Το 95% των ATM στον πλανήτη τρέχουν Windows XP!

Θυμίζοντάς μας πόσο ανασφαλές είναι κάθε σύστημα ασφαλείας, το Business Week αναφέρει πως το 95% των ATM στον πλανήτη εξακολουθούν να τρέχουν Windows XP!ATM_Windows_XP_001.jpg

Όσο κι αν προσπαθεί η Microsoft να τα σκοτώσει, από ότι φαίνεται, τα Windows XP είναι… επτάψυχα! Έτσι, σε πρόσφατο άρθρο του, το Business Week μας θυμίζει πως και τα ATM είναι μηχανήματα και… έχουν ψυχή – ή μάλλον, XP!

Ακριβώς αύτο, το οτι τρέχουν μια παλιά έκδοση των Windows XP, εχει δημιούργησει πονοκέφαλό τόσο στις τράπεζες όσο και στην Microsoft – για διαφορετικούς λόγους στον καθένα.

Όσον αφορά στις τράπεζες, καλούνται να πληρώσουν για τη συνέχιση υποστήριξης του γερασμένου λειτουργικού συστήματος από τη Microsoft, ενώ στο ενδιάμεσο ετοιμάζονται για την αναπόφευκτη αναβάθμιση τους στα Windows 7.

Η Microsoft, από την άλλη, ενώ περίμενε πως θα διέκοπτε οριστικά πια την υποστήριξη των παλαιολιθικών Windows XP, θέλει-δεν θέλει θα πρεπεί να συνεχίσει να τα υποστηρίζει για όσο… την πληρώνουν.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Ζήσης Στυλιανός

  To θέμα των ΑΤΜ δεν έχει να κάνει με τα διάφορα vurnerabilities των xp. Τα ATM τρέχουν custom εκδόσεις που δεν έχουν τα χαραχτηριστικά των consumer XP. 2) Δεν υπάρχει ATM το οποίο να είναι συνδεδεμένο με το δημόσιο Internet και αν υπάρχει είναι πατάτα της τράπεζας ότι λειτουργικό και αν “φοράει”.. 3) Υπάρχουν ATM που τρέχουν ακόμα OS/2. Εάν μια τράπεζα επιλέξει να μείνει στα XP δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο από τη στιγμή που τα ATM δεν είναι σε δημόσιο Internet. To πρόβλημα του support δεν είναι πρόβλημα , γιατί αυτοί οι πελάτες έχουν άλλου είδους support από τις άλλες επιχειρήσεις. 4) Τα ATM κάθε τράπεζας τρέχουν XP Embeded αλλά customized έκδοση από τον προμηθευτή των ATM και όχι την Microsoft.

  Γενικότερα όλα αυτά τα (λιγοστά) άρθρα που έχουνε βγεί τελευταία για τα ATM και τα vurnerabilities των XP(μιλάω για πρωτότυπα άρθρα και όχι από πηγές) έχουνε γραφτεί από άτομα που δεν έχουν ιδέα για το τι γράφουνε…

 • ducklord

  Θεωρώ πως κάνεις λάθος, απλά και μόνο βάσει… λογικής. Ακόμη κι αν μιλάμε για “special” έκδοση των Windows XP, ο βασικός κώδικας τους στο μεγαλύτερο κομμάτι του θα είναι ίδιος. Αποκλείεται μια εταιρεία να κάθισε να… ξανάγραψε το ίδιο λειτουργικό σύστημα από την αρχή – αλλιώς, ποιός ο λόγος του “να το πάρει από τη Microsoft έτοιμο” αν σκόπευε να το γράψει μονή της;! Και από τη στιγμή που έχεις “το Σύστημα Α” και “το Σύστημα Β” (αφού εσύ λες πως “είναι διαφορετικά συστήματα”), και μοιράζονται ένα 95% του κώδικα τους, είναι όντως “διαφορετικά συστήματα”;

  Προσωπικά, δεν γνωρίζω ειδικά για τα ATM “τι βάζει η κάθε εταιρεία”, αλλά δυο φορές που είχα πέσει σε “κρασαρισμένο” μηχάνημα ήταν εμφανώς κανονικότατα XP. Μπορώ να σου εγγυηθώ πως “κανονικότατα XP” έχω συναντήσει και σε συστήματα αυτοματισμών θεάτρου (ρομποτικός έλεγχος φωτών – καμερών – μηχανών καπνού κ.λπ.) και τα ίδια χρησιμοποιούνται και ως η βάση για λύσεις SCADA (γιού νόου, “εργοστάσια”, “πυρηνικοί σταθμοί” κ.λπ.).

  Το να έχουν ένα 2-5% διαφορετικού κώδικα ΔΕΝ σημαίνει πως “άλλαξε το λειτουργικό σύστημα” – αφού δεν μιλάμε και για τροποποίηση στη δομή του αλλά για ΠΡΟΣΘΕΤΟ κώδικα. Ο υπόλοιπος “μένει ίδιος”. Με όλα του τα προβλήματα. Με… όλη του την κρέμα!

  Το πρόβλημα, λοιπόν, με αυτό, είναι πως τα Windows XP όχι μόνο ΕΧΟΥΝ ακόμη τρύπες, και η Microsoft συνεχίζει μέχρι σήμερα να μπαλώνει, αλλά, το σημαντικότερο, πως θα σταματήσει η υποστληριξη τους. Πάρε ως παράδειγμα την πρόσφατη είδηση για το πως ακριβώς αυτά τα ATM μπορούν να πέσουν θύματα hack με την απλή χρήση ενός usb flash drive.

  Φυσικά, δεν μιλάμε για την καταστροφή του κόσμου, αφού δεν είναι εύκολο να αποκτήσει κανείς πρόσβαση στο εσωτερικό ενός ATM. Επειδή, όμως, καλό είναι να φυλάς τα ρούχα σου, δεν είναι και ό,τι καλύτερο να χρησιμοποιείς ως βάση, ως ένα 95% “της υποδομής λογισμικού” του μηχανήματος σου, ένα λειτουργικό σύστημα που είναι γνωστό πως έχει προβλήματα.Και που, επιπλέον, θα σταματήσει να υποστηρίζεται στο κοντινό μέλλον.

  Τέλος, όπως λέει και το αρχικό άρθρο, η ίδια η JPMorgan χρειάζεται να αναβαθμίσει 3.000 από περίπου 19.000 μηχανήματα της ώστε να μπορεί και να μεταβεί στα Windows 7 από τα WIndows XP που ήδη τρέχουν αυτά, Ενώ είναι και μία από τις πρώτες εταιρίες που αγόρασε παράταση υποστήριξης για αυτό το λειτουργικό για να μην συναντήσει προβλήματα στα ATMs της. Λες να μη γνωρίζει τι κάνει με τα ίδια της τα μηχανήματα;