοσιακό film φτάνει μέχρι και το… εικοσαπλάσιο, τα 2000 δολλάρια.

Δυστυχώς, δεν είναι όλα ρόδινα, αφού για να μπορεί να προβάλλει ένας κινηματόγραφος ταινίες σε ψηφιακή μορφή, απαιτείται και ο κατάλληλος εξοπλισμός. Και δεν τον έχουν όλοι. Το κόστος για αυτόν μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 70.000 δολάρια, ποσό που δεν είναι διατεθειμένοι ή απλά δεν μπορούν να καταβάλουν όσοι έχουν έναν κινηματογράφο, και έτσι αναπόφευκτα αυτή η μετάβαση από το αναλογικό στο ψηφιακό θα έχει… να θρηνήσει θύματα. Πιθανότατα αρκετοί μικροί κινηματογράφοι δεν θα αντέξουν το κόστος, και απλά “θα κλείσουν πόρτες”, αφήνοντας μας στην… κυριαρχία των multiplex.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.