Βγαλμένο από το CSI

Τα laser 3D scanners είναι ήδη στην υπηρεσία της αστυνομίας, βοηθώντας την να εξυγνιάσουν εγκλήματα, σαρώνοντας τον τόπο του εγκλήματος.
Η τεχνολογία του laser 3D scanning αναπτύχθηκε με γρήγορους ρυθμούς την τελευταία δεκαπενταετία και σήμερα οι συσκευές τρισδιάστατης σάρωσης εξωτερικών χώρων είναι ευρέως διαθέσιμες, αν όχι για τους απλούς ιδιώτες, σίγουρα για επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, για στρατιωτικές εφαρμογές αλλά και για να διευκολύνουν το έργο της Αστυνομίας. Δεν κάνουμε βέβαια λόγο για τη χώρα μας, αλλά για τις ΗΠΑ, όπου ήδη αρκετά αστυνομικά τμήματα έχουν εξοπλιστεί με συσκευές τρισδιάστατης σάρωσης με laser.

Ένα laser 3D scanner που κοστίζει λιγότερο πλέον από 100.000, έχει μια εμβέλεια που ξεπερνά τα 300 μέτρα και είναι σε θέση να παράγει μια εντυπωσιακά πιστή τρισδιάστατη αναπαράσταση του τοπίου με λεπτομέρεια που αγγίζει τα 2 χιλιοστά! Φανταστείτε την ευκολία και τις επιπλέον πληροφορίες που μπορεί να πάρει ένας εγκληματολόγος ή ένας ιατροδικαστής, οι αστυνομικές αλλά και οι δικαστικές αρχές κατά τη διαλεύκανση ενός εγκλήματος, ή και την εκδίκαση μιας υπόθεσης.

Μια άλλη πολύ ενδιαφέρουσα προέκταση αυτής της τεχνολογίας είναι φυσικά και το τι γίνεται όταν γίνεται κατάχρησή της ή λανθασμένη αλλά και κακόβουλη χρήση: σίγουρα μπορεί κάποιος να αλλοιώσει τα δεδομένα, τα οποία εξάγονται με τη μορφή τυπικών αρχείων STL, το οποίο αναγνωρίζεται από όλους τους εμπορικούς 3D printers και τα προγράμματα 3D CAD, σήμερα. Φανταστείτε τι μπορεί να κάνει ένας εγκληματίας με μια τέτοια συσκευή, η οποία θα του επιτρέπει να συντονίσει καλύτερα την επιχεήρησή του, μια ληστεία ή οτιδήποτε σχετικό. Φανταστείτε επίσης τις επιπτώσεις από τη διαρροή τέτοιων λεπτομερών τρισδιάστατων αρχείων στο Internet, μέσα από τα κανάλια των torrents και το συνδυασμό τους με συσκευές εικονικής πραγματικότητας όπως το Oculus Rift: θα μπορεί ο καθένας μας να φορά τα VR γυαλιά του και να περπατά μέσα σε μια εκηνή εγκλήματος.

Σίγουρα τέτοια τεχνικά εργαλεία στα χέρια της Αστυνομίας αυξάνουν τις προσδοκίες του κόσμου αναφορικά με το τί είναι εφικτό από τα εγκληματολογικά τμήματα, το γνωστό “Σύνδρομο CSI”, φαινόμενο στο οποίο πολύς κόσμος πιστεύει ότι οι Αρχές έχουν στη διάθεσή τους πολύ περισσότερα εργαλεία και μεθόδους απ’ ότι υπάρχουν στην πραγματικότητα. Οπωσδήποτε η τηλεοπτική σειρά φτάνει στα όρια της υπερβολής και δεν είναι δυνατόν μια έρευνα να έχει στη διάθεσή της τόσο πολλά υψηλής τεχνολογίας βοηθήματα και μάλιστα σε τόσο μικρά χρονικά περιθώρια που απαιτούνται. Για να μην αναλογιστούμε το κόστος και τις ανθρωποώρες που πρέπει να αναλωθούν σε τέτοιες εξονυχιστικές έρευνες. Όμως να που η πραγματικότητα σιγά-σιγά συμβαδίζει με τη μυθοπλασία.

Το 3D scanning είναι το επόμενο βήμα για την ψηφιακή αναπαράσταση του κόσμου μας. Ήδη χρησιμοποιείται για διάφορες εφαρμογές όπως η ψηφιακή τεκμηρίωση αρχαιολογικών μνημείων. Δεν υπάρχουν όρια στις πρακτικές εφαρμογές: μια τυπική εφαρμογή που αφορά τους gamers είναι η λεπτομερής χαρτογράφηση εδαφών για war games ή η σάρωση αγωνιστικών πιστών αυτοκινήτου. Το τελευταίο είναι πολύ διαδεδομένο σε hardcore racing simulations με κορυφαίο παράδειγμα το iRacing, το καλύτερο ίσως online racing game, το οποίο έχει σαρώσει ψηφιακά πάρα πολλές πίστες αυτοκινήτου με τρομερή λεπτομέρεια, σε βαθμό που αντιλαμβάνεται κανείς όλες τις ιδιαιτερότητες της ασφάλτου από την πραγματική πίστα, μέσα στο παιχνίδι.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.