Η Κίνα λανσάρει το δικό της λειτουργικό σύστημα για κινητά!

Αφού πήραν την ευλογία του κράτους, η Κινέζικη ακαδημία επιστημών σε συνεργασία με μια εταιρία της Σανγκάης λάνσαραν το νέο λειτουργικό.cos_logo.jpg

Όπως αναφέρουν το φορητό σύστημα βασίζεται στον πυρήνα του Linux και υποστηρίζει multitasking και πολλά περιβάλλοντα χρήσης. Το λειτουργικό θα υποστηρίζει JAVA και HTML 5 και θα δηλώνει συμβατό με πάνω από 100.000 εφαρμογές. Θα διατεθεί σε smartphones, tablets και, γιατί όχι, ακόμη και σε οικιακούς υπολογιστές.

cos_wallpaper.jpg

Η κίνηση αυτή είναι λογική διότι η Κίνα θέλει να σπάσει την μονοπωλιακή τάση που επικρατεί απο τις Apple & Google με το iOS και το Android. Το σημαντικότερο, όμως, είναι πως αποτελεί μια κίνηση/προσπάθεια εξόδου από την κυριαρχία των… αμερικάνων στο χώρο, κατόπιν των αποκαλύψεων του Edward Snowden για το πώς οι υπηρεσίες ασφαλείας τους “βάζουν χέρι” στο λογισμικό και τις υπηρεσίες που προέρχονται από… “τα μέρη τους”. Η λογική πίσω από το COS, όπως ονομάζεται το λειτουργικό, είναι πως “αν δεν το έχουν φτιάξει αμερικάνοι, δεν θα χρειάζεται και να αγχωνόμαστε πως τα δικά μας δεδομένα θα βρεθούν στα χέρια τους”.

Το COS θα υποστηριχτεί προφανώς από αρκετούς Κινέζους κατασκευαστές αλλά και από την HTC! Ω, ναι!