Χαρείτε, χωριανοί! Κυκλοφόρησε το Linux Mint 16!

ΤΙ ζητούσατε από μια διανομή Linux; Εύκολη διαχείριση ήχου για συστήματα με πολλά ηχεία; Ταχύτατο desktop ακόμη και σε αρχαία συστήματα; Σταθερότητα; Ε, ξεχάστε τα!Linux Mint Logo

Ας έρθει ΕΝΑΣ λινουξάς να μας κράξει πως “έχουμε άδικο” όταν κατηγορούμε την νέα έκδοση του Linux Mint (αλλά και να μας εξηγήσει “γιατί”). Η παρεούλα της, πάντως, πανηγυρίζει, αφού μόλις κυκλοφόρησε διαθέτωντας:

Αναβαθμισμένη οθόνη login, με κινούμενα συννεφάκια.

Νέα εφαρμογή για το φορμάρισμα των USB sticks (ναι, ΕΙΔΙΚΑ αυτών)

“Βελτιώσεις στις επιδόσεις” (και καλά)

“Αναβαθμισμένο Software Manager” (γελάστε ελεύθερα)

“Βελτιώσεις στο σύστημα” (Υπάρχει το σύστημα, Overlay)

“Βελτιώσεις στο artwork” (“Τώρα, με ακόμη πιο μπλε κόκκινα”)

“Κεντρικά Στοιχεία” (WTF?!)

Page 1 of 3123
...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.
 • Αλέξανδρος Ανδριώτης

  Μάλιστα. Πάει και το Mint, και του είχα μια κάποια αδυναμία (σε σχέση με το Ubuntu δηλαδή, που ήταν η πρώτη μου γνωριμία)!

  Καμιά καλή διανομούλα για απαρχαιωμένα πι-σι ξέρετε ρε παιδιά;

 • ducklord

  Όχι, όχι, μην παρεξηγείς: τα παραπάνω είναι η απογοήτευση μου που το Mint 16 είναι ένα ως επί το πλείστον ανούσιο update σε σχέση με το Mint 15 κατά την προσωπική μου άποψη – ή μάλλον, το σωστότερο, “βάσει των προσωπικών μου αναγκών”.

  Έχουν όλοι ηχεία 5.1 και θέλουν να τα χρησιμοποιούν με ψηφιακή και οχι αναλογική σύνδεση; Μάλλον είμαστε οι μειοψηφία – οι περισσότεροι έχουν τέτοιο σύστημα μόνο στο σαλόνι – αλλά, ανάθεμα, παίρνεις τέτοια πια μέχρι και με €100. Θέλω να πιστεύω πως ένα 20% των χρηστών PC έχει τέτοιο ηχοσύστημα. Δεν είναι βλακεία να επιμένουν να το αγνοούν; Και δεν φταίει το Mint, φταίει το PulseAudio. Το Mint φταίει που, όπως και τόσες άλλες διανομές, επέλεξε το PulseAudio, και δεν καθόταν στην ALSA – που, σπάσε πλάκα, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ να λειτουργεί πολύ-πολύ καλύτερα από το “PulseAudio που αρχικά φτιάχτηκε για να την αντικαταστήσει” (και τώρα το παίζει “παράλληλη τεχνολογια”, έτσι, για να έχουμε να φορτώνουμε πολλές “παράλληλες τεχνολογίες” στα πισιά μας).

  Για το ότι δεν υπάρχει compositing, δυστυχώς ΦΤΑΙΕΙ το Mint. Ναι, τα Gnome και KDE δεν υποστηρίζουν hardware compositing (“διαφανειούλες”, “σκιούλες” και τέτοια για όποιον δεν ξέρει τον όρο) αν έχεις π.χ. μια Nvidia GTX280 όπως εγώ (δεν είναι, δα, και τόοοοσο αρχαία κάρτα – και όχι, είναι κάτι παραπάνω από ικανή “να σου βγάλει διάφανα παράθυρα”, εδώ παίζει Deus Ex Human Revolution!). Και δεν φταίει το Mint, αφού δεν είναι “δικά του” projects. Το ίδιο και το XFCE. Είναι, όμως, ΔΙΚΟ ΤΟΥ fork του Gnome το Mate. Είναι ΔΙΚΟ ΤΟΥ δημιούργημα το Cinnamon. Άρα, ΜΠΟΡΩ να τους κράζω πως είναι γελοίοι η ίδια κάρτα που παίζει παιχνίδια που κυκλοφόρησαν πριν ένα χρονάκο, που φτύνουν κάτι δισεκατομμυρια πολύγωνα στην οθόνη, που έχει υποστήριξη για hardware accelerated video, να ΜΗΝ υποστηρίζεται στο desktop του Linux ως “κάρτα με δυνατότητες επιτάχυνσης” αλλά ως το αντίστοιχο μιας Matrox Millenium δεκαπενταετίας. ΕΛΕΟΣ δηλαδή!

  Για τα υπόλοιπα, τα έκρινα διότι τα θεωρώ εντελώς ανούσια. Θα μπορούσαν να έχουν αφιερώσει π.χ. το χρόνο τους σε πράγματα που ΟΝΤΩΣ έχουν σημασία – π.χ. ας προσθέσουν, επιτέλους, υποστήριξη για περισσότερες social υπηρεσίες στο panel χρήστη του Cinnamon που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ πως θα ήταν ένα “hub ενημέρωσης και επικοινωνίας του χρήστη και της παρουσιας του στο web” και τώρα δεν λειτουργεί καν ως… πρόσοψη της προκοπής για το Pidgin. Όχι πως αυτό όντως “έχει ουσία”, μα πιο χρήσιμο θα ήταν βρε αδερφέ από τα “κινούμενα συννεφάκια στις οθόνες login” και τις “αναβαθμίσεις στο artwork”.

  Με λίγα λόγια, ξέρεις “ποιο είναι το πρόβλημα”; Πως όπως έχει γίνει πια και με τους Firefox και Chrome (να’ναι καλά η βλαμμένη λογική της Google σε αυτό το θέμα), το Mint φαίνεται πως “βιάστηκε να βγάλει έκδοση”. Με αποτέλεσμα να ΜΗΝ έχει τα features που θα περίμενε κανείς σε μια “νέα έκδοση”. Αυτό, όμως, κατά τη γνώμη μου, ΔΕΝ είναι αποδεκτό σε μια διανομή που ΕΠΙΜΕΝΕΙ να μην έχει λογική “rolling release” αλλά να σε αναγκάζει να κάνεις εγκατάσταση πάλι από το μηδέν, με ανάκτηση ρυθμίσεων και προγραμμάτων – και όποια προβλήματα αυτό συνεπάγεται (π.χ. όλο και κάποιες ρυθμίσεις δεν θα γίνουν restore, όλο και θα παλεύεις να ξανα-μανα στήνεις κάτι από την αρχή). Αυτή τη δουλειά θα κάνουμε; Εγκατάσταση και ξαναεγκατάσταση κάθε λίγο και λιγάκι “για να έχουμε κινούμενα συννεφάκια”; Τουλάχιστον στους browsers το update ΔΕΝ σε αναγκάζει να… ξανακάνεις εγκατάσταση – για αυτό δικαιολογείται πως κυκλοφορούν συχνά “νέες εκδόσεις” τους. Αν οι παρεούλες του Linux θέλουν ίδια λογική με ανούσια updates κάθε τρεις και λίγο, ας φροντίσουν και αυτές να μην μας αναγκάζουν να ξανακάνουμε εγκατάσταση από το μηδέν (βλέπε Gentoo – Arch).

  Έχω άδικο ρε παιδιά;

 • Αλέξανδρος Ανδριώτης

  Βασικά όλες οι αλλαγές που έκανε δεν συνιστούν από μόνες τους αλλαγή σε version number, από αυτά που διάβασα.

  Τίποτα. Όσο το σκέφτομαι τόσο μου φαίνεται ότι θα αναγκαστώ να περάσω σε Arch στο τέλος, όχι τίποτε άλλο απλά βαριέμαι να κάθομαι να ξαναστήνω από την αρχή – είχα βολευτεί με το Mint γιατί ήταν «προσεγμένο» σε σχέση με τις υπόλοιπες γνωστές μου διανομές.

  Να πιάσω fedora; Άστα να πάνε – με το παραμικρό σπάει.
  Ubuntu; Τι είναι αυτό; Υπάρχει ακόμα;
  Τα ubuntuοειδή δεν με τραβάνε ιδιαίτερα, εκτός ίσως από το Emmabuntus.
  Τα puppy με κρατάνε ακόμα στην κοινότητα, αλλά δεν είναι για τους απλούς χρήστες.

  Το μόνο που περιμένω πλέον με μεγάλη περιέργεια είναι το Steam OS, για να δούμε πως θα πάει και αυτό.

  Όλα τα παραπάνω είναι άποψη από έναν advanced χρήστη των Windows και χομπίστα στο Linux, οπότε μην με παρεξηγήσετε.

 • ducklord

  Προσωπικά, δεν θέλω ούτε να… το φτύσω, πια, το Arch. Δυο εγκαταστάσεις που είχα “έσπασαν” με τους χειρότερους πιθανούς τρόπους, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερο να ξανακάνω εγκατάσταση από την αρχή από ό,τι να αρχίσω το troubleshooting. Έχουν δε κάνει κάποιες ψιλο-διαφοροποιήσεις στη δομή του, όπως συνηθίζει πια κάθε διανομή (για να αποδείξει πως “είναι ξεχωριστή και καλυτερότερη από τις άλλες”) που μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με κάποιες εφαρμογές, όπου αρχίζεις και ψάχνεις μόνος σου για τη λύση. Π.χ. όταν το είχα “στήσει” εγώ, δεν θυμάμαι, νομίζω με το Squid (από τις αγαπημένες μου εφαρμογές) είχα συναντήσει πρόβλημα. Και η γενική “λύση” είναι να ψάχνεις για οδηγίες σε άλλα forums, δημοφιλέστερα ή με καλύτερο documentation, και μετά να προσπαθείς να τα προσαρμόσεις στο Arch. Που ναι μεν ΕΧΕΙ καλό documentation, ΕΧΕΙ καλή κοινότητα, μα… Και φτάνουμε στο ζουμί:

  Gentoo ΔΕΝ είναι. Που να κοπανιέται κάτω.

  Προσωπικά, το μόνο που δεν με παίδεψε ΠΟ-ΤΕ ήταν το Gentoo. Θα σου βγάλει την πίστη την πρώτη φορά που θα το εγκαταστήσεις, μόνο και μόνο διότι μοιάζει “εντελώς εξωγήινο”.

  “Τι, πρέπει να ρυθμίσω με το χεράκι τον πυρήνα;!”…

  Και τρομάζεις, και το αποφεύγεις. Αυτό έκανα και εγώ. Κοντά πριν… δέκα χρόνια. Τελικά, σφίγγεις τα δόντια, αφού σε έχουν απογοητεύσει όλα τα άλλα, και λες “θα το δοκιμάσω”.

  Σου τρώει ΜΙΑ ΜΕΡΑ η εγκατάσταση ΜΟΝΟ του “βασικού συστήματος” σε ένα σύγχρονο PC, διότι “νιώθεις χαμένος” και τρέχεις ανάμεσα στο documentation και στο “τι πρέπει να γράφεις”. Τη δεύτερη μέρα έχεις “μπει στο νόημα” και σύντομα έχεις desktop. Την τρίτη μέρα ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ δίχως προβλήματα και ταχύτατα Squid, Apache, MySQL, Webmin, whatever. Από την τέταρτη και μετά, “συντηρείς” το σύστημα σου με ΜΙΑ εντολή. Και σπάνια τυγχαίνει να “σπάσει” κάτι και να διαλύσει το σύμπαν – και όταν τύχει, standard θα βρεις λύση στα forums του ή στο IRC, και ΔΕΝ πρόκειται να σου πει κανείς αυτό που σιχαίνομαι, “α, δες, έχουν λύση στα forums της Χ διανομής”. Μα ρε βλήτα, ΔΕΝ διάλεξα το Mint “για να βρίσκω λύσεις στα forums του Ubuntu”! ΔΕΝ διάλεξα το Arch “για να βρίσκω λύσεις στο documentation του Gentoo”.

  Καταλαβαίνεις “που το παω”.

  Με όλα τα άλλα, κάνεις μια σχετικά εύκολη εγκατάσταση, και μετά παιδεύεσαι πάλι, και πάλι, και πάλι, για όσο τα χρησιμοποιείς.

  Με το Gentoo σου φεύγει η πίστη να εγκαταστήσεις κάτι, αλλά μετά ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Για… ΠΑΝΤΑ! Σταθερά, ταχύτατα, δίχως προβλήματα.

  Το εγκατέλειψα όταν “έσκασε”. για πρώτη και τελευταία φορά, σε μια μεγάλη αλλαγή της υποδομής του. Είχαν αναβαθμίσει όλο το σύστημα διαχείρισης πακέτων του – δεν θυμάμαι πότε είχε γίνει αυτό – και εγώ, επειδή το έτρεχα σε κατεβαστήρι-σερβερόκουτο, και δεν ήθελα “να το πολυπειράζω”, δεν το είχα αναβαθμίσει για… κανα χρόνο, με αποτέλεσμα να είναι αγγούρι το “μεταβατικό update στο νέο σύστημα”. Το δε μηχανημα όπου έτρεχε (έμφαση στο “έτρεχε”) ήταν ένας… Pentium 166 με 256MBs RAM! Ναι, έτρεχε ως server, κατεβαστήρι, ΚΑΙ με GUI, σε αυτό το συστηματάκι – γιατί όχι, και τα… Windows 95 έτρεχαν μια χαρά σε αυτό!

  Ας έρθει ΜΙΑ διανομή, οποιαδήποτε άλλη, να μου πει πως θα δουλεύει σαν σκυλί, ταχύτατα, σταθερότατα, για μια… δεκαετία, δίχως να μου βγάζει την πίστη. ΜΙΑ. Το Mint σου υπόσχεται “εξάμηνα σχεδόν-σταθερότητας” και ακόμη ψάχνονται για το “πως θα βάλουν εικονιδιάκια στο νέο desktop τους” (που μη λέμε βλακείες και κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, το Mate παραμένει κλώνος του Gnome 2 και το Cinnamon του Gnome 3/Gnome Shell, έχουν δρόμο μπροστά τους μέχρι την ολική “ανεξαρτητοποίηση” τους).

  Μετά το τελευταίο “σκάσιμο” του server στον οποίο είχα στήσει το Shadow Content (καραγκιοζιλίκι, ΑΦΟΥ το έστησα, ΑΦΟΥ βεβαιώθηκα πως δουλεύει, ΑΦΟΥ το ανακοίνωσα, ΑΦΟΥ συμμετείχε κόσμος, ΑΦΟΥ…ΑΦΟΥ… είπε “να σκάσει”). Ναι, μπορεί “να έφταιγα εγώ έχοντας κάνει μια λάθος ρύθμιση”. ΔΕΝ “φταίω εγώ”, όμως, για το ότι ΕΧΕΙ ΕΛΛΙΠΕΣ DOCUMENTATION και σε βάζει να τρέχεις σε forums του Ubuntu, του Arch, του οτιδήποτε, για να βρεις λύσεις στα προβλήματα σου. Και “τι προβλήματα”; Παράδειγμα: ψάξε να βρεις “πως να κάνεις εγκατάσταση VNC server σε αυτό”. Όχι… Ψάξε! Θα βρεις τουλάχιστον 5 προτάσεις, από τις οποίες οι μισές θα σου δουλέψουν, και αυτές όχι όπως θέλεις διότι αφορούν στην προγραμματάρα (ειρωνεύομαι) Vino, που έχει από default ως και-καλά λύση remote desktop, το οποίο, όμως, ΔΕΝ ΣΕ ΑΦΗΝΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΘΥΡΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ. Και δε με λέτε ρε καραγκιόζια, αν εγώ χρησιμοποιώ για άλλο σκοπό αυτή τη θύρα, και ΔΕΝ θέλω να την αλλάξω, διότι σε αυτήν βασίζεται η λειτουργία 10 άλλων εφαρμογών και 5 custom λύσεων, τι κάνω; “Ψάξε στο Arch”.

  Ε, fuck you Mint. Με κούρασες.

  Αντίθετα, ναι μεν στο Gentoo θα έχεις να διαβάσεις μια σελίδα για το “πως να στήσεις VNC server”, αλλά μετά θα έχεις VNC server με… cojones: με πλήρη ασφάλεια μέσω SSH, παραμετροποιήσιμο, ελεγχόμενο εξ’ αποστάσεως, σε δυο εκδοχές – μια “για να δείχνει το τρέχον desktop” και μια “όπου δημιουργείται νέο desktop όταν κάνεις login” κ.λπ.

  Αυτό, τουλάχιστον, είναι η ταπεινή άποψη μου. Από την άλλη, ίσως λόγω ηλικίας – είμαι, πια, σχεδόν 37 – να έχω γίνει κομματάκι συντηρητικός: θέλω όταν “στήνω” κάτι έτσι ώστε “να υποτίθεται πως δουλεύει”, για δες, ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. Προτιμώ να φάω 2 ώρες για να “στήσω” κάτι, παρά ένα λεπτό για το “στήσιμο” του και… 4 μέρες troubleshooting.

  Γελοίο παράδειγμα; Remote πρόσβαση ΕΞΩ από “τοπικό LAN” σε Web Gui ενός torrent client. Ναι, “αυτό που στο μTorrent στα Windows είναι υπόθεση ΕΝΟΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΥ ΚΛΙΚ”. Αυτό. 4 μέρες πάλευα με δεν-θα-πω-το-όνομα-της-αηδίας-αλλά-θα-το-καταλάβετε-αφού-είναι-“η-δεύτερη-μεγάλη-λύση-του-είδους-στο-Linux” και κατέληξα να χώνω το Transmission στη θέση του, και να τρώω 2 ώρες για τη δική του ρύθμιση (διότι, μέσα στην τεράαααστια σοφία τους, ΑΛΛΕΣ ρυθμίσεις έχει ο CLI client, ΑΛΛΕΣ ο GUI client, ΑΛΛΕΣ ο daemon, και επιπλέον ΑΦΟΥ τις κάνεις και αναρωτιέσαι “γιατί διάολο δεν δουλεύουν”, ΜΕΤΑ πέφτεις σε μηνύματα χαμένα σε forum που λένε “σταμάτα τον client διότι ΜΗΔΕΝΙΖΕΙ τις ρυθμίσεις όταν κλείνει και πρέπει να τις αλλάξεις αφού τον έχεις τερματίσει”).

  Και με φάσεις σαν το Mint, καλείσαι να “τρως στη μάπα” τα παραπάνω ανά τουλάχιστον έξι μήνες, αν αποφασίσεις να… κηνυγάς τις εκδόσεις του. Τι χαρά! Τι ηδονή!

  Gentoo και πάλι Gentoo. Μου πήρε μια ολόκληρη… βδομάδα να το στήσω στον προαναφερθέντα Pentium 166 (ήμουν μικρός και άβγαλτος, δεν ήξερα τότε πως “μπορούσα να κάνω το compiling του συστήματος σε άλλο μηχάνημα” – αυτά, πρόσεξε τα, στα λένε στα tips-σχετικά-με-την-εγκατάσταση σε κείμενα ΕΞΩ από αυτό της εγκατάστασης διότι “δεν είναι αναγκαία”), αλλά μου δούλεψε σχεδόν δέκα χρονάκια. Do the math και πείτε μου τι αποτέλεσε καλύτερη “επένδυση χρόνου”: το Arch “κράτησε” ένα χρονάκο (με πολλές ταλαιπώριες στο ενδιάμεσο) και το Mint “έσκασε” στις δυο εβδομάδες.

  Ομολογουμένως, είμαι απαιτητικός χρήστης, και “πειράζω”… τα κέρατα μου σε κάθε εγκατάσταση. Αν κανείς θέλει “λειτουργικό σύστημα” για browser και πασιέντζα, μπορεί να του κάνει το οτιδήποτε.

  (…αν και, για να γίνω κακός, οι browsers ΠΑΝΤΑ έτρεχαν καλύτερα στα Windows – και είχαν και καλύτερες πασιέντζες “από μαμάς” :-P ).

 • e4rthw0rm

  Εχοντας δοκιμασει καμποσες διανομες για χομπι, εδω και εναν χρονο εχω καταληξει να χρησιμοποιω τα windows 7 επειδη ηταν φορεμενα στο sony vaio που αγορασα περυσι, και πλεον δεν εχω αλλο pc για να κανω δοκιμουλες σε distros. Πριν ‘καταστραφει’ ομως το pc (και πριν παρω το laptop στο κατω-κατω) ειχα μεινει αρκετο καιρο σε ubuntu (απλα για ιντερνετ, ταινιες, και τορρεντς) και στο τελος ηθελα να δοκιμασω λιγο ‘γευση μεντας’. Νομιζω τα mint 14. Οι διαφορες μου φανηκαν μηδαμινες, και ουσιαστικα θυμαμαι οτι το γυρισα στη μεντα επειδη δεν μου αρεσε το καινουργιο (τοτε) Interface του ubuntu και βαριομουν να παιζω με το gnome 3 (αν και ειχα δοκιμασει και kubuntu με kde). Αυτο που δεν δοκιμασα ποτε αλλα παντα ηθελα ηταν τα pclinuxos, που απ’οτι θυμαμαι htan fork του mandriva. Α, και mandriva ηθελα να δοκιμασω πλακα-πλακα, και δεν το εκανα ουτε αυτο ποτε. Εχει κανενας αποψη για το pclinuxos. Απο φιλο πραγματικο λινουξα (τοσο πραγματικο που τρεχει… windows γιατι βαριεται να κανει καθε τρεις και λιγο ρυθμισεις, παρ’ολο που ΞΕΡΕΙ να τις κανει, και εννοειται ολα απο κονσολα), εχω επιβεβαιωσει το ρητο για το slackware που λεει: “Give a man Ubuntu, and he’ll learn Ubuntu. Give a man SUSE, and he’ll learn SUSE. But give a man Slackware, and he’ll learn Linux.”

 • ducklord

  Τον πιστεύω. Mandriva είχα δοκιμάσει στα πρώτα-πρώτα της βήματα, αφού είχε “μεταλλαχθεί” ή, μάλλον, “μετονομαστεί” από Mandrake. Και μου είχε φανεί το ίδιο “ασταθής” με εκείνο. Από τότε, δεν την ξαναδοκίμασα ποτέ.

  Slackware, από την άλλη, δεν δοκίμασα διότι ουσιαστικά το Gentoo είναι “ένα Slackware με καλύτερο σύστημα διαχείρισης πακέτων”, οπότε μου είχε φανεί ως καλύτερη επιλογή. Ναι, θα μάθαινα περισσότερα με το Slackware, αλλά… θα τα χρειαζόμουν όντως;

  Και εξακολουθώ να θεωρώ άσκοπο το να πηδά κανείς από διανομή σε διανομή. Και αυτό διότι ό,τι και να μου λέτε, “είναι όλες ίδιες” όσον αφορά στην ΤΕΛΙΚΗ χρήση του υπολογιστή. “Χρησιμοποιώ τον υπολογιστή” δεν σημαίνει “δοκιμάζω λειτουργικά σαν φανελάκια και χαζεύω τις wallpapers και τα εικονιδιάκια τους” αλλά “τρέχω ένα λειτουργικό ΠΑΝΩ στο οποίο τρέχουν ΑΛΛΕΣ εφαρμογές που χρησιμοποιώ”. Και αυτές οι “άλλες” είναι οι ίδιες σε όλες τις διανομές. Άρα, το μόνο που ουσιαστικά αλλάζει ανάμεσα τους όσον αφορά στον τελικό χρήστη είναι το σύστημα διαχείρισης πακέτων και… η, ευτυχώς ή δυστυχώς, απαραίτητη κοινότητα τους. Σε αμφότερα Slack και Gentoo διαπρέπουν.

 • faildora

  και λιγα λες!

  κάνε κι ενα ωραιο αρθρο σαν κι αυτο για το fedora μιας που βγαινει η καινουρια του εκδοση σε λιγες μερες (κατα προτιμηση την default, gnome εκδοση του :p loool)

 • nbagi

  Μάγκες mageia και πάλι mageia. Έχω βρει την ησυχία μου, σταθερή σαν βράχος και γρήγορη για χρήση internet, steam, video κτλπ

 • ducklord

  Όπως είπα αλλού, έχω χρόνια να το δοκιμάσω, και έτσι δεν μπορώ να εκφέρω άποψη. Και ακόμη και αν το “δοκιμάσω”, η όποια “δοκιμή” θα πρέπει να εμπεριέχει ΠΟΛΥ χρήση για να μπορώ να πω “αν μου κάνει η όχι”. Όπου “πολύ χρήση” δεν σημαίνει “να βάλω themes και εικονιδιάκια” αλλά “να περάσω λύσεις επεξεργασίας γραφικών-ήχου-video και, φυσικά, κειμένου, να δοκιμάσω να το “τουηκάρω” και “σπρώξω” πέρα από τα defaults, να χώσω Wine και δοκιμάσω εφαρμογές Windows σε αυτό, Dosbox, εξομοιωτές, παιχνίδια, utilities, servers, ΚΑΙ να τελειώσω κανα-δυο καθαρά επαγγελματικά projects σε αυτό.

  Με άλλα λόγια, “δεν το κόβω να συμβαίνει στο πολύ κοντινό μέλλον”, αλλά το έχω στα υπόψιν και αυτό. Όπως είπα – και πάλι αλλού, σε άλλο σχόλιο, σε άλλο post – για να μπορώ να… κράξω το Mint “το δούλευα” ως βασικό desktop (αυτό θα πει “τουλάχιστον ένα οκτάωρο την ημέρα”) για ΟΛΕΣ τις πιθανές χρήσεις επί ένα χρόνο. ΑΥΤΟ θα πει “δοκιμή της προκοπής”, και όχι μια γρήγορη εγκατάσταση σε VMWare και μια παρουσίαση του “τι ωραία που είναι τα… εικονιδιάκια και τα Wallpapers του” (που αφού αλλάζουν ρε ΓΚΑΟΥ reviewers της κακιάς κατάρας είναι ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ που θα έπρεπε να κοιτάζει κανείς σε μια διανομή).

  Για το fedora δεν έχω να πω κακά λογάκια διότι είναι εξαρχής μια διανομή που ό,τι βλακείες και να λένε στην κοινότητα της (να διευκρινίσω πως ΔΕΝ ξέρω αν όντως “λένε βλακείες”, υποθέτω, αφού συμβαίνει σε ΚΑΘΕ κοινότητα σχεδόν ΚΑΘΕ διανομής) ΔΕΝ απευθύνεται “στον απλό desktop user” αλλά κυρίως σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες (ως η “free” εκδοχή του πάντα-επαγγελματικού Red Hat). Ως εκ τούτου, η πραγματική κρίση της fedora γίνεται σε καθαρά δικτυωμένο και εταιρικό περιβάλλον σε σχέση με τις υπόλοιπες διανομές, και ΟΧΙ βάση του “τι όμορφα που τρέχει το Launchy στο desktop μας”. Ναι, θέλω κάποια στιγμή “να την ψάξω” και να κάνω και ένα δικό της review, μα νιώθω εξαρχής πως αν αυτό δεν γίνει με… τουλάχιστον 5 PCs σε τοπικό δίκτυο και 10 διαφορετικούς τύπους server (SAMBA, FTP, Apache, MySQL, SSH, κι’εγώ-δεν-ξέρω-τι-άλλο), όπου ΣΤΟ ΙΔΙΟ περιβάλλον θα “δοκιμαστούν” και άλλες 5-10 διανομές… Θα την αδικήσω. Αφού ΣΕ ΑΥΤΟ υποτίθεται πως απευθύνεται.

  Και αφού δεν έχω άμεση πρόσβαση σε τέτοιο περιβάλλον, ούτε έχω πια την πολυτέλεια χρόνου, το αναβάλλω επ’ αορίστω.

 • ducklord

  Εκείνο το “βασισμένη-στο-Mandrake/Mandriva” με χαλούσε. Αυτή δεν ήταν; Ή κάνω λάθος;

 • Nikos

  Δηλαδη θες να μου πεις οτι δεν σαρεσουν τα Mint και σαρεσει το Gentoo?

  Tσ τσ…μα τι ανθρωποι υπαρχουν….
  (Και αυτη την φορα δεν χρειαστηκε να πω τιποτα για να αρχισεις τα κατεβατα….:D)

 • ducklord

  Όχι. Είπα πως “η τελευταία έκδοση του Mint δεν δικαιολογεί το ότι παρουσιάζεται ως νέα έκδοση αφού είναι, στην καλύτερη, ένα μικρό incremental update, και δεν αποτελεί λόγο να πανηγυρίζουν οι δημιουργοί της την κυκλοφορία της” διότι τα updates της είναι σε μεγάλο βαθμό ανούσια για τον τελικό χρήστη. Και πως θα ήταν καλύτερα, αν θέλουν τέτοια μικρά updates, να μην μας βάζουν να ξανα-μανα κάνουμε εγκατάσταση ανά εξάμηνο, αλλά να ακολουθήσουν λογική rolling release.

  Και, με την ευκαιρία, σχολίασα πως ΜΙΑ εγκατάσταση Gentoo “σου βγάζει δεκαετία”, άσχετα αν θα σου βγάλει την πίστη στην αρχή, ενώ με το Gentoo τρέχεις ανά εξάμηνο και, στο ενδιάμεσο, αντιμετωπίζεις τα χίλια μύρια προβλήματα που οι λύσεις τους βρίσκονται “σε άλλες διανομές” (αφού σε αυτές σε στέλνει η ίδια η κοινότητα του). Άρα, Why The Fuck να επιλέξει κανείς Mint, όταν α) πρέπει να το ξαναεγκαθιστάς ανά εξάμηνο “για να είσαι σύγχρονος” και β) αυτό το εξάμηνο ψάχνεις αλλού “για να το κάνεις να λειτουργεί όπως πρέπει”; Γιατί να μην επιλέξεις εξαρχής ένα από αυτά τα “αλλού”, που στην περίπτωση του Gentoo δεν θα σε βάζει και να το ξανα-μανα κάνεις εγκατάσταση κάθε τρεις και λίγο “για να αποκτήσεις νέα wallpapers και συνεφάκια στο login ΜΕ ΕΠΙΣΗΜΗΗΗΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΗΗΗΗΗ ΩΣ Η ΝΕΑΑΑ ΕΚΔΟΣΗΗΗηΗΗηη”.

 • Nikos

  Βασικα πλακα σου εκανα, δεν χρειαζοταν να γραψεις παλυ κατεβατο…..:P

 • ducklord

  Το “κατεβατό” δεν είναι δύσκολο σε κάποιον που γράφει σχεδόν σε ρυθμό… πραγματικής ομιλίας!

  :-P

  Ειδικότης μου τα “κατεβατά”… :-D

 • nbagi

  Mandriva ονομάστηκε μετά την εξαγορά της βραζιλιάνικης Conectiva από την Mandrake το 2005. Μετά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Mandriva τα τελευταία χρόνια πολλοί προγραμματιστές έφυγαν και την forkαραν βγάζοντας την mageia, αν έχω καταλάβει σωστά δεν είναι βασισμένη στην Mandriva αλλά αναπτύσσεται μόνη της. Είναι μία πολύ καλή και στιβαρή διανομή με το μόνο ελάττωμα της ο μικρός χρόνος (18 μήνες) υποστήριξης.

 • ducklord

  Ακριβώς για αυτό, πάντως, έχω αρχισει να κοιτάζω “οτιδήποτε σε rolling”. Δεν ξέρω, με έχει “χαλάσει” πολύ το… εφήμερο των σύγχρονων διανομών.

  Ρε κουτορνίθια, η Debian έβγαζε μια έκδοση ανά… πενταετία!

  Εντάξει, και εκείνο “κούκου” ήταν – από την εντελώς αντίθετη άποψη – αλλά… Δεν χρειαζόταν να αγχώνεσαι με επανεγκαταστάσεις κάθε τρεις και λίγο!

 • nbagi

  οτιδήποτε σε rolling; για ρίξε μία ματιά και στο solydK (KDE για να σοβαρευτούμε επιτέλους) ή solydX (Xfce για απλότητα). Βασίζεται στο debian testing πιθανώς και για να μην έχουν σπασίματα συστήματος δίνει μεγάλες αναβαθμίσεις σε πακέτα αφού πρώτα δοκιμαστούν από την ομάδα τους. Για αναβαθμίσεις ασφαλείας και για τον firefox γίνονται ξεχωριστά. Κάτι σαν το LMDE αλλά με άμεσες αναβαθμίσεις ασφαλείας!

 • ducklord

  Ωωωπ! Μ’ έσιαξες!
  Ήθελα να δοκιμάσω την “βασισμένη-σε-Debian” rolling του Mint – για την οποία έχω ακούσει μόνο καλά λόγια. Αρνήθηκε πεισματικά “να φτάσει στο GUI” το… Live DVD της, σε δυο PCs αλλά και μέσω Virtualbox (ΚΑΙ στα δυο). Ίσως είμαι γκαντέμης. Δεν μου φάνηκε, πάντως, και πολλά υποσχόμενη μια αποτυχία λειτουργίας στο… πρώτο-πρώτο βήμα. Και να πεις πως “έφταιγε η κάρτα γραφικών” (συνηθισμένο πρόβλημα για το “δεν εμφανίζεται το X”)… ΔΥΟ PCs με διαφορετικές κάρτες γραφικών (Nvidia-AMD) ΚΑΙ Virtual PC με κι’εγώ-δεν-θυμάμαι-τι-εξομοιώνει-το-Virtualbox, και “περιβάλλον γιόκ”. Ωραίοι στο Mint :-D

  Θα το δοκιμάσω στην πρώτη ευκαιρία.

  Απορίας άξιο, βέβαια: δεν είναι λίγο βλακεία να δοκιμάζουμε ΟΟΟΟοΟΟΟοολα τα “βασισμένα στην ασταθή Debian” και να μην πηγαίνουμε κατευθείαν “στην πηγή” ;-)