Τίτσου, το παιχνίδι που σαρώνει όλη την Ελλάδα!

Ναι σωστά διάβασες, είναι το πιο γρήγορα διαδεδομένο παιχνίδι καρτών στην Ελλάδα! Δεν παίζεις; Δεν πειράζει, είσαι στο κατάλληλο μέρος για να ξεκινήσεις!

Ήταν ένα φαινομενικά συνηθισμένο μεσημέρι που είχα πάει για καφέ με φίλους. Εκείνη την μέρα η ζωή μου θα άλλαζε για πάντα, αφού ο Θανάσης, της παρέας, μας είπε πως “θα μας μάθει Τίτσου”, ένα παιχνίδι με κάρτες για το οποίο ακούσαμε τότε πρώτη φορά. Μας είπε πως μοιάζει αρκετά με το πόκερ (δηλαδή όλοι οι συνδυασμοί φύλλων είναι ίδιοι, μπορείς να το παίξεις παντού αρκεί να έχεις μια τράπουλα και να είστε 3,4 ή 6 άτομα).

Αφού μας εξήγησε τους κανόνες αρχίσαμε δειλά δειλά να παίζουμε, και ομολογώ πως δεν ενθουσιάστηκα καθόλου και… ναι, το βαριόμουνα απίστευτα, και μάλιστα για μια ολόκληρη βδομάδα ρωτούσα συνεχώς τι κάνει το κάθε φύλλο! Και όμως, από τότε έχουν περάσει σχεδόν τέσσερα χρόνια άπειρου… καψίματος με πολλά ξενύχτια γεμάτα χαρά, θυμό, ενθουσιασμό και αγωνία! Το σίγουρο είναι πως το Τίτσου μπήκε για τα καλά στην ζωή μου. Δεν είναι απ’τα παιχνίδια που θα βαρεθείς εύκολα και μπορείς να γεμίσεις πολλές ώρες ψυχαγωγίας και αν παίζεις καλά γιατί όχι να πας και σε… τουρνουά (και γίνονται πολλά τον τελευταίο καιρό).

tichu_cover.jpg
Αρκετοί λένε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μόδα και δεν έχουν άδικο, καθώς παντού (σε καφετέριες τουλάχιστον και σε σχολές) βλέπεις Τίτσου. Ακριβώς αυτό το “μοδάτο” της υπόθεσης έχει κάνει πολλούς να το αποφεύγουν – ίσως είναι οι ίδιοι που για τους ίδιους λόγους αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο απέναντι στα… προϊόντα της Apple.

Προσωπικά, θα διαφωνήσω κάθετα σ’αυτό, καθώς θεωρώ πως είναι όντως ένα καταπληκτικό παιχνίδι το οποίο συνδυάζει τύχη, στρατηγική και καλή μνήμη. Μπορείς να το παίξεις μόνος σου μέσω υπολογιστή μαζί με άλλα άτομα στο διαδίκτυο, στο κινητό σου (Android/iOS aka iPhone/iPad) ή ενώ έχεις δίπλα την παρέα σου.

Σ’αυτό το άρθρο λοιπόν θα μάθεις την ιστορία του Τίτσου τους κανόνες του καθώς και τους συνδέσμους για να παίξεις μέσω διαδικτύου ή κινητού!

Page 1 of 41234
  • mike

    Πολύ καλό το άρθρο αλλά σου έχουν ξεφύγει 2 μικρά σημεία:

    1ον) Δεν έχεις αναφέρει ότι άμα με το Mahjong ζητηθεί μπόμπα τότε αυτός που την έχει δεν είναι υποχρεωμένος να την ρίξει όλη άμα μπορεί να ρίξει μόνο ένα από το φύλλο που έχει ζητηθεί. Πχ αν έχω μπόμπα στα 6άρια και έχει ζητηθεί 6 και είναι η σειρά μου και ο προηγούμενος έχει παίξει φύλλο 6 τότε είμαι αναγκασμένος να ρίξω τη μπόμπα γιατί η επιθυμία του Majhong πρέπει να ικανοποιηθεί.

    2ον) Η αριθμητική αξία του Mahjong σαν φύλλο είναι 1 και είναι το πιο αδύναμο φύλλο από αυτήν την άποψη για αυτό συνηθίζεται να παίζεται πρώτο χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικό. Επίσης η αξία του Φοίνικα σε κενό τραπέζι είναι 1,5 ακριβώς για να μην μπορεί να παιχτεί Mahjong πάνω στον Φοίνικα.

    Κατά τα άλλα πολλή καλή προσπάθεια να εξηγήσεις τους κανόνες του Tichu αν και πιστεύω είναι από τα παιχνίδια που αν δεν παίξεις δεν γίνεται να τα μάθεις!! :)