Τα tablets πατάνε φρένο

Παρότι οι πωλήσεις τους αυξάνονται, ο ρυθμός τους δεν έχει καμία σχέση με την περσινή εκρηκτική κατάσταση.
Στα τέλη του 2012 είχαμε γίνει μάρτυρες της μεγαλύτερης έκρηξης στο ρυθμό πωλώσεων των tablets παγκοσμίως, με τα ποσοστά να εκτοξεύονται κατά 75,3% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Η τεράστια ζήτηση, φυσικό είναι να οδηγεί σταδιακά και σε κορεσμό της αγοράς, κάτι που φαίνετια ανάγλυφα στα τωρινά δεδομένα: έτσι λοιπόν η γνωστή εταιρία στατιστικών ερευνών IDC μας λέει ότι μέσα στο 2013, το ποσοστό αύξησης των πωλήσεων σε σχέση με το 2012 κυμάνθηκε στο 28,2%.

Η άνοδος είναι δεδομένη, δεδομένη όμως είναι και η επιβράδυνσή της, κάτι που προμηνύει φθίνουσα εξέλιξη. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δημοφιλέστατου iPad, το οποίο, ενώ πέρσι είχε αυξημένες πωλήσεις κατά 48,1%, μέσα στο 2013 η αύξηση περιορίστηκε μόλις στο 13,5%. Κι αυτό παρότι έχουν κυκλοφορήσει τα καλύτερα tablets που έχει φτιάξει ποτέ, το iPad Air και το iPad Mini με οθόνη “retina”.

Όλα αυτά ημαίνουν απλά ότι ο πυρετός με τα tablets πλέον πάφτει και ο κόσμος ψάχνεται περισσότερο και αναζητεί νέα form factors, πιο έξυπνα και αποδοτικά. Και, κακά τα ψέμματα, παρόλες τις διαφοροποιήσεις τους, τόσο τα φτηνά, όσο και τα ακριβότερα tablets, κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, με τον ίδιο – επί της ουσίας – τρόπο…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.