Τί είναι το Facebook Paper;

Ένας τρόπος για να βλέπουμε τις “ειδήσεις” όπως τις θέλει το Facebook.


Θεωρητικά το Facebook Paper είναι ένας news reader, που λειτουργεί υπό μορφή application, σε πρώτη φάση μόνο για iOS. Το θέμα είναι τι θεωρεί “είδηση” το Facebook, καθως αυτό είναι που θα σερβίρει τα νέα που θα βλέπει κανείς μέσα από το app. Υποτίθεται ότι θα έχουμε user generated ιστορίες “βγαλμένες από τη ζωή”, αλλά πάω στοίχημα ότι θα είναι ένα τεράστιο showcase για την προβολή περιεχομένου από συμβεβλημένες εταιρείες, όπως περίπου έχει γίνει στο Pulse, από τότε που ενσωματώθηκε στο LinkedIn.

To interface της εφαρμογής μοιάζει σα μια συρραφή Flipboard και Pulse, και το εφέ του γυρίσματος της σελίδας δεν είναι πρωτότυπο και το έχουμε δει επανειλημμένως στο παρελθόν. Ούτε ο συσχετισμός και η συναισθηματική σύνδεση που θέλει να επιτύχει η διαφήμιση είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη, καθώς, από τη μια πλευρά μας δείχνει, την άμεση επαφή που έχει κάποιος με το χαρτί και την υφή του και από την άλλη υποννοεί ότι φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το παραδοσιακό αυτό μέσο! Εντελώς βαρετή και προβλεπόμενη προσέγγιση, βασισμένη στις ίδιες στερεοτυπικές εικόνες οικογενειακής αρμονίας και την generic/hipster ξενέρωτη μουσική υπόκρουση. Αλλά αυτό το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τις ίδιες σκηνές “over and over”, έχει καταντήσει αηδία. Γατιά στο Internet; Έχει. Εγκυμονούσα μαμά; Έχει. Με ότι μας έχει φλουμώσει η Apple στα σποτάκια της όλα αυτά τα χρόνια, έχει κάνει ανακύκλωση εδώ το Facebook. Τί ‘χες Γιάννη…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.