Australis: ο Firefox “φοράει τα καλά του”!

Το περιβάλλον του Firefox αλλάζει και πάλι χωρίς… λόγο και αίτια!Australis.jpg

Η ομάδα ανάπτυξης του Firefox εξακολουθεί να νομίζει πως ο βασικός λόγος της επιτυχίας του Google Chrome είναι το περιβάλλον του. Και έτσι, πασχίζει (και πάλι) να μας δώσει μια αντίστοιχη δίκη της αντιπρόταση. Προσωπικά, δεν θα έλεγα πως τα καταφέρνει και τόσο καλά.

Η νέα πρόταση της, που ακούει στο όνομα Australis, δεν είναι και τόσο διαφορετική από την τωρινή. Ναι, αλλάζει λίγο η λογική του από που είναι προσβάσιμες οι επιλογές και τα μενού, και το πως είναι περίπου η εμφάνιση των addons, αλλά θεωρώ πως δεν μιλάμε και για τόσο σημαντικές αλλαγές. Μπορεί οπτικά να είναι αγνώριστος, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας. Αλλά το ότι, και πάλι, δεν πρωτοτυπεί πουθενά, και είναι αυτό που θα λέγαμε “ένας browser”.

Προσωπικά θεωρώ πως αν υπήρχε ένας λόγος για αλλαγή του περιβάλλοντος, αυτό θα ήταν για να μας δώσει πραγματικά νέα δομή και λειτουργίες. Ή να αλλάξει δραστικά την μέχρι τώρα λογική του πώς λειτουργεί ένας web browser. Το να μετακινείς κουτάκια πέρα δώθε, καλό είναι μεν, όχι και τόσο σημαντικό δεν.

Ody's thoughts

Τώρα, βέβαια, θα μου πεις, εμείς το έχουμε κάνει αυτό εδώ στο unregistered τόσες και τόσες φορές. Η διαφορά είναι πως κάθε φορά προσπαθούσαμε να βελτιώσουμε την λειτουργικότητα του site, με σημαντικές αλλαγές στη δομή και τον τρόπο της παρουσίασης του. Δεν μετακινούσαμε απλά στοιχεία πέρα δώθε, ή “βάζαμε καμπυλίτσες στα μέχρι τότε παραλληλόγραμμα”, έτσι, για να λέμε πως ανανεωθήκαμε. Έλα που αυτό κάνει σε μεγάλο βαθμό το Australis ως περιβάλλον..!

Δυστυχώς, λοιπόν, πολλές από τις αλλαγές που προτείνει η ομάδα του Firefox, και που…δεν τις γλιτώνουμε, αφού έχουν ήδη μπει σε αυτόν, όπως είπαμε, στην τωρινή του beta (nightly) και θα τις δούμε λίαν συντόμως και στις επόμενες “κανονικές” εκδόσεις του, αφορούν για παράδειγμα ένα νέο, διαφορετικό στην εμφάνιση μενού, μέσα από το οποίο μπορεί κανείς να προσθέσει εικονίδια που μέχρι πρόσφατα κατοικούσαν σχεδόν αποκλειστικά στην ίδια τη μπάρα του browser.

Ορατότερη αλλαγή είναι αυτή στα tabs, που έχουν πια καμπύλες αντί για… “γωνίες”, δίνοντας μια πιο ανθρώπινη οπτική στο περιβάλλον του browser.

Ody's thoughts

Ή κάνοντας τον να μοιάζει με… παιδικό πάρτι με κλόουν, ανάλογα με το “πώς το βλέπει” κανείς. Τι κακό έχουν οι γωνίες; Browser είναι, όχι… παιδικό έπιπλο, να ανησυχεί κανείς πως θα πέσει το τέκνο με τα μούτρα επάνω του βγάζοντας τα μάτια του.

Απορίας άξιο: έχει σκεφτεί κανείς, στον μάταιο τούτο κόσμο που ζούμε, να συνδυάσει για παράδειγμα τον τίτλο από ένα tab με τον τίτλο που βρίσκεται στο… ίδιο το παράθυρο του browser;!; Ποιος ο λόγος να παρουσιάζεται ο ίδιος τίτλος δύο φορές στο περιβάλλον του, και μάλιστα σε τόσο κοντινή απόσταση; Εναλλακτικά, έχει σκεφτεί να ενσωματώσει στη γραμμή διευθύνσεων ακριβώς αυτόν τον τίτλο;

Δεν λέω πως αυτά θα ήταν τα ιδανικά όσον αφορά στην προσέγγιση της σχεδίασης του περιβάλλοντος ενός browser, μα πως τα θεωρώ πιο πρωτότυπες προσπάθειες πειραματισμού από ότι μας προτείνει η Mozilla με το Australis.

Ody's thoughts

Ναι, αντίθετα με πολλούς-πολλούς άλλους, “δεν δηλώνω οπαδός”. Ή εντυπωσιασμένος. Στο παραμικρό.

Update

Αξίζει να προσθέσω πως η τελευταία nightly με το Australis παρουσιάζει και αρκετά προβλήματα – αναμενόμενο “αφού beta”. Πρώτο και πιο ορατό, πως δεν λειτουργεί καλά με τη διαφάνεια των Windows 7: οι καμπύλες στα tabs “κάπου χάνουν” (με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται αδιαφανή πλαίσια “γύρω τους”). Φαντάζομαι εξαρτάται από το theme και τις ρυθμίσεις των Windows του καθενός. Επιπλέον, έχει προστεθεί ένας νέος χώρος στον οποίο μπορούν να “κατοικούν” τα shortcuts των addons, που εμφανίζεται ως pop-up παράθυρο, για να “αλαφρύνει” την βασική μπάρα διεύθυνσης-αναζήτησης-πλήκτρων, που ήταν εύκολο να… παραγεμίσει εικονιδιάκια όταν κανείς χρησιμοποιούσε περισσότερα από 5-10 addons. Πρόβλημα, όμως: είναι σχεδιασμένο για ένα Χ μέγεθος εικονιδίων (υπολογίζω γύρω στα 128pixels) αλλά πολλά-πολλά addons του Firefox διαθέτουν εικονίδια μέχρι 64pixels. Αποτέλεσμα, ένα… χάος σε αυτό το παραθυράκι, με πλήκτρα και εικονίδια να μπλέκονται και να πέφτουν το ένα επάνω στο άλλο. Bonus, πως μετά από δυο restart (του browser, όχι του PC), ο Firefox αποφάσισε να… εξαφανίσει το κεντρικό πλήκτρο πρόσβασης του (αυτό που παρουσιάζεται επάνω αριστερά, “το πορτοκαλί”), αλλά ΚΑΙ “την μπάρα” όπου παρουσιάζεται, στην εναλλακτική οπτική του, το μενού του (File, View, μπλα-μπλα), “σφηνώνοντας” τα με κάποιο μαγικό τρόπο στο αριστερό άκρο της γραμμής τίτλου του παράθυρου του. Είπαμε: δικαιολογούνται όλα, “αφού beta”. Όχι, όμως, και αν αυτές οι αλλαγές δεν έχουν πρακτικά και πολλά πράγματα να προσφέρουν. Το μόνο που θεωρώ όντως “καλή βελτίωση” είναι το παραθυράκι pop-up που ΘΑ μπορεί (not now) να φιλοξενεί τα εικονίδια που μου είχαν πνίξει τη μπάρα. Αντί να ασχολούνται με αυτά, όμως, μήπως θα ήταν καλύτερα να υποστηρίξουν καλύτερα τους πολυπύρηνους επεξεργαστές; Δεν ξέρω, λέω, αφού σε λίγο ακόμη και οι διακόπτες για το φως θα είναι… διπύρηνοι και βάλε!

...γνωστός και ως Οδυσσέας Κουράφαλος, αρχικός υπεύθυνος για το unregistered. Συντάκτης, γραφίστας, "μαλτιμηντιάς", φανατικός της science fiction και των αστείων γατιών στου ιντερνέτ. "Δηλώνω graphics whore" (παίζω Ms. Pac-Man στο MAME με 2xSAL και το πρώτο Max Payne με FXAA antialiasing). Load "unreg*",8,1.