Μου ήθελες τσοντούλα στο RedTube για να “ξαλαφρώσεις”; Πλήρωσε τώρα πρόστιμο 250 ευρώ για… “να ξαλαφρώσεις” μια και καλή!

Τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες χρήστες πληροφορήθηκαν οτι πρέπει να πληρώσουν 250 ευρώ για διακανονισμό σχετικά με οnline παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων.Rocco_Siffredi.jpg

Έχουμε και λέμε, η ιστορία ξεκινά με την γνωστή εισαγωγή: Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων έχουν βάλει στόχο χιλιάδες χρήστες του ίντερνετ, οι οποίοι αναδημοσίευσαν περιεχόμενο χωρίς να ζητήσουν την άδεια.

Εδώ πρέπει να εισάγουμε όμως μια καινούργια ορολογία: τα λεγόμενα copyright trolls. Τι είναι λοιπόν αυτά;

Sex 000

Τα copyright trolls είναι εταιρίες που “κυκλοφορούν” σε δίκτυα ανταλλαγής αρχείων προσποιούμενες τους απλούς χρήστες, με σκοπό να συλλέξουν στοιχεία για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων από άλλους χρήστες και έπειτα να τους ζητήσουν διακανονισμούς με αντάλλαγμα μετρητά.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε μια τέτοια αναστάτωση στη Γερμανία, μια χώρα οπου συνηθίζεται να δρουν τα copyright trolls, με χιλιάδες χρήστες να λαμβάνουν γράμματα απο την γερμανική νομική εταιρία U&C, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό της ελβετικής εταιρίας The Archive AG.

Μέχρι εδώ φαίνονται όλα αρκετά συνηθισμένα, με το περιεχόμενο των πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν καταπατηθεί να αφορά σε τίτλους όπως: Dream Trip, Hot Stories, Amanda’s Secrets, Miriam’s Adventures και Glamour Showgirls (άραγε εαν είναι τριλογίες, πρέπει να τις δω με τη σειρά για να καταλάβω τι γίνεται;).

Η εταιρία Archive AG ζητά για τις παραβάσεις των χρηστών 149,50 ευρώ για δικηγορικές αμοιβές, 15,50 ευρώ για ζημιές (και κάνεις και ζημιές που λέμε…) και συνυπολογίζοντας πρόσθετα κόστη, φτάνει στο στρογυλλό νουμεράκι των 250 ευρώ! Κάποιοι μεμονωμένοι χρήστες μάλιστα αναφέρουν οτι έχουν δεχτεί παραπάνω από μία αξιώσεις.

Page 1 of 3123