Ο ρουφιάνος έρχεται μέσα από την webcam

Χρησιμοποιώντας λγόριθμους αναγνώρισης συναισθημάτων, οι εταιρείες μπορούν να ξέρουν τι σκεπτόμαστε.

emotion-tracing-algorithm

Αυτή είναι η ουσία πίσω από το σύστημα αναγνώρισης συναισθημάτων Facet, το τελευταίο και πιθανότατα πιο εξελιγμένο από μια σειρά παρόμοιων τεχνικών που χρησιμοποιούν εταιρείες όπως η Procter & Gamble, PepsiCo, Unilever, Nokia και eBay για να κατασκοπεύσουν μέσω κάμερας τις εκφράσεις των καταναλωτών και να διαπιστώσουν επί της ουσίας τι σκέφτονται, ή ακριβέστερα πως νιώθουν, όταν βλέπουν μια διαφήμιση ή χρησιμοποιούν ένα προϊόν.

Το Facet, προϊόν της αμερικανικής εταιρείας Emotient είναι παρόμοιο με το Affdex, μια ακόμη πιο εξελιγμένη έκδοση που θα κυκλοφορήσει εντός του έτους από την εταιρεία Affectiva, επίσης αμερικανική, καθώς και το αντίστοιχο σύστημα της βρετανικής εταιρείας Realeyes.

Τέτοια συστήματα που “χαρτογραφούν” το πρόσωπο του χρήστη και αναγνωρίζουν συναισθήματα, βοηθούν τις εταιρείες να παρέχουν πιο στοχευμένες διαφημίσεις, ενώ παράλληλα τα συστήματα αυτά καταγράφουν και τις κινήσεις των ματιών, αποκαλύπτοντας που εστιάζει την προσοχή του ο χρήστης.

Τέτοια συστήματα έχουν εφαρμοστεί, όπως αναφέρεται, πολλές φορές σε προθήκες καταστημάτων και μεγάλες εμπορικές οθόνες αλλά και τηλεοράσεις εφοδιασμένες με κάμερα (Smart TVs), χωρίς τη συγκατάθεση του χρήστη, ήδη από το 2006.

Μπορεί η πρόσβαση στην κάμερά μας από τρίτους να είναι παράνομη, αλλά κανείς δεν μας εγγυάται ότι τα μελλοντικά applications δεν θα περιέχουν κρυμμένες επιμελώς, στους όρους χρήσης τους, τους οποίους δε διαβάζει κανείς, τις απαραίτητες νομικές καλύψεις που θα τους επιτρέψουν να καταγράφουν τους χρήστες χωρίς αυτοί να το αντιλαμβάνονται.

Βεβαίως τίποτε δεν εμποδίζει τη χρήση τέτοιων συστημάτων αναγνώρισης σε κάμερες που ήδη υπάρχουν τοποθετημένες σε κτίρια και των οποίων η παρακολούθηση είναι καθόλα νόμιμη. Επομένως, μάλλον ο… ρουφιάνος είναι πολύ πιο κοντά μας, και σε περισσότερα μέρη απ’ ότι υποψιαζόμασταν!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.