Πρόβλεψη καιρού για… τη Μέση Γη!

Tags:

Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς είναι το κλίμα στην Μέση Γη, την (κατά τον Tolkien) πατρίδα των hobbits, dwarves, elves και orcs?lordoftherings
Aντλώντας στοιχεία από τα βιβλία του J.R.R. Tolkien: The Hobbit και Lord of the Rings, επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Bristol, χρησιμοποίησαν ένα κλιματικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα στην αναφορά Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), για να προσομοιώσουν και να ερευνήσουν το κλίμα της μέσης γης.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το Shire, ο τόπος καταγωγής του Bilbo και του Frodo Baggins, είχε παρόμοιο κλίμα με το Lincolnshire και το Leicestershire που βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την άλλη μεριά, το κλίμα στη Mordor, τον τόπο του υπέρτατου κακού Sauron, μοιάζει περισσότερο με αυτό του Los Angeles και του δυτικού Texas.

Lord_of_the_Rings_Mordor_002.jpg

Info

Μπορείτε να βρείτε όλη την έρευνα στα αγγλικά, στα elven (!), και στα dwarven (!!!). Μεταξύ άλλων, εκεί μπορείτε να διαβάσετε πρόσθετα ενδιαφέροντα (ή όχι, αν δεν είστε fans του έργου του Tolkien – και, τώρα πια, του Peter Jackson) όπως: γιατί τα elves σαλπάρουν από τα Grey Havens και πώς εξηγείται η ύπαρξη του ξηρού κλίματος στα Misty Mountains.

Πέρα από το αστείο του θέματος, η IPCC και πολλοί επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Bristol, έχουν υποδείξει ότι τα κλιματικά μοντέλα μπορούν να προσομοιώσουν με επιτυχία, κλίματα από την παγωμένη εποχή μέχρι και την πιο θερμή εποχή, 50 εκατομμύρια χρόνια πρίν. Τα ίδια κλιματικά μοντέλα χρησιμοποιούνται φυσικά και για την προσομοίωση του μελλοντικού κλίματος του πλανήτη μας.