Ο Alan Moore μας την λέει, και μας την λέει για τα καλά…

Υποστηρίζει πως αν κάποιος ανω των 13 ετών αρέσκεται στο να διαβάζει κομικς με υπερήρωες ή στο να βλέπει αντίστοιχες ταινίες, τότε είναι συναισθηματικά διαταραγμένος.V_for_Vendetta-the_man_behind_the_mask.jpg.jpg

Για όσους δεν γνωρίζουν τον κύριο Alan Moore, αναφέρω επιγραμματικά την περιεκτικότατη εισαγωγή από την βικιπαιδεια:

Quote:

Ο Άλαν Μουρ είναι βρετανός συγγραφέας που δραστηριοποιείται κυρίως στο χώρο των κόμικς. Θεωρείται από την πλειονότητα τόσο του κοινού όσο και των δημιουργών ως ο κορυφαίος συγγραφέας κόμικς στον κόσμο και συχνά του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός “Θεός των κόμικς”

alan_moore.jpg

Προτού σας φανεί ο χαρακτηρισμός υπερβολικός, αναφέρω τα εξής: Watchmen, V for Vendetta, League of Extraordinary Gentlemen, Batman: The Killing Joke

Αν δεν τα έχετε διαβάσει, κάντε το!

Ξέρω ξέρω, βαριέστε να τα διαβάσετε αλλά έχετε δει τις ταινίες. Ναι, ακομα και για το Killing Joke που δεν έχει μεταφερθεί αυτούσιο ως ταινία, ο Christopher Nolan δήλωσε πως ο Joker στην ταινία The Dark Knight ήταν παρμένος από αυτό.

v_for_vendetta_002.jpg

Πίσω στο θέμα μας όμως. Ο Alan Moore λοιπόν που λέτε, δήλωσε τα εξής: (παραθέτω τη δήλωσή του μεταφρασμένη επακριβώς, με ελάχιστες αποκλίσεις ελεύθερης απόδοσης χάριν νοήματος)

Quote:

Δεν έχω διαβάσει κανένα κόμικ με υπερήρωες από τότε που τελείωσα με το Watchmen. Μισώ τους υπερήρωες. Θεωρώ οτι είναι εξευτελιστικοί. Δεν σημαίνουν πλέον αυτό που σήμαιναν κάποτε. Χρησιμοποιήθηκαν αρχικά από τους σεναριογράφους για να διευρύνουν την φαντασία του κοινού τους, που αποτελούταν από ηλικίες 9 έως 13 ετών. Αυτός ήταν επακριβώς ο σκοπός που εξυππηρετούσαν, και το έκαναν άψογα. Σήμερα, τα κόμικς με υπερήρωες απευθύνονται σε άτομα που σίγουρα δεν είναι 9 έως 13 ετών, που δεν έχουν καμία σχέση με το αρχικό κοινό τους. Είναι ένα κοινό που αποτελείται κυρίως από ανθρώπους 30-, 40-, 50-, 60- ετών, συνήθως αντρών. Κάποιος εφηύρε τον όρο γραφική νουβέλα (graphic novel). Οι αναγνώστες αγκιστρώθηκαν σε αυτόν τον όρο – τους ενδιέφερε απλώς ένας τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν το γεγονός οτι εξακολουθούν να αγαπούν τον Green Lantern ή τον Spider-Man, χωρίς να φαίνονται με κάποιον τρόπο συναισθηματικά διαταραγμένοι. Αυτοί οι αναγνώστες κόμικ-υπερηρώων αποτελούν ένα σημαντικό απομεινάρι του κομικ-αναγνωστικού κοινού. Δεν νομίζω οτι ένας υπερήρωας αντιπροσωπεύει κάτι καλό. Αντίθετα, θεωρώ μάλλον ανησυχητικό σημάδι το να έχουμε ενήλικο κοινό που πηγαίνει να δει τους Avengers και μαγεύεται από έννοιες και χαρακτήρες που είχαν σκοπό να διασκεδάσουν τα 12χρονα πιτσιρίκια του 1950.

Εσείς τι πιστεύετε; Συμφωνείτε; Διαφωνείτε;

Anonymous_001

Info

Να σημειώσουμε εδώ οτι ο Alan Moore έφερε την επανάσταση στον χώρο των κόμικς ιδιαίτερα με το πολιτικό περιεχόμενο των Watchmen και V for Vendetta. Πιστός στις ιδέες του περί ελευθερίας, αρνήθηκε να έχει οποιοδήποτε μερίδιο από τα έσοδα των ταινιών, ενώ παράλληλα ζήτησε να αφαιρεθεί οποιαδήποτε αναφορά στο όνομα του, διότι θεωρούσε ντροπή την εκμετάλλευση των έργων του από το Χόλιγουντ. Πρόσφατα δήλωσε οτι θα μπορούσε να έχει κερδίσει αρκετά εκατομμύρια δολλάρια από τα δικαιώματα των ταινιών, αλλά δεν επιθυμεί να εξουσιάζεται από το χρήμα. Γι’αυτό ακριβώς πιστεύει οτι οι λαοί που επαναστατούν, καλώς πράττουν γιατί διεκδικούν απλά τις αυτονόητες στοιχειώδεις λευθερίες τους. Ελα όμως που ως σύμβολο επανάστασης θεωρείται η, πασίγνωστη πλέον από το V for Vendetta, μάσκα Guy Fawkes (βλέπε Aραβική άνοιξη, Συρία, Ουκρανία, Anonymous, Occupy Wall Street, κλπ). Αυτή η απλή και φθηνή μασκούλα, έχει αποφέρει μέχρι στιγμής στην Warner Bros (λόγω δικαιωμάτων) περί τα 350 εκατομμύρια δολλάρια. Χμμ… Όλα ένας κύκλος είναι τελικά…

Anonymous_006

Info

Να προσθέσουμε πως αξίζει να ρίξετε μια ματιά στο σχετικό θεματάκι που ειχε κάνει το Channel 4 πριν αρκετό καιρό. Ναι, είχαμε αναφερθέί σε αυτό εδώ.