Crystal Cove: η νέα, βελτιωμένη εκδοχή του Oculus Rift

Η συσκευή που έφερε και πάλι την Virtual Reality στο προσκήνιο αποκαλύπτει την νέα της, δραματικά βελτιωμένη έκδοση.crystal_cove_oculus_rift.jpg

Η νέα έκδοση του Oculus Rift, που αποκαλύφθηκε επιτέλους στην CES, έχει δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με ό,τι είχαμε δει μέχρι σήμερα.

Η πρωτή απο αυτές εντοπίζεται στην οθόνη του, που είναι πια τεχνολογίας OLED, και όχι LCD. Αυτό, σε συνδυασμό με άλλες… πατέντες, της επιτρέπει πολύ γρήγορους ρυθμούς ανανέωσης καθώς και τη μείωση του ενοχλητικού θολώματος κατά την κίνηση (motion blur).

Info

Αμφότερα αιτίες που όποιος χρησιμοποιούσε τη συσκευή ένιωθε, λιγότερο ή περισσότερο ανάλογα με την περίπτωση, μια κάποια… ναυτία και ζαλάδα.

Όσο για την ίδια την κίνηση, η αναγνώριση της οποίας ήταν κομματάκι περιορισμένη στην προηγούμενη έκδοση, εδώ εμφανίζεται σαφώς βελτιωμένη, κάτι στο οποίο βοηθά η νέα κάμερα που μόλις απέκτησε η συσκευή.

Ναι, ακολουθώντας την λογική του Xbox και το PlayStation, τώρα και το Oculus Rift έχει την δική του κάμερα που… κοιτάζει τον παίκτη. Η κάμερα “βλέπει” μια σειρά από κουκκίδες που εκπέμπουν υπέρυθρο φως και βρίσκονται σε όλη την πρόσοψη της συσκευής. Η θέση που “διαβάζει” από αυτές συνδυάζεται με τις πληροφορίες που παρέχουν οι υπόλοιποι αισθητήρες της συσκευής, ώστε να μπορεί να εκτιμά με περισσότερη ακρίβεια την θέση του κεφαλιού του παίκτη, για να παρουσιάζει την κατάλληλη εικόνα την… κατάλληλη στιγμή.

Info

Αυτό σημαίνει πως χάρη σε αυτές τις πληροφορίες είναι καλύτερη και η εκτίμηση του “προς τα που κινείται ο χρήστης” και, άρα, του “ποιό είναι το επόμενο καρέ που θα κληθεί να προβάλει η συσκευή”. Και έτσι, και αυτό βοηθά στην αίσθηση ομαλότερης κίνησης.

Παράλληλα, υιοθετείται μια νέα λογική στο πως απεικονίζονται τα γραφικά στην οθόνη του, η οποία παραπέμπει στη τεχνολογία του κινηματογράφου.
Συγκεκριμένα, αντί ένα καρέ να παραμένει στην οθόνη μέχρι να είναι έτοιμο το επόμενο που θα το αντικαταστήσει, το νέο Oculus Rift προβάλει ένα καρέ μόνο “για όσο χρειάζεται” μέχρι να… το δει ο χρήστης και αμέσως μετά το κρύβει. Και “δείχνει” σκέτο μαύρο – κενό – μαύρη-μαυρίλα-πλάκωσε. Μεχρί να ετοιμαστεί, και να προβληθεί το επόμενο καρέ. Και η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Αυτό προφανώς παραπέμπει στην λογική του κινηματογράφου, όπου, όπως είπαμε, οι ταινίες συνήθως “τρέχουν” με ρυθμό 24 καρέ το δευτερόλεπτα επτο, με το μυαλό μας να “γεμίζει” τα κενά ανάμεσα τους. Έτσι και το νέο Crystal Cove δεν παρουσιάζει “όσα καρέ μπορεί”, αλλά “όσα καρέ χρειάζεται”, αφήνοντας το ίδιο το… μυαλό του χρήστη να συμπληρώσει τα υπόλοιπα.

Και ενώ αυτό φαινομενικά είναι ένα downgrade (π.χ. πριν μπορεί να πρόβαλε 50 καρέ το δευτερόλεπτο και τώρα 36 – τα νούμερα τυχαία), αλλά πρακτικά όσοι το δοκίμασαν είπαν πως το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, δίνει την αίσθηση πως είναι πολύ πιο ομαλό, πολύ πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Τέλος, αρκετό ενδιαφέρον έχει και η πληροφορία πως ο John Carmack δεν ασχολείται μόνο με την ανάπτυξη της τεχνολογίας της συσκευής, και το πως θα συνεργάζεται με κινητά και tablets, αλλά και με την ανάπτυξη λογισμικού. Και αυτό μεταφράζεται ως “παιχνίδια”!

Ody's thoughts

Ο “μπαμπάς” των First Person Shooters “παίζει” με μια ολοκαίνουργια τεχνολογία για να μας δώσει νέες εμπειρίες; Αν αυτό δεν σου κινεί την περιέργεια, μάλλον είσαι χαρακτήρας του Walking Dead. “Από εκείνους που δεν μιλάνε και σέρνονται με κουρασμένο ύφος”. Ξέρεις.

Όσο για το πότε θα μπορούμε να το αποκτήσουμε; Αυτό εξακολουθεί να παραμένει γενικό και αόριστο. Δυστυχώς.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.