Εντός του 2014 το πρώτο τρισδιάστατα εκτυπωμένο ανθρώπινο όργανο!

Ποιος είπε ότι η τρισδιάστατη εκτυπωτές χρησιμεύουν μόνο για να τυπώνεις αγαλματάκια και… Όπλα; Εντός του 2014 θα δούμε το πρώτο ανθρώπινο όργανο που θα έχει δημιουργηθεί με αυτόν τον τρόπο!
3d_printing_Heart_and_cog.jpg

Ή τρισδιάστατο εκτύπωση αντικειμένων συνήθως γίνεται με τον εξής τρόπο: μια συσκευή, που καλείται τρισδιάστατος εκτυπωτής, είναι ΄’φορτωμένη” με ένα υλικό, σχετικά εύπλαστο συνήθως σε μεγάλες θερμοκρασίες, όπως κάποια σκόνη που μπορεί να μετατραπεί σε πλαστικό. Έχοντας ως αφετηρία ένα 3D μοντέλο στον υπολογιστή, η συσκευή αρχίζει να προσπαθεί να το αναπλάσει στην πραγματικότητα με το υλικό με το οποίο είναι εξοπλισμένη, τοποθετώντας διαφορετικές στρώσεις του, τη μια πάνω στην άλλη, πάλι και πάλι, μέχρι να δημιουργηθεί η μορφή του στον πραγματικό χώρο.

3D Printers

Θεωρητικά, ακριβώς με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τυπώσει κανείς ακόμη και ανθρώπινα όργανα. Πρακτικά, το προβλήμα με αύτο είναι πως τα όργανα χρειάζονται αίμα, οξυγόνο, και έτσι μέχρι να δημιουργηθούν – η διαδικασία της “εκτύπωσης” χρειάζεται κάποιο χρόνο και δεν μπορεί να ολοκληρωθεί σε δευτερόλεπτα επτα – μπορεί και να έχουν… πεθάνει. Εκτός αν κάποιος βρει τρόπο να τους παρέχει οξυγόνο, αίμα, και ότι άλλο χρειάζονται, για να παραμένουν ζωντανά-αν-και-ημιτελή, καθώς εξελίσσεται η διαδικασία. Kαι, από ότι φαίνεται, η εταιρεία Organovo έχει βρει μια τέτοια λύση.

3D_Printing_Skull.jpg

Όπως έχουν δηλώσει εκπρόσωποι της, η Organovo έχει καταφέρει να “τυπώσει” ανθρώπινους ιστούς πάχους 500 micron, αλλά και να τους διατηρήσει ζωντανούς για διάστημα μέχρι και 40 ημέρες.

Αν και αυτό απέχει ακόμη από το ιδανικό, και δεν μπορεί να παράγει όργανα που θα είναι κατάλληλα για… “πραγματική χρήση”, για παράδειγμα, για μεταμόσχευση, είναι ό,τι πρέπει για πειραματισμό. Θα μπορέσει δηλαδή, αρχικά, να δημιουργεί όργανα με τα οποία οι ερευνητές θα μπορούν να δοκιμάζουν νέα φάρμακα δίχως να χρειάζονται… ανθρώπινα πειραματόζωα. Αυτό, τουλάχιστον, για την ώρα, μεχρί να βελτιωθεί αρκετά η διαδικασία, ώστε, αναπόφευκτα, να φτάσει και στο σημείο που θα επιτρέπει την εκτύπωση οργάνων δίχως σημαντικές διαφορές από τα “πραγματικά”, τα οποία θα είναι κατάλληλα για μια μεταμόσχευση.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.