Το PlayStation 4 συμβατό με PS1 και PS2 games

Παρότι δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, φαίνεται ότι θα έχουμε backwards compatibility στο PS4 μέσω emulation, με τις ευλογίες της Sony!
Είναι γνωστό ότι η Sony έχει αποφασίσει να διαθέσει παιχνίδια του PS3 στην καινούρια της κονσόλα, μέσω της υπηρεσίας streaming, την οποία έφτιαξε με την εξαγορά της εταιρείας Gaikai. Το δίκτυο, το οποίο θα ονομάζεται PlayStation Now, θα δώσει την πρωτοπορία στη Sony και το προβάδιασμα έναντι της Microsoft, η οποία αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα με την υλοποίηση ενός δικού της μοντέλου game streaming και δεν έχει δώσει ακόμη λύση στο πρόβλημα της συμβατότητας με τίτλους του Xbox 360 στο Xbox One.

Η Sony, όμως, φαίνεται ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη και επανέρχεται με δεύτερο χτύπημα: σύμφωνα με πληροφορίες του γνωστού gaming site Eurogamer, το οποίο πηγάζει από ανθρώπους “εκ των έσω”, η Sony θα κάνει το PS4 συμβατό με τίτλους του PS1 και (ω, ναι!) του PS2, οι οποίοι θα τρέχουν τοπικά χάρη σε ένα emulation layer που θα διατεθεί σε προσεχές firmware update.

Οι λεπτομέρειες των τεχνικών emulation που θα χρησιμοποιηθούν από τη Sony δεν είναι γνωστές, αλλά υπάρχουν φήμες για καθολική υποστήριξη upscaling των αρχικών τίτλων σε αναλύσεις HD, πρακτική η οποία είναι συνήθης σε emulations που τρέχουν στο PC, όπως ο γνωστός PCSX2. Δεδομένου ότι το PS4 βασίζεται σε ιδιαίτερα ισχυρό hardware, το οποίο συμβαδίζει πλέον με την αρχιτεκτονική x86, δε θα είναι και ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για την προσαρμογή τεχνικών upscaling που υπάρχουη εδώ και χρόνια, στις ανάγκες του project της Sony. Όσο δε για το PS1, τα πράγματα εκεί είναι ακόμη πιο απλά, αφού η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύς είναι μικρή – ως γνωστόν το PS1 μπορεί να προσομοιωθεί πλέον από ARM based tablets και smartphones.

Επίσης, δεδομένης και της εμπειρίας που υπάρχει από remaking παλιών παιχνιδιών, όπως το God of War, το Shadow of the Colossus κλπ για το PS3, το project θα πρέπει να θεωρείται ότι ήδη έχει γερές βάσεις και προοπτικές. Σε τελική ανάλυση, η Sony μόνο ωφελημένη μπορεί να βγει αν καταφέρει και καταστήσει το PS4 συμβατό με όλα τα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα για την οικογένεια PlayStation!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.