Τα drones μας ενώνουν

Ένα μεγαλοφυές σχέδιο χρησιμοποίησης drones για παράδοση αγαθών σε περιοχές με ανεπαρκές οδικό δίκτυο
Τις προάλλες είχαμε αναφέρει την πρόθεση της Amazon να ξεκινήσει, σε 2-3 χρόνια, μια υπηρεσία παράδοσης των προϊόντων της χρησιμοποιώντας αυτόνομα ιπτάμενα μεταφορικά σκάφη, ή “drones”, όπως έχει επικρατήσει να λέγεται. Φαίνεται ότι για κάποιον λόγο, τα drones προσελκύουν έντονο επιχειρηματικό ενδιαφέρον. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι τα drones είναι έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε καθημερινή βάση πετώντας στους ουρανούς των κατοικημένων περιοχών.

Αν όμως η Amazon αναφερόταν σε αστικές περιοχές, υπάρχει μια άλλη εταιρεία, ένα “startup” συγκεκριμένα, που φιλοδοξεί να φτιάξει ένα δίκτυο από drones και να τα χρησιμοποιήσει για παράδοση αγαθών σε υπανάπτυκτες χώρες με ανεπαρκές οδικό δίκτυο. Η εταιρεία λέγεται Matternet και ο πρόεδρός της, ο Έλληνας, Ανδρέας Ραπτόπουλος, μηχανολόγος και αεροναυπηγός, υποστηρίζει ότι μέσα σε μια δεκαετία θα μπορέσει να αναπτύξει ένα δίκτυο drones, με τα οποία θα είναι σε θέση να παραδίδει αγαθά, κατά κύριο λόγο φαρμακευτικό υλικό και τρόφιμα, σε χώρες του Τρίτου Κόσμου, καθώς και σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και στις οποίες δεν υπάρχει τρόπος να μεταφερθούν αγαθά εξαιτίας έλλειψης δρόμων.

Το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο είναι μια μόνο πτυχή της χρήσης drones για διάφορους σκοπούς, εντάσσεται στα πλαίσια μιας γενικότερης τάσης για εξέταση της χρησιμότητας αυτής της τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς – μάλιστα έχει ιδρυθεί και σχετικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο Drones4Good, που στόχος του είναι να συγκεντρώνει ιδέες και προτάσεις πρακτικής αξιοποίησης των drones για ειρηνικούς σκοπούς. Θεωρητικά. Γιατί στην πράξη αποδεικνύεται ότι ο “οργανισμός” αυτός δεν είναι παρά ένα Twitter feed, προς το παρόν, με links σε σχετική αρθογραφία…

Το σχέδιο αυτή την περίοδο δοκιμάζεται στην Αϊτή, όπου έχουν στηθεί επίγειοι σταθμοί στους οποίους τα drones θα μπορούν να προσγειώνονται και να συνεχίζουν από εκεί τα ταξίδια τους για πιο μακρινούς προορισμούς. Η όλη σύλληψη έχει στόχο την κατασκευή μιας φτηνής υποδομής σταθμών, ανάλογη με εκείνη των κόμβων διανομής πακέτων πληροφορίας στο Internet. Με άλλα λόγια τη χρήση πολλαπλών “nodes”, στα οποία τα ελικοπτεράκια αυτά θα προσγειώνονται προσωρινά και θα ανακατευθύνονται στο μονοπάτι που θα τα οδηγήσει στον προορισμό τους. Με άλλα λόγια, όπως περίπου τα πακέτα πληροφοριών κάνουν μικρά άλματα από κόμβο σε κόμβο στο Web, έτσι και εδώ χρησιμοποιείται η ίδια βασική αρχή.

Galacticus's thoughts

Αν το δεις το πράγμα μακροπρόθεσμα, τα drones σίγουρα κάποια μέρα θα γεμίσουν τους ουρανούς, μεταφέροντας αγαθά, ακόμη και ανθρώπους, εκτελώντας χαμηλές πτήσεις μέσα σε πόλεις, αλλά και σε περιοχές της υπαίθρου. Σε καμία όμως περίπτωση, αυτά τα drones που βλέπουμε σήμερα, και τα οποία μοιάζουν περισσότερο με χομπιστικά ελικοπτεράκια, δεν πρόκειται να αποτελέσουν βιώσιμη και πρακτική λύση. Τί γίνεται λοιπόν στην πραγματικότητα; Απλώς, όλοι όσοι θεωρούν ότι έχουν επίγνωση της τεχνολογίας και του επιχειρηματικού μοντέλου που μπορεί να δώσει λύσεις στο μέλλον, θέλουν να πλασαριστούν από τώρα, έτσι ώστε όταν ωριμάσει η τεχνολογία και δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, να προχωρήσουν στην εφαρμογή των σχεδίων τους.
Σίγουρα πολλά από αυτά τα σχέδια είναι αέρας κοπανιστός και δεν εξυπηρετούν κανέναν άλλον σκοπό από το να αποκαλύπτουν την κενοδοξία ορισμένων ανθρώπων που θεωρούν ότι μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο με ελικοπτεράκια. Γιατί καλοί είναι οι παραλληλισμοί του δικτύου των drones με το Ιντερνετ, καλό και χρυσό είναι το όραμα με πάμφθηνη διακίνηση αγαθών (ο Ραπτόπουλος το υπολογίζει σε 25 cents ανά κιλό ωφέλιμου φορτίου για απόσταση 10km), αλλά προφανέστατα ένα τέτοιο δίκτυο με drones δεν μπορεί να εξυπηρετεί επί μονίμου βάσεως υπανάπτυκτες περιοχές. Αν δεν φτιαχτεί οδικό δίκτυο, κάθε άλλη λύση θα παραμένει στη σφαίρα του προσωρινού. Και μιλάμε για περιοχές αχανείς, με αντίξοες καιρικές συνθήκες, ελλιπή προστασία και ασφάλεια, με συχνές αναταραχές και συγκρούσεις από ένοπλες ομάδες, και ανεπαρκή τεχνική υποδομή για την επισκευή των drones σε περίπτωση που καταπέσουν μακριά από τις βάσιες τους. Για αυτό λοιπόν προσωπικά θα ήθελα λιγότερο ενθουσιασμό και hipster παρουσιάσεις σεναρίων επιστημονικής φαντασίας και… προσγείωση στην πραγματικότητα!

Από το 2001, ο διάσημος (...) συντάκτης τεχνολογίας Λάμπρος Γεωργογάλας καταπολεμά τον σκοταδισμό και την ημιμάθεια, διδάσκοντας στους Έλληνες συμπατριώτες του τα μυστικά της υψηλής τεχνολογίας. Κατόπιν βάναυσης απαγωγής από εξωγήινους, και ηρωϊκής απόδρασης, αισιοδοξεί πως θα γίνει κυρίαρχος του σύμπαντος.