O αγώνας τώρα δικαιώνεται

Επιτέλους έχουμε στα χέρια μας φτηνά και ολοκληρωμένα Windows tablets.
chippy-happy-baytrail
Πέρσι είχαμε δει με ενδιαφέρον, αλλά στο τέλος με απογοήτευση την εμφάνιση και τη γρήγορη πτώση των full Windows 8 tablets με επεξεργαστές Intel Clover Trail: ειδικά τα 8ιντσα tablets όπως το Acer Iconia W3 έδειχναν θαυμάσια στα χαρτιά, αλλά στην πράξη απέτυχαν, λόγω αδύναμου επεξεργαστή, ακόμη πιο αδύναμης GPU, και προβλημάτων των ίδιων των Windows 8.

Ένα χρόνο μετά, από τα τέλη του 2013 και ύστερα, έχουμε επιτέλους τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ένα ισχυρότερο και πληρέστερο 8ιντσο tablet με καθαρόαιμα Windows και όχι RT. Η νέα γενιά συσκευών με επεξεργαστή Intel Z3740 “Baytrail”, κάνει επιτέλους το όνειρο πολλών πραγματικότητα. Συγκεκριμένα δίνει στους power users τη δύναμη ενός πραγματικά φορητού συστήματος, το οποίο λειτουργεί θαυμάσια τόσο ως mobile συσκευή, με touch-friendly interface και apps, αλλά και ως desktop PC, χωρίς καμία υποχώρηση, τουλάχιστον όσον αφορά το περιβάλλον, την υποστήριξη hardware drivers, αλλά και x86 εφαρμογών. Ο νέος Atom είναι τετραπύρηνος, διαθέτει Turbo Boost (φυσικά όχι Hyper-threading) και από άποψη υπολογιστικής ισχύος ξεπερνά πολλούς επεξεργαστές Core 2 Duo, ακόμη και Core i3 χαμηλής κατανάλωσης ειδικά για ultrabooks. Ένα ακόμη θετικό ότι όλα τα νέα “μηχανάκια” περιέχουν την πλήρη έκδοση Office 2013 Home & Student Edition.

Και πλέον, με την ωρίμανση των Windows 8.1, μπορεί κανείς να δουλεύει αποδοτικά, αλλά ακόμη και να παίζει παλιά ή και καινούρια παιχνιδάκια, στον ελεύθερό του χρόνο, αλλά όχι τις μετριότητες που σερβίρουν τα app stores, αλλά ολοκληρωμένα PC games. Αν ψάξετε στο YouTube και βάλετε “Baytrail gaming” ή “Z3740 gaming” θα δείτε ότι μπορούν να τρέξουν πολλά αξιόλογα PC games σε ικανοποιητικά frame rates. Μην περιμένετε θαύματα, πρέπει να κάνετε πολλές υποχωρήσεις, αλλά το θέμα είναι ότι οι επιλογές σας, ακόμη και στο gaming, πολλαπλασιάζονται.

Με κόστος που ξεκινά από τα 300 ευρώ έχουμε πλέον πολύ παρόμοιες συσκευές από Toshiba, Dell, Acer, Lenovo και Asus. Υπάρχουν ακόμη περιορισμοί και αδυναμίες όπως:

Σχετικά μέτρια ποιότητα κατασκευής, για λόγους μείωσης κόστους.
Αδυναμία αναβάθμισης μνήμης από τα 2GB.
Μη υποστήριξη USB 3.0, τουλάχιστον στα αρχικά μοντέλα.
Μη υποστήριξη SATA SSD, αλλά αποθήκευση σε eMMC, η οποία ωστόσο αποδεικνύεται αρκετά γρήγορη.
Απαράδεκτα μικρά χρόνος standby που δεν ξεπερνά τις 40 ώρες.

Από την άλλη πλευρά, όμως, τέτοια tablets πραγματοποιούν, επιτέλους, έστω και μετά από 10 χρόνια, το αρχικό όραμα του Bill Gates για πραγματικά χρήσιμα και φορητά Windows PCs. Αυτό ενθουσιάζει πολλούς χρήστες, όπως τον Steve Paine, γνωστό και ως “Chippy”, ο οποίος είναι γνωστός Άγγλος γκατζετάκιας που αγαπά τα Windows και το mobility. Ο Chippy είχε εγκαινιάσει το 2006 το site Carrypad, μετέπειτα UMPCportal (από το “Ultra Moble PC”), με αφορμή το Carrypad tablet που είχε κυκλοφορήσει τότε και ήταν χαρακτηριστικό δείγμα των Windows tablets της εποχής, με οθόνη resistive, Windows XP for mobile (μπλιαχ!), μηχανικό σκληρό δίσκο και βάρος πάνω από 1 κιλό. Φυσικά γνωρίζουμε την τύχη αυτής της ομάδας συσκευών μετά την άφιξη του iPad…

Αυτό που θέλω να προσέξετε είναι το πάθος και η χαρά του Chippy που βλέπει κι αυτός ότι επιτέλους έχει έρθει η ώρα, για τους πεπειραμένους χρήστες με υψηλές απαιτήσεις, να έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν κάτι λιγότερο περιοριστικό από τα συνήθη iOS και Android tablets.

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.