Για πιάσε με, αν μπορείς!

Το Catch me if you can μπορεί να κυκλοφόρησε πριν μια δεκαετία, σκίζει όμως πολλές καινούργιες ταινίες – και μας θυμίζει πως η βασικότερη “τρύπα ασφαλείας” σε κάθε σύστημα είναι… οι ίδιοι οι άνθρωποι!catch-me-if-you-can-leonardo-dicaprio_WALLPAPER.jpg

Αράζεις σπίτι και θες να δεις ταινία; Θες κάτι έξυπνο με μια δόση τρέλας; Ορίστε μια πρόταση που δεν θα σε απογοητεύσει! Catch me if you can ή αλλιώς Πιάσε με, Αν μπορείς! Με σκηνοθέτη Steven Spielberg και επικό ζευγάρι πρωταγωνιστών Leonardo DiCaprio, Tom Hanks.

Η πλοκή της ταινίας βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Είναι η ζωή ενός έφηβου με όνομα Φρανκ (Leonardo DiCaprio) που ζει στην Νέα Υόρκη το 1963.

DICAPRIO-catch-me-if-you-can.jpg

Ο Φρανκ λοιπόν κατάφερε πριν να κλείσει τα 19 του χρόνια να βγάλει εκατομμύρια δολάρια παριστάνοντας τον πιλότο, τον γιατρό ακόμα και τον δικηγόρο! Μα καλά και πώς το πέτυχε αυτό; Η πρώτη απάτη που ξεκίνησε την… μακρά και άκρως επιτυχημένη σταδιοδρομία του ήταν η πλαστογράφηση επιταγών, με αρχικό στόχο την φυγή του από το σπίτι και μετά το… να γίνει πιλότος. Όλοι έχουμε τα “κολλήματα” μας!

Με τον χρόνο, και αρκετό κόπο, έμαθε αρκετά ώστε να φτάσει στο σημείο να μπορεί να φτιάχνει απο το μηδέν δικές του επιταγές, που να μοιάζουν απόλυτα με αληθινές, εξαπατώντας έτσι πολλές τράπεζες. Διότι το πιο πρωτότυπο της υπόθεσης είναι πως δεν μιλάμε για έναν απλώς έξυπνο “κλέφτη”, αλλά για έναν ταλαντούχο και μεθοδικό… hacker – όχι από αυτούς που “πατάνε πλήκτρα”, αλλά που ειδικεύονται στο social hacking. Στο “να παίζουν τους ανθρώπους και τις καταστάσεις στα δάχτυλα προς όφελος τους”.

Όπως και ο – γνωστότερος – Kevin Mitnick, που ξεκίνησε την πορεία του “χακάροντας” τα… εισιτήρια των λεωφορείων, βρίσκοντας τρόπο να “τα πειράζει” για να μπορεί να μετακινείται δωρεάν στην πόλη όπου έμενε, έτσι και ο Φράνκ βρήκε έναν έξυπνο τρόπο να εκμεταλλεύεται το σύστημα πληρωμών των πιλότων της εταιρείας όπου “χώθηκε” για να… κόβει μισθούς κατά βούληση στην αφεντιά του!

tom-hanks.jpg

Και σε αυτό το σημείο της ιστορίας του, και όχι πως… δεν ήταν και αναμενόμενο, μπαίνει και ο Πράκτορας του FBI Κάρλ (Tom Hanks) που ανακαλύπτει την απάτη του Φράνκ, ξεκινώντας ένα κυνηγητό που απλώνεται όχι μόνο στην Αμερική μα και σε όλο τον κόσμο.

Κάθε δευτερόλεπτο της ταινίας αξίζει! Χωρίς ανούσιες σκηνές, με συνεχή δράση, έξυπνους διαλόγους και μοναδική εξέλιξη της δεν-το-πιστεύω-πως-είναι-αληθινή ιστορίας της. Στα (υπερ)θετικά της μερικές σκηνές με αναφορές στα Χριστούγεννα μιας και… έχουμε μπει και στο κλίμα των γιορτών!

catch_me-end.jpg