Παράδοση των προϊόντων της Amazon με αυτόνομα αεροπλανάκια

Όχι, δεν έχουνε χαζέψει εντελώς εκεί στην Αμερική (σημειώστε το “εντελώς”)
amazon-prime-air
Όταν βγήκε ο πρόεδρος της Amazon, Jeff Bezos και ανακοίνωσε ότι από το 2015 θα ξεκινήσει μια υπηρεσία παράδοσης προϊόντων από την εταιρεία του χρησιμοποιώντας αυτόνομα αεροπλανάκια, γέλασε μαζί του κάθε πικραμένος και τα ειρωνικά σχόλια πήραν και έδωσαν στα κοινωνικά δίκτυα. Ακόμη κι η ίδια η Amazon, στα σχετικά δελτία τύπου παραδέχεται ότι πρόκειται για κάτι που ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας.

Γιατί λοιπόν έγινε αυτή η ανακοίνωση, τη στιγμή που δεν υπάρχει καν νόμος, ούτε υποδομή που να επιτρέπει τις πτήσεις μικρών μη επανδρωμένων ιπτάμενων συσκευών μέσα στις πόλεις για εμπορικούς σκοπούς; Ο λόγος είναι απλός: η Amazon θέλει να προκαταλάβει την κοινή γνώμη και να αποκαλύψει τηις προθέσεις της, τοποθετώντας εαυτόν στην πρωτοπορία των καινοτομικών συλλήψεων. Από την άλλη εκτιμά ότι αυτή την εποχή θα ξεκινήσει στις ΗΠΑ η προεργασία και οι πρώτες συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις για τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου γύρω από τις πτήσεις “drones” σε κατοικημένες περιοχές.

Για την ώρα, το όλο σχέδιο είναι διάτρητο από κενά ασφαλείας και λειτουργικότητας, αλλά και κόστους. Καθώς τα αεροπλανάκια έχουν περιορισμένη εμβέλεια και ακρίβεια λόγω της πλοήγησής τους με GPS, αν εφαρμοζόταν σήμερα κάτι τέτοιο θα είχαμε πολλά αυτράπελα, αλλά και δυστυχήματα, όχι τόσο αστεία. Επίσης φανταστείτε μια πόλη όπου οι κάτοικοι θα αρχίσουν να κυνηγάνε αεροπλανάκια της Amazon σαν… μπεκάτσες για να κλέψουν το πολύτιμο φορτίο τους. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα…

Galacticus's thoughts

Εντάξει, το καταλαβαίνουμε να προσπαθεί κανείς να διατηρεί καινοτομικό πνεύμα, αλλά όχι και να ασχολούμεθα με κάθε ηλίθια επιχειρηματική ονείρωξη ανθρώπων που ζούνε στη δική τους φούσκα, αγνοώντας τα προβλήματα και τις ανάγκες του υπαρκτού κόσμου. Έλεος…

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.