Ιδού ο Benedict Cumberbatch ως Alan Turing

Ο Κάααααν του τελευταίου Star Treck, γνωστός και ως Holmes από την ομώνυμη σειρά, πρωταγωνιστεί ως Alan Turing στην επερχόμενη ταινία με θέμα τη ζωή του διάσημου μαθηματικού.
Alan_Turing.jpg

Ο Alan Turing, βέβαια, όπως γνωρίζουν οι απανταχού geeks, δεν είναι απλά “ένας μεγάλος μαθηματικός”, αλλά και ένας από τους πρωτοπόρους στο χώρο των υπολογιστών και ένας από τους πρώτους… hackers. Όχι απλά “κώδικα”, αλλά… συστημάτων κρυπτογράφησης που χρησιμοποιούσαν οι Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο!

Χάρη σε αυτόν έσπασε ο περίφημος κώδικας Enigma που χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί για τις πλέον κρίσημες επικοινωνίες τους κατά τη διάρκεια του πολέμου, επιτρέποντας στους συμμάχους την αποκρυπτογράφηση των μηνυμάτων τους.

Αργότερα δημιούργησε κάποια πρώτα μοντέλα υπολογιστών, ενώ είχε αρχίσει ήδη να προβληματίζεται και για το θέμα της… Τεχνητής Ευφυΐας – που αναγνώριζε πως… θα ερχόταν, αναπόφευκτα, νωρίτερα ή αργότερα.

Ody's thoughts

Θυμίζουμε πως μιλάμε για την εποχή γύρω στο 50. Ναι, το… 1950. Σχεδόν έναν αιώνα πριν πιάσεις joypad στα χέρια σου, αυτός ανησυχούσε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την Skynet. Κάτι ήξερε..!

Δυστυχώς, ο Turing εκτός από διάνοια, hacker και πρωτοπόρος… κομπιουτεράς, ήταν και gay. Και ειδικά εκείνη την εποχή, αυτό ήταν ό,τι χειρότερο μετά από το να γεννηθείς με tattoo “666” στο κούτελο. Έτσι, όταν αποκαλύφθηκε πως είχε σχέση με έναν νεότερο άντρα, του δόθηκε η επιλογή ή να αποδεχθεί τον… ολικό χημικό ευνουχισμό του ως ποινή αλλά και “γιατρειά”, με τη χρήση θυληκών ορμονών, ή τη θανάτωση του. Ναι, το πρώτο ήταν η… “ευνοϊκή” αντιμετώπιση. Παράλληλα, του απαγορεύτηκε να επιστρέψει στον αιώνα τον άπαντα στην Αμερική.

Ο Alan Turing πέθανε δυο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 41 ετών. Ο θάνατος του αποδόθηκε σε δηλητηρίαση με υδροκυάνιο. Δεν άντεξε και έβαλε ο ίδιος την τελευταία τελεία στην ιστορία του.

Ody's thoughts

Και εδώ μπαίνει δυναμικό drumroll… ΤΑΡΑΤΑΤΑΑΑΑΑΑΑ!

…ΠΡΙΝ ΤΟ HOLLYWOOD ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑΙΝΙΑ!

Και ναι, σε αυτήν θα πρωταγωνιστεί ο Benedict Cumberbatch, που εδώ βλέπετε στην πρώτη εικόνα από την ταινία. Αναρτήθηκε στο twitter πριν λίγες ημέρες, ως ένδειξη σεβασμού προς τον Alan Turing, με την ευκαιρία της… Βασιλικής Συγχώρεσης του από τη Βρετανική Κυβέρνηση για όλα τα… κακά που της είχε κάνει όταν ζούσε.

Ναι, αυτό σημαίνει “το ότι ήταν gay”.

Ναι, “του το συγχώρεσαν”.

Ναι, κάποιες δεκαετίες μετά το θάνατο του.

Και ναι, τα τζιμάνια του Hollywood άρπαξαν την ευκαιρία για λίγο περισσότερο marketing για την ταινία τους.

Ody's thoughts

Τώρα, να πω ότι νιώθω βρώμικος που και θέλω να το δω, και θα το δω, και γράφω αυτό το post, αφορμή για το οποίο – και ό,τι σχετίζεται με αυτό – αποτελεί ουσιαστικά ένας νεκρός ήρωας που έζησε μαύρη ζωή λόγω της βλακείας των γύρω του; Ορίστε, το είπα.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.