Μαμά, μαμά! Βλέπω το password μου!

Εάν έχετε ξεχάσει τον κωδικό σας στο LinkedIn, μπορείτε να πατήσετε “Υπενθύμιση Κωδικού”. Αλλά επειδή αυτό δεν είναι ένα tutorial, θα προτιμήσουμε την πιο… γελοία οδό: το Μουσείο. Ω, ναι! Διότι η εναλλακτική σας είναι…Password

…να ζητήσετε από τον Aram Bartholl να σας το βρεί – υπάρχει μια καλή πιθανότητα να το έχει! Εάν όντως το έχει, είναι πολύ πιθανό να το βάλει σε δημόσια θέα σε ένα μουσείο κάπου στην Ευρώπη.

Τις προάλλες ήταν στο Λονδίνο. Έπειτα ήταν σε ένα πανεπιστήμιο της Γερμανίας. Αλλά όπου και να είναι, ο Bartholl ανοίγει (σε κοινή θέα) τα 8 εκτυπωμένα βιβλία του που περιέχουν την πλήρη λίστα με τα 4.7 εκατομμύρια passwords που κλάπηκαν όταν χακάρανε το LinkedIn.

Ο Bartholl φέρνει μαζί του αυτά τα βιβλία που τα ονομάζει ‘Forgot Your Password’ παντού, και επιτρέπει στον καθένα να αναζητήσει το δικό του password! Μάλιστα, επιμένει:

Info

”Προτείνω σε όλους τους επισκέπτες να ψάξουν το δικό τους password.”

Κι αυτό γιατί ακόμα δύο εκατομμύρια λογαριασμοί κλάπηκαν αυτή την εβδομάδα.

dimitrisscript’s thoughts


Στην Ελλαδάρα, εκτός από το ότι έχουμε ξεπουλήσει όλοι απίστευτα το προσωπικό, είμαστε και “ωχαδερφιστές” για την ασφάλεια στα υπολογιστικά μας συστήματα (από το κινητό μας τηλέφωνο, μέχρι τον server στην δουλειά).

Νομίζουμε ότι οι hackers και τα κλεμμένα passwords δεν θα μας επηρεάσουν. Και συνήθως όντως, δεν μας επηρεάζουν. Εξάλλου όλων μας τα passwords υπάρχουν σε αυτά τα 8 βιβλία, και κανείς δεν έχει πάθει τίποτα ακόμη, σωστά; Η μπορεί και να έχει πάθει. Τα ερωτήματα (απορίες εάν προτιμάτε) που σας θέτω είναι άλλα:

– Τι σημαίνει για μας, το γεγονός ότι τα προσωπικά μας στοιχεία είναι ανοικτά εδώ και ένα χρόνο, σε όλους;
– Γιατί παραπονιόμαστε για την NSA ενώ δεν κάνουμε τον κόπο να προστατέψουμε τα δικά μας δεδομένα έστω με το να αλλάζουμε συχνά το password μας;
– Γιατί ποτέ (γκούχ-σχεδόν) δεν ξεχνάμε τα passwords μας, αλλά πάντα ξεχνάμε το που τα δίνουμε, με ποιό τρόπο τα δίνουμε, ποιος τα βλέπει και γιατί είναι σημαντικά;

Food for thought.

Info

See also: Have i been pwnd?.

Επίσης, για να μην ξεχάσω: COMPANIES: FIX YOUR SECURITY FFS!