Κάποιοι ηλίθιοι άρχισαν τα benchmarks των Steam machines..!

Σας φαίνεται ενδιαφέρον ένα άρθρο με θέμα τις επιδόσεις των Steam machines; Η εκτέλεση benchmarks σε αυτά; Μήπως να τα συγκρίναμε και με καμία κονσολίτσα; Πάτε καλά;!;
SteamController

Πάμε από την αρχή με το βασικό νόημα της υπόθεσης: δεν έχει νόημα να κάνει κάποιος benchmark ένα Steam machine – όπου “Steam machine”, “τα επίσημα πισάκια της Valve που θα τρέχουν το δικό της βασισμένο-στο-Debian-Linux-SteamOS λειτουργικό σύστημα”. Τριακόσια από τα οποία μόλις έστειλε σε κάποιους τυχερούς χρήστες.

Κάποιοι από αυτούς βάλθηκαν να μας κάνουν επίδειξη το νέο μηχανάκι τους.

Και καλά “για να μας ενημερώσουν”.

Και ένα κομμάτι της “ενημέρωσης” είναι η αναφορά benchmarks. Για δες. Σοβαρά; Εντ δε πρόμπλεμ ιζζζζ…

Intel Paul Otelini

Είναι PC, ΡΕΕΕεεΕΕεΕεε

Ένα PC μπορεί, π.χ., να έχει μέσα του ως κάρτα γραφικών μια Geforce Titan της Nvidia. Αν ο κάτοχος του είναι ολίγον-τι πλούσιος. Για δες, όμως: και ένα Steam machine μπορεί να έχει μέσα του την ίδια κάρτα.

Ομοίως, ένα PC μπορεί, π.χ., να έχει επεξεργαστή Core i7. Για δες! Και ένα Steam machine μπορεί να έχει επεξεργαστή Core i7!

Επειδή, ειλικρινά, βαριέμαι να συνεχίσω, πάμε άλλη μια φορά: τα Steam machines ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΙΚΑ PCs. Απλά, η Valve τα “στρίμωξε” σε όμορφο, “δικό της” κουτάκι, και επιπλέον τους φόρτωσε το δικό της λειτουργικό σύστημα – όπως είπαμε, μια μεταλλαγμένη εκδοχή της διανομής Debian.

Symantec_PC_Anywhere.jpg

Άρα, ποιός ο λόγος για… benchmarking τους; Αφού ΔΕΝ έχουν διαφορετικό hardware από τα PCs, και ΗΔΗ γνωρίζουμε τις επιδόσεις των επιμέρους τμημάτων τους!

Το πλέον άτοπο της υπόθεσης; Πως α) τα Steam machines που έλαβαν οι πρώτοι 300 δεν-έχουν-το-ίδιο-hardware. Πάμε πάλι: άλλο hardware μπορεί να έχει το ένα, άλλο το άλλο. Που το ξέρω εγώ; “Το είχε ανακοινώσει η ίδια η Valve”. Άρα, ΠΟΙΟ το νόημα να κάνει π.χ. ο Μπάμπης benchmarking το ΔΙΚΟ ΤΟΥ Steam machine, βγάζοντας καταχαρούμενος το συμπέρασμα “Ώου, τα Steam machines πιάνουν Χ επιδόσεις”, όταν το Steam machine που θα έχει λάβει ο Έκτορας θα πιάνει… διπλάσιο βαθμό στο ίδιο benchmark;

Το ακόμη πιο γελοίο;

Πρώτον: είναι καρα-beta. Ναι, “τα μηχανήματα”, όχι μόνο το λειτουργικό. Η Valve ΔΕΝ έχει κατασταλάξει στο “τι hardware θα έχουν”. Και μπορεί να είναι και εντελώς διαφορετικό – π.χ. τώρα χρησιμοποιεί μόνο GPUs της Nvdiia και επεξεργαστές της Intel, μα έχει αναφέρει πως θα χρησιμοποιήσει και προτάσεις της AMD.

amd_fx8150_overclock_8ghz_liquid_nitrogen.jpg

Δεύτερον: Τα Steam Machines είναι “πρότυπα” μηχανάκια, και άλλοι κατασκευαστές – π.χ. Dell, Toshiba – θα μπορούν να παρουσιάσουν τις δικές τους αντιπροτάσεις. Που πιθανότατα θα έχουν, για δες, διαφορετικό hardware.

Και έτσι, ενώ ουσιαστικά κάποιοι τυπάκοι έκαναν ένα benchmark το αποκλειστικά δικό τους μηχανάκι που στην πράξη δεν έχει κα-νε-να νόημα για κα-νε-ναν άλλο από εμάς (πλην, ίσως, των… υπόλοιπων beta testers από την παρέα των 300 που έλαβαν κάποιο πανομοιότυπο μηχανάκι), βαρέθηκα να πέφτω σε άρθρα blogs με θέμα “Όϊ-όϊ-όϊ, μάνα’μ, τα πρώτα μπέντσμαρκζ των στημασίνς λέμε” – ή κάπως έτσι.

facepalm.jpg

Δεν μετράτε ρε παλικάρια και τις επιδόσεις του πλήκτρου On/Off του PlayStation 4; Πόση δύναμη χρειάζεται να ασκηθεί για να ανοίξει η κονσόλα; Πόσο φωτίζει το φωτάκι; Αρκεί για να δει ένα μυρμήγκι; Δυο;

Info

Δεν προσθέτω πηγές και links για να μην… ταπεινώνουμε κόσμο.

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.