Blur Studio – και γιατί έχει ξεπέσει το Lifehacker

Κάποτε θεωρούσα το Lifehacker ένα από τα καλύτερα και πλέον πρωτότυπα sites του Internet. Σήμερα είναι ένα από τα πλέον γελοία, άχρηστα και αντίθετα στον αρχικό του σκοπό sites του πλανήτη.
mastering-time

Το ίδιο το όνομα του, “lifehacker”, δείχνει πως πρόκειται για ένα site γεμάτο έξυπνα κόλπα, τρυκ, προτάσεις και πλήρεις οδηγούς, το σύνολο των οποίων σε βοηθά σε διάφορες πτυχές της ζωής σου. Αυτό ήταν το lifehacker, αυτός ήταν ο λόγος που εδραιώθηκε στο χώρο του ως το must site του είδους, αυτό είναι ακριβώς το γιατί, σήμερα, είναι για… τα μπάζα.

Το site “με τα κόλπα για καλύτερη ζωή”, όπως θα μπορούσε να το περιγράψει κανείς εν συντομία, έχει πνιγεί εδώ και μήνες με άρθρα αμφίβολης σημασίας όπως αυτό που πέτυχα μόλις τώρα. Θα το βρείτε με ενα κλικ στην πηγή μας, αλλά για όποιον… βαριέται “να πηγαίνει προς τα εκεί”, ας δούμε εν συντομία με τι έχει να κάνει.

Σου θολώνει τις φωτογραφίες.

Στο iPhone.

That’s it.

wtf.jpg

Υπάρχουν άπειρες πραγματικά άχρηστες εφαρμογές (και τραγικά παιχνίδια) που προσπαθούν να προσελκύσουν κυρίως τους νέους στο χώρο του computing/gaming, τους πλέον αδαείς κατόχους ενός smartphone ή tablet. Δεν κατακρίνουμε αυτές. Ούτε την συγκεκριμένη εφαρμογή.

Αυτό που κατακρίνω, προσωπικά, μέσα από αυτό το post, είναι το ότι το συγκεκριμένω “κάνω-ευκολότερη-τη-ζωή-σου” site παρουσιάζει ως πραγματικά χρήσιμη αυτή την εφαρμογή. Που, προσέξτε το αυτό:

Ζητά $1,99 για την αγορά της.

facepalm.jpg

ΟΚ; Το χωνέψαμε όλοι; Το κυρίαρχο site με “έξυπνες λύσεις για κάθε ανάγκη” και “προτάσεις για να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη και καλύτερη” σου λέει πως αξίζει να σκάσεις $2 για να αποκτήσεις μια εφαρμογή που κάνει ένα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τουλάχιστον δέκα άλλες εφαρμογές που, το τονίζουμε αυτό, έχουν μηδενικό κόστος.

Παράλληλα, είμαι σίγουρος πως υπάρχουν πάρα πολλές εφαρμογές με κόστος $2, για όποιον επιμένει να θέλει να πληρώσει, που επίσης κάνουν πολλά-πολλά περισσότερα από ένα απλό “θόλωμα φωτογραφίας”.

double_facepalm.jpg

Ίσως ακόμη πιο προσβλητικό είναι πως υπάρχουν και… δωρεάν web εφαρμογές που, ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες τους, κάνουν και θόλωμα εικόνας. Όλες προσβάσιμες απευθείας μέσα από τον browser. Όχι, δεν γνωρίζω αν όντως λειτουργούν μέσα από τους browsers που είναι διαθέσιμοι στο iOS – δεν έχω συσκευή με iOS – αλλά, ανάθεμα, μια από αυτές τις προτάσεις, δεν θα λειτουργεί;

Αλλά, όχι, καλύτερα να σκάσει κανείς $1,99. Και μετά να δώσει άλλα $1,99 για μια εφαρμογή που να “κιτρινίζει” τις φωτογραφίες για-να-μοιάζουν-παλιές (λέγε-με-και-Sepia), άλλα τόσα για μια που να τονίζει τα άκρα τους (sharpening) για μεγαλύτερη ευκρίνεια, μπλα-μπλα-μπλα, και, κομμάτι-κομμάτι, το χτίσαμε το φωτοσόπι αδερφέ – και ως δυνατότητες, και ως κόστος.

HotelFAIL1

Και το τραγικό είναι πως το γράφω όλο αυτό όχι διότι “δεν πάω το Lifehacker”, μα διότι πραγματικά λυπάμαι για αυτόν τον… ξεπεσμό, και δεν βλέπω να υπάρχει καμία εναλλακτική της προκοπής. Μοιάζει σαν και αυτό να αντικατοπτρίζει τη γενικότερη τάση της εποχής που από δημιουργούς και αποδέκτες περιεχόμενου μας θέλει ελεγχόμενα πρόβατα που θα “μασάνε” ό,τι τους δίνουν οι άλλοι έτοιμο. Δεν χρειάζεται, πια, μια εφαρμογή επεξεργασίας εικόνων της προκοπής και ένας πραγματικά καλός οδηγός για να την μάθει και να δημιουργεί κανείς με αυτήν. Α, όχι, δεν έχουμε χρόνο να μάθουμε κάτι νέο. Είναι πολύ ευκολότερο να κατεβάσουμε όλοι την “ΦωτόΤουΠαππούΣου” app που “κάνει ρετρό” με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όλες τις φωτογραφίες όλων των χρηστών της, για να είναι ευκολότερο να πήξει το Internet σε πανομοιότυπες φωτογραφίες τριχωτών ποδιών σε ξαπλώστρες κάπου, κάπως, κάποτε, σε κάποιες ανώνυμες παραλίες.

Instagram_Art

Δεν χρειάζεται, πια, σκέψη, δεν έχει αξία η γνώση, και δεν χρειάζεται να παιδευτεί κανείς για να καταφέρει το οτιδήποτε. Κάποιος, κάπου, κάπως, κάποτε, θα του το δώσει έτοιμο στο πιάτο. Και αν δεν είναι αυτό που ήθελε αρχικά, μια πραγματικά γκουρμέ συνταγή, θα πρέπει να βολευτεί με τη νέα fast food προσέγγιση της ζωής μας – γρήγορα ναι, πρόχειρα ό… εμ… εργκ… πρόχειρα ναι.

Καλωσόρισες στον Νέο Κόσμο σου. Θέλεις και αναψυκτικό μαζί;

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.