Γκαζώνει περισσότερο ο Firefox (στην Asm.js)

Ακόμη κοντινότερες επιδόσεις σε σχέση με τις “τυπικές εφαρμογές” υπόσχεται η Mozilla για τις apps που τρέχουν-μέσα-στον-browser (και τυγχάνει να έχουν δημιουργηθεί για την πατέντα της, Asm.js).firefox_logo_2.jpg.jpg

Η Mozilla κατάφερε να “γκαζώσει” ακόμη περισσότερο τις ταχύτητες της Asm.js στον browser της. Και ναι, αυτό σημαίνει πως τώρα πια οι εφαρμογές και τα παιχνίδια που θα τρέχουν μέσα στον Firefox, και που θα έχουν “χτιστεί” με την Asm.js, θα λειτουργούν με ταχύτητες πολύ κοντινότερες σε αυτές των εφαρμογών και παιχνιδιών που τρέχουν απευθείας στο desktop.

Info

Για όποιον δεν γνωρίζει τι είναι η Asm.js, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Η βελτίωση των επιδόσεων είναι αρκετά σημαντική: εκεί που οι εφαρμογές-του-browser έτρεχαν περίπου δυο φορές πιο αργά από όσες έτρεχαν-στο-desktop, χάρη στις τελευταίες “πατέντες” της Mozilla τρέχουν μόλις 1,5 φορά πιο αργά.

Η Mozilla το κατάφερε τροποποιώντας τόσο τον compiler, τον “μετατροπέα” άλλου-κώδικα-σε-JavaScript που η ίδια παρέχει στους προγραμματιστές (τον Emscripten), όσο και βελτιώνοντας τον ίδιο τον Firefox – όσον αφορά, προφανώς, στο “πως τρέχει κώδικα JavaScript”.

Ody's thoughts

Όσο καλό και αν είναι αυτό, βέβαια, η αλήθεια είναι πως όση βελτίωση και αν υπάρξει, ακόμη και αν με κάποιο μαγικό τρόπο καταφέρουν η καθυστέρηση να είναι της τάξης του 0,005% σε σχέση με τον “εγγενή κώδικα” που “τρέχει απευθείας στο λειτουργικό σύστημα και όχι μέσω του browser”… Παραμένει καθυστέρηση! Και γιατί να προτιμήσει κανείς να τρέχει κάτι με καθυστέρηση αν μπορεί να το τρέξει χωρίς;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.