Το 2014 τα γυρίσματα του Animal Farm

Η κλασσική ιστορία του Orson Welles που “είχε βάλει στο μάτι” ο Andy Sirkis, γνωστότερος ως “ο Gollum του κινηματογραφικού Lord of the Rings”, ξεκινά γυρίσματα το επόμενο έτος.Animal_Farm_002.jpg

Μάλλον είπαμε ψέματα στην εισαγωγή μας: δεν ξεκινά ακριβώς “γυρίσματα”, αφού ουσιαστικά η ταινία, και λόγω της ιστορίας της, είναι ιδανική για να (και θα) γυριστεί “εντελώς ψηφιακά”. Με άλλα λόγια, δεν θα δούμε καμία φατσούλα πραγματικού ηθοποιού σε αυτήν. Μόνο, όπως προδίδει ο τίτλος της – και γνωρίζουν όσοι έχουν διαβάσει την ιστορία – ζώα.

Ο Andy Sirkis είναι, όπως είπαμε, γνωστός στους περισσότερους ως “ο Gollum”. Ήταν, για να το εξηγήσουμε σε όσους αγνοούν τη φάση, ο ηθοποιός στην ερμηνεία του οποίου βασίστηκε η ψηφιακή αναπαράσταση του Gollum. Ακριβώς το ότι ένας ψηφιακός χαρακτήρας είχε “αντιστοιχιστεί” με τόση λεπτομέρεια στην ερμηνεία ενός πραγματικού ανθρώπου ήταν αυτό που έκανε τον Gollum να μοιάζει ρεαλιστικότερος από αντίστοιχες προσπάθειες του παρελθόντος.

Andy Serkis

Έκτοτε ο Andy Sirkis μετατράπηκε στον απόλυτο ειδήμονα των τεχνικών και τεχνολογιών motion capture, δηλαδή ακριβώς της σύλληψης των ερμηνειών ηθοποιών και την ψηφιακή αναπαράσταση τους, και βρέθηκε “στο πετσί” χαρακτήρων όπως ο King Kong της ομώνυμης ταινίας ή ο Caesar του νέου Planet of the Apes. Και, παράλληλα, όντας “κολλητός” του Peter Jackson, ανέλαβε και χρέη βοηθού σκηνοθέτη στη νέα τριλογία του Hobbit.

Το Animal Farm θα είναι λοιπόν η πρώτη του “ολοδική του” σκηνοθετική προσπάθεια, στο οποίο θα προσπαθήσει να μεταφέρει τις γνώσεις που αποκόμισε όλα αυτά τα χρόνια. Και ίσως είναι ο μόνος που θα μπορούσε να καταφέρει μια κινηματογραφική μεταφορά της συγκεκριμένης ιστορίας, αφού όπως δεν γνωρίζουν όσοι την αγνοούν, εξελίσσεται σε μια φάρμα ζώων αλλά μέσα από τη δική τους οπτική.

“Σιγά το πρόβλημα”, θα πουν κάποιοι, έχοντας στο νου κυρίως “παιδικές” ταινίες “με ζωάκια που μιλάνε” κ.λπ. Μόνο που το Animal Farm δεν είναι μια “παιδική” ταινία – το απολύτως αντίθετο, είναι μια πολύ-πολύ σοβαρή ιστορία, που παρουσιάζει με αλληγορικό τρόπο το πώς η εξουσία μεταλάσσει και διαφθείρει. Σε αυτήν, τα γουρούνια μιας φάρμας αρχίζουν αρχικά να “οργανώνουν” τα υπόλοιπα ζωα, με στόχο τη βελτίωση της συνολικής καθημερινότητας τους. Τα πάντα αρχίζουν, εμμέσως πλην σαφώς, και όπως… συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, με την υπόσχεση του “όλοι για έναν και ένας για όλους”. Σιγά-σιγά, όμως, τα γουρούνια αρχίζουν να… γλυκαίνονται από την εξουσία, και να μετατρέπουν την μέχρι τότε “επίπεδη” ιεραρχία των ζώων της φάρμας σε μια πυραμίδα, όπου ο κατώτερος δουλεύει σαν γαιδούρι (κυριολεκτικά στην προκειμένη περίπτωση), ενώ τα γουρούνια βρίσκονται στην κορυφή απολαμβάνοντας τους καρπούς των κόπων όλων των υπόλοιπων. Και έτσι, η “ιδεολογία” αλλάζει σε “όλη για έναν, και ο ένας για… την πάρτη του”!

Όπως καταλαβαίνετε, ναι, θα μπορούσε να αποδοθεί με εντελώς επίπεδα κινούμενα σχέδια (όπως λέμε anime), αλλά από τη στιγμή που μιλάμε για Hollywood και “ρεαλιστικό 3D”, μια τόσο “σκοτεινή” ιστορία δεν θα μπορούσε να αποδοθεί με όχι παιδικά αλλά “παιδιάστικα” γραφικά. Όλο το στόρι βασίζεται στα συναισθήματα και τις σκέψεις των χαρακτήρων, που για να αποδοθούν “στο μεγάλο πανί” θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν μέθοδοι σαν…

Planet_of_the_Apes-Cezar.jpg

Σαν, για δες, αυτών στο τελευταίο Planet of the Apes. Και, με την ευκαιρία, αφού όλο το στορι βασίζεται στις αλληλεπιδράσεις ζώων… Χρειαζόμαστε ανθρώπους ανάμεσα τους; Άρα, γιατί να μην είναι όλη η ταινία βασισμένη στο motion capture;

Και έτσι μιλάμε για το πρώτο αντίστοιχο των τόσο διαφημισμένων – και τόσο απογοητευτικών – Polar Express και Beowulf, αλλά με εφέ επιπέδου (και “τύπου”) Lord of the Rings / Planet of the Apes.

Σύμφωνα με τον Andy η ταινία βρίσκεται σε στάδιο pre-visualization, δηλαδή “οπτικοποίησης” των χαρακτήρων και τοποθεσιών της – η φάση που οι λέξεις του βιβλίου “αποκτούν μορφή”. Μόνο που, λόγω της digital φύσης της, αυτό σημαίνει και πως εν μέρει… “γίνονται γυρίσματα” (αφού αν δημιουργηθεί ένα μοντέλο / συλληφθεί μια ερμηνεία για δοκιμαστική χρήση σε αυτή τη φάση, και είναι καλή, μπορεί “να μείνει ως έχει” μέχρι το τέλος).

Τα ίδια τα… πραγματικά γυρίσματα, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν πραγματικοί ηθοποιοί ως “βάση” για τις ερμηνείες των ζώων, θα ξεκινήσουν εντός του 2014 – προς τα μέσα με τέλη του έτους. Η ταινία αναμένεται, λογικά, κάποια στιγμή προς τα μέσα με τέλη του 2015.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.