Το VP9 της Google μετατρέπεται σε κυρίαρχο format video υπερυψηλών αναλύσεων

Η Google αναπτύσσει εδώ και καιρό τον αλγόριθμο κωδικοποίησης video VP9, και τώρα ήρθε η ώρα του να εξαπλωθεί παντού – από τα PCs και τις φορητές συσκευές μας μέχρι τις τηλεοράσεις μας, με την ευκαιρία των αναλύσεων 4K.
Gates_Web_Video.jpg

To YouTube της Google θα δηλώσει το παρόν στην επερχομένης CES, την επόμενη εβδομάδα, παρουσιάζοντας βίντεο ανάλυσης 4Κ μέσα από τηλεοράσεις πολλών γνωστών κατασκευαστών. Ανάμεσα τους συναντάμε ονόματα όπως των Panasonic, Sony, Sharp και Toshiba.

Αξίζει να αναφέρουμε πως μέχρι σήμερα η πρόταση της Google στο χώρο της κωδικοποίησης video υστερούσε αρκετά σε σχέση με το ανταγωνιστικό H.264 τόσο από άποψη ποιότητας όσο και αποδοτικότητας των μεθόδων συμπίεσης που εφάρμοζε.

Youtube_Movies.jpg

Μάλλον, λοιπόν, μιλάμε για εντελώς νέες εκδοχές των αλγορίθμων της, αφού σύμφωνα με ό,τι έχει δείξει η Google μέχρι σήμερα, θα παρουσιάζουν δραματική βελτίωσή τουλάχιστον στο επίπεδο της συμπίεσης του βίντεο. Η εταιρεία έχει παρουσιάσει slides που δείχνουν αρχεία που έχουν κωδικοποιηθεί με το VP9 να έχουν μέχρι και 50% μικρότερο μέγεθος από ότι αρχεία κωδικοποιημένα με το ανταγωνιστικό H.265, τον “διάδοχο” του κυρίαρχου μέχρι σήμερα H.26 – το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούνταν η καλύτερη πρόταση για τα videos υπερυψηλής ανάλυσης του αύριο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.