Blackphone: το κινητό για όσους… αγχώνονται για την ασφάλειά τους

Σχεδιασμένο για να παρέχει απόλυτη ασφάλεια, τρέχοντας μια εναλλακτική εκδοχή του Android, το Blackphone υπόσχεται οτι κανένας δεν θα παρακολουθεί τον κάτοχο του.blackphone_2.jpg

Μάλλον το σωστότερο θα ήταν το όνομα του να είναι Βλάκ-φόουν, αν και θα το δούμε ως Blackphone. Πρόκειται για μια νέα συσκευή, από την Geeksphone, που πως είπαμε θα τρέχει μια τροποποιημένη έκδοση του Android, αποκαλούμενη PrivatOS. Και ίσως είναι το μονό κινητό του οποίου τα τεχνικά χαρακτηριστικά δεν έχουν ιδιαίτερη σημασία, αφού το βασικότερο απ αυτά θα είναι η ασφάλεια που, και καλα, θα παρέχει στον κάτοχο του.

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι πως όποιος πιστέψει τους ισχυρισμούς της Geeksphone, μάλλον απλά δεν θα έχει ιδέα σχετικά με το πως ολοκληρώνονται οι τηλεπικοινωνίες, άλλα και κάθε είδους επικοινωνία ανάμεσα σε δύο ψηφιακές συσκευές. Ας το θέσουμε απλά:

Διαβάσατε πώς καταφέρνει και παρακολουθεί η NSA όλα όσα λέμε και κάνουμε στο Internet; ότι και αν βλέπετε, περιστασιακά, σε διάφορα sites και blogs, σχετικά με το πώς μπορεί να παρακολουθεί τον κάθε υπολογιστή ξεχωριστά, να χώνεται στο laptop ενός χρήστη, ή να “μπαίνει” στο Kinect του Xbox για να μας βλέπει ενώ καθόμαστε με τα εσώρουχα στον καναπέ, στην πραγματικότητα της έρχεται πολύ-πολύ-πολύ (και λίγα είπαμε) πιο βολικό να “χώνεται” στα κεντρικά καλώδια που μεταφέρουν όλα τα δεδομένα του ίντερνετ από την μια χώρα στην άλλη.

NSA

Με άλλα λόγια, υπηρεσίες, δυνάμεις, πείτε τις όπως θέλετε, όπως η NSA, σπανία θα ασχοληθούν με τον χρήστη αυτόνομα, “ως μονάδα”. Αντίθετα, τους είναι πολύ βολικό να παρακολουθούν το σύνολο, μέσα στο οποίο ολοκληρώνουν έξυπνες αναλύσεις εντοπίζοντας τι είναι “ύποπτο” και τι όχι. Όπως κάνει η… Google, δηλαδή, με… το σύνολο του Internet!

Το πρόβλημα, λοιπόν, με το Βλακ-φόουν είναι πως πρόκειται για μια συσκευή που ουσιαστικά υπόσχεται να παράσχει ασφάλεια μόνο όσον αφορά στην ίδια την συσκευή του χρήστη.

Ακόμη και αν, εκτός από τα ίδια τα δεδομένα που βρίσκονται στον αποθηκευτικό χώρο της, εφαρμόζεται και κάποιας μορφής κρυπτογράφηση στην επικοινωνία του χρήστη με άλλους, αύτη δεν μπορεί να είναι μονόπλευρη: αν υπάρχει δυνατότητα κρυπτογράφησης στο ένα άκρο μιας επικοινωνίας, θα πρέπει να υπάρχει και δυνατότητα αποκρυπτογράφησης στο άλλο. Αλλιώς, θα είναι το ίδιο σαν ο ένας να μιλάει… αλαμπουρνέζικα (“κρυπτογραφημένα”), όπου προφανώς ο συνομιλητής του δεν θα μπορεί να καταλάβει τι του λέει!

Αυτό σημαίνει πως, αν όντως η συσκευή κρυπτογραφεί την επικοινωνία του χρήστη, για να τον καταλάβει μια επαφή του, με την οποία μιλάει, θα πρέπει και εκείνη να έχει την ίδια συσκευή, που θα της παρέχει την ίδια μέθοδο αποκρυπτογράφησης. Και άρα, με άλλα λόγια, πως όλος ο πλανήτης θα έχει Βλακ-φόουν, αλλιώς ο ένας δεν θα μπορεί να καταλάβει τον άλλο.

Ody's thoughts

Θυμίζω πως κάνω εκτιμήσεις, και δεν έχουμε πληροφορίες για το πως θα δουλεύει η συσκευή. Απλά… είχα όρεξη να την θάψω ως ιδέα!

Swordfish_Password.jpg

Ακόμη και έτσι, οι μέχρι τώρα πληροφορίες λένε πως οι υπηρεσίες ασφαλείας της Αμερικής έχουν τρόπο αποκρυπτογράφησης όλων των μεθόδων κρυπτογράφησης, και όταν δεν υπάρχει κάποιος τρόπος να “σπάσουν” μια από αυτές, συνήθως… “τα έχουν κάνει πλακάκια” με το δημιουργό της για να τοποθετήσει κάποια τρύπα πρόσβασης στον κώδικα των επίσημων εφαρμογών του για λογαριασμό τους.

Με άλλα λόγια, ακόμη και αν εφαρμόζει κάποια μέθοδο κρυπτογράφησης, ακόμη και αν κρύβει, με κάποιον τρόπο, τα δεδομένα, τα αρχεία, και όσα λέει ο κάτοχος του, το Βλάκ-φοουν δεν πρόκειται ποτέ να είναι πραγματικά ασφαλές, όπως υπονοούν οι δημιουργοί του.

Ody's thoughts

Και έτσι, μάλλον για ακόμη μία φορά μιλάμε για μια εταιρεία που… μας δουλεύει, αδέλφια! Δεν πειράζει, όμως, αφού όπως είχε πει και ενας ένδοξος συμπατριώτης μας, “λεφτά υπάρχουν”. Ας “τα σκοτώσουμε” σε άχρηστα gadgets.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.